Zegel voor wijnen van oude wijngaarden | uniek Zuid-Afrikaans project

Alle wijnlanden ter wereld zijn trots op het bezit van oude wijngaarden en de wijnen ervan worden overal hoog gewaardeerd. Er is echter maar één land waar wijnboeren een officiële erkenning voor hun oude wijngaarden kunnen krijgen, en dat is Zuid-Afrika. Leden van het Old Vine Project (OVP) die wijn maken van een wijngaard van 35 jaar of ouder mogen een zegel van Certified Heritage Vineyards op de fles aanbrengen, samen met de datum waarop de wijngaard is aangeplant. Zo heeft de consument de garantie dat de wijn authentiek is en voldoet aan de eisen die het OVP stelt aan druiventeelt en wijnmaken. Inmiddels zijn de eerste wijnen met dit zegel wereldwijd te koop en krijgen ze – samen met de wijngaarden waaruit ze voortkomen – zowel plaatselijke als internationale erkenning.

Pluspunten oudere stokken

Voor het OVP is dit een belangrijke stap voorwaarts. Doel van het project is het conserveren van Kaapse wijnstokken die ouder zijn dan 35 jaar en tegelijk het stimuleren van wijnboeren om goed voor hun jonge stokken te zorgen, zodat ook die uitgroeien tot gezonde, productieve oude stokken. Het OVP wil wijnboeren, wijnmakers en wijndrinkers bewust maken van de pluspunten van wijnstokken op leeftijd.
Enkele van de meest interessante nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnen van dit moment komen van edele, oude stokken, terwijl het fruit voorheen verdween in grote, anonieme tanks, en de boeren er maar weinig voor terugzagen. Rosa Kruger, expert op het gebied van oude wijngaarden, zegt: “We denken dat een hernieuwde focus op de kwaliteit die oude stokken kunnen leveren er ook aan kan bijdragen dat er in ons land meer voor druiven betaald gaat worden.”

Tijd voor actie

Het OVP bestaat sinds 2016 formeel (mede dankzij sponsor Johann Rupert), met als drijvende krachten André Morgenthal en Rosa Kruger. Het OVP-team organiseert zowel in Zuid-Afrika als elders – van Londen tot Dubrovnik (!) en New York – proeverijen met wijnen van mooie oude wijngaarden, en met veel succes. Er wordt zelfs een CNN-documentaire gemaakt over het werk van het OVP.
Nu er meer belangstelling is voor oude wijngaarden en het bewustzijn van het belang daarvan groeit, worden er meer projecten gelanceerd om de bekendheid van het OVP te vergroten. “Het wordt tijd dat de aansprekende verhalen over wijngaarden en erfgoed worden aangevuld met tastbare initiatieven die de beheerders van oude wijnstokken en de wijnindustrie eromheen daadwerkelijk iets opleveren”, aldus André Morgenthal.

Inmiddels wordt er onderzoek gedaan naar de beste manier om wijnen van oude stokken bij de consument onder de aandacht te brengen, maar ook naar de specifieke kwaliteiten van bijvoorbeeld Chenin uit oude wijngaarden. Daarnaast is begonnen met de virusvrije vermeerdering van plantmateriaal uit belangrijke wijngaarden en krijgen wijngaardmedewerkers specialistische cursussen in het snoeien van oude wijnstokken. Zo raakt het OVP steeds dieper geworteld; in feite is het al niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. En iedereen die een fles met het zegel van Certified Heritage Vineyards tegenkomt, wordt van harte aangeraden de wijn eens te proberen.

Huidige leden van het Old Vine Project Old Vine Project

AJ Du Toit
Alheit Vineyards
Allee Bleue
Anthonij Rupert Wyne
Bellevue Wine Estate
Boekenhoutskloof Winery
Bosman Adama Family Wines
Cecilia Wines
Daschbosch
David en Nadia
DeMorgenzon
DGB – Bellingham
Fairview Wines
Gabriëlskloof
Hogan Wines
Huis van Chevallerie
Koelenhof Wynkelder
Kruger Family Wines
Lammershoek Farms & Winery
Meerendal Wine Estate
Metzer Family Wines
Mullineux & Leeu Family Wines
Naude Family Wine Company
Reyneke Wines
Spice Route Wines
Terracura
The Sadie Family Wines
Thorne and Daughters Wines
Villiera Wines
Waterford Estate
Wolvenhoek Boerdery

Bron: persbericht & foto WOSA SA


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl