Zoomen met | Azienda Fratelli Tedeschi

Italië is in het corona-tijdperk zeer actief met online proeverijen. Het is jammer dat we niet in het land zelf kunnen zijn, maar zo houden we in ieder geval contact. Via PR consultant Lucaa Boarini raakte Winebusiness.nl online aan de praat met Sabrina Tedeschi. Dit wijnhuis is al vier eeuwen, vanaf 1630, in familiebezit. De achtste en negende generatie zitten nu in het bedrijf, mind you! Ze exporteren naar 40 landen en zijn in Nederland al sinds 1979 bij Vinites.

Valpolicella

Het productiegebied Valpolicella is 8.000 hectare groot, Tedeschi heeft er daar 48 van in eigen bezit op een terroir met veel mergel wat de wijnen een mineralig karakter geeft. Al in de Romeinse tijd werd er in Valpolicella wijn verbouwd. Verona was een belangrijk Romeins centrum en herbergt een van de mooiste Romeinse amfitheaters van Italië. ’s Zomers stromen de mensen van heinde en verre toe voor de klassieke opera’s die hier worden uitgevoerd. Helaas heeft het imago van Valpolicella als wijnstreek in de voorbije decennia nogal te lijden gehad van producenten die het met de kwaliteit niet al te nauw namen. Inmiddels is er sprake van een kentering, geïnspireerd door enkele topbedrijven zoals Tedeschi, die er alles aan doen om wijnen te maken van een voorbeeldig niveau.

Valpolicella geniet de meeste bekendheid als lichte rode zomerwijn. Maar behalve deze gewone Valpolicella worden in de mooie heuvels ten noorden van Verona bijzondere wijnen gemaakt op basis van gedroogde druiven. De druiven worden geplukt als ze nog niet al te rijp zijn, waarna ze op een goed geventileerde zolder in kistjes te drogen worden gelegd. De druiven die het langst drogen worden verwerkt tot een zoete wijn: Recioto di Valpolicella. De druiven die iets korter rijpen bevatten iets minder suiker, en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor het maken van de droge variant: Amarone di Valpolicella. Ripasso wordt geherfermenteerd op de velletjes van de Amarone.

Tedeschi

Tedeschi is een van de onbetwiste toppers van de Valpolicella. Niet alleen de wijnen van gedroogde druiven, maar ook de gewone Valpolicellas mogen gelden als specialiteiten van het familiebedrijf Tedeschi. Tedeschi maakt een breed scala aan wijnen, niet alleen rood, maar ook wit op basis van druiven uit aangrenzende streken als Soave. Een deel van de druiven wordt aangekocht bij andere producenten. In dat geval regisseert Tedeschi het werk in de wijngaard. De beste wijnen zijn afkomstig van eigen wijngaarden uit het hart van de streek, de Valpolicella Classico. Met enkele andere producenten zet Tedeschi zich in voor strengere regels voor Valpolicella, Amarone en Recioto. Terecht is men hier van mening dat wijnen op basis van te hoge opbrengsten, afkomstig uit de vruchtbare Po-vlakte, de DOC Valpolicella eigenlijk onwaardig zijn. En deze wijnen passen zeker niet bij het perfectionisme van bijzondere Valpolicella-producenten als Fratelli Tedeschi.

Duurzaam

Tedeschi ondersteunt onderzoek en experimenten om kwaliteitsproductie te garanderen. Tegenwoordig is het familiebedrijf, dat altijd het milieu heeft gerespecteerd, duurzaam en gecertificeerd volgens de normen van Biodiversity Friend en Equalitas.

Sabrina Tedeschi raakt maar niet uitgesproken via Zoom. De wijnen zijn net zo interessant. Winebusiness.nl proefde een intense Amarone met diepgang en een zwoel zachte Ripasso.

Tedeschi maakt veel wijnen, neem een kijkje bij Vinites: Tedeschi

Prachthuis!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl