Zuid-Afrika 2024 | Goede opbrengsten, wel lager dan normaal

Zuid-Afrikaanse wijnproducenten verwachten een betere en iets grotere wijnoogst in het jaar 2024 vergeleken met de relatief kleine oogst van 2023. Dit blijkt uit één van de vier wijnoogstschattingen die jaarlijks worden uitgevoerd door bepaalde wijnboeren en producenten. Deze schatting is echter nog steeds lager dan de gemiddelde oogsten van de afgelopen 10 jaar.

Koele en natte weersomstandigheden karakteriseerden de periode na de oogst en zorgden voor een aangename verlichting tijdens het herstel van de wijnstokken. De lagere opbrengst van 2023, de vroegtijdige voltooiing van de oogst en de beschikbaarheid van voldoende water droegen positief bij aan de wijngaarden om de winter goed te beginnen.
De Kaapse wijnbouwgebieden kenden een uitstekende winter, gekenmerkt door lage temperaturen en een bovengemiddelde regenval die de bodemprofielen en opslagdammen op peil bracht. Dit werd vooral gewaardeerd in droge gebieden zoals Kaapstad en Swartland, terwijl verzilte bodems in de drogere teeltgebieden zoals de Klein Karoo en de Olifantsrivier vooral profiteerden van de uitloging van zouten.

Vorstschade aan laaggelegen chenin blanc en colombard in de Breedekloof en Worcester regio zorgden voor veel zorgen bij de producenten in het begin van jaar. Maar gezien het vroege stadium van de schade konden de wijngaarden zich tot op zekere hoogte herstellen. Dit doormiddel van late snoeibeurten en vruchtbare secundaire knoppen. Eind september hielden koele en natte weersomstandigheden aan, met zware stortbuien en hevige windstoten werden wijngaarden op rivieroevers het zwaarst getroffen door het overstromende water. De bodemgesteldheid, modder die na de stormen aan de bladeren kleefden, extreme vochtigheid en beperkte toegang tot de wijngaarden door de natte bodemcondities resulteerden in valse meeldauw in sommige wijngaarden.
De vroege zomer werd getypeerd door gematigde temperaturen en beneden gemiddelde neerslag. Dit stimuleerde de actieve groei en bevorderde de bloei en de ontwikkeling van de meeste wijnstokken. Sterke wind in kustgebieden zoals Stellenbosch had een beperkende impact op de ontwikkeling van late cultivars zoals cabernet sauvignon. Toch wordt er een positief effect verwacht van grondwaterreserves op de grootte van de druiven en de groei van de wijnstokken.

De positieve impact van de klimatologische omstandigheden in de aanloop naar de oogst weegt zwaarder dan de beperkende factoren, ondanks de aanhoudende dalende trend in het nationale wijnbouwareaal, dat momenteel 89 384 hectare bedraagt (SAWIS 2022),” aldus Etienne Terblanche, manager van Vinpro’s team van wijnbouwexperts die samen met de brancheorganisatie SAWIS de oogstschattingen bekendmaken. “De potentiële impact van ‘load shedding*’ zal pas dichter bij de oogst duidelijk worden en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Als de klimatologische omstandigheden zich ontwikkelen zoals voorspeld en de producenten hun oogstmethoden hierop aanpassen, kan er een oogst van goede kwaliteit worden verwacht.
De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie bevindt zich midden in een herpositioneringsfase om enerzijds verschillende uitdagingen te overwinnen, maar anderzijds ook om duurzame groei en investeringen te garanderen,” zegt Rico Basson, CEO van South Africa Wine. “Vergeleken met sommige van onze concurrenten bevindt onze wijnindustrie zich in een uitstekende positie om uitdagingen te overwinnen en met een gerichte aanpak toegevoegde waarde te genereren op de toeristische, lokale en internationale markten, wat de financiële druk op de wijnboeren vermindert.
De volgende schatting van de oogst door wijnboeren en producenten wordt in januari 2024 gepubliceerd.


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl