Internationaal wijncriticus en commentator Tim Atkin MW is optimistisch over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en zegt dat deze “de beste wijnen in zijn geschiedenis produceert” ondanks de heersende economische en structurele tegenslagen waar velen mee te maken hebben. “Betere wijnbouw en selectie van locaties, beter virusvrij plantmateriaal en een breder aanbod aan druivenrassen.
In zijn net verschenen 319 pagina’s tellende 2023 South Africa Report, de 11e editie alweer, beweert hij dat de witte wijnen van het land “tot de beste ter wereld behoren” en stelt hij dat “de Kaap de Loirevallei heeft overschaduwd als bron van ’s werelds beste droge Chenin Blancs”. Ondertussen kunnen de rode wijnen “zich nu meten met .. de witte wijnen van wereldklasse”.
De enige wijn die de volledige punten krijgt is een rode, de Boschkloof Epilogue Syrah 2021, wat zijn vertrouwen in de Zuid-Afrikaanse expressie van deze Rhône-druif onderstreept. Twee rode wijnen halen 99 punten. Dat zijn de Le Riche Cabernet Sauvignon Reserve 2020 en de Porseleinberg Syrah 2021.
Hij merkt op dat: “zuurgraad in plaats van suikergehalte is de huidige focus, ruggengraat en ruggenmerg” van wat hij omschrijft als de “New Wave rode wijnen” van het land.
De hoogste score van 99 punten voor een witte wijn gaat naar Alheit Vineyards Huilkrans 2022, een single-origin Chenin Blanc.
Cap Classiques, met hun kenmerkende Zuid-Afrikaanse profiel, vindt hij “steeds indrukwekkender”.
Hij is ook optimistisch over de groeiende buitenlandse investeringen in de wijnlanden, vanwege de expertise die dit met zich meebrengt voor de lokale wijnbouw en het wijnmaken, maar ook voor het opbouwen van wereldwijde merken.
Atkin erkent dat de nationale wijngaarden zijn verminderd van iets meer dan 102.00 hectare in 2006 tot de huidige 89.400 hectare, maar wijst ook op de toenemende diversiteit. Er worden momenteel ongeveer 110 wijndruivenrassen verbouwd en de Zuid-Afrikaanse wijnstokken groeien “op de oudste wijnbouwgronden ter wereld”.
Hij benadrukt de toenemende mate waarin terroir steeds meer bepalend is voor de beste wijnen van Zuid-Afrika. Hoewel er “steeds meer aandacht is voor de beste gebieden voor individuele variëteiten en wijnstijlen”, gelooft hij dat de industrie zou kunnen profiteren van “meer precisie” in de afbakening. Er zou officieel meer nadruk moeten worden gelegd op sub regio’s stelt hij. Dit zou de focus van het land op locatie- en bodemspecifieke wijnen kunnen versnellen.
Hij prijst de groeiende nadruk op bodemgezondheid en duurzame wijnbouwmethodes onder lokale wijnboeren. Dit is in toenemende mate nodig nu er meer uitgesproken variaties in het oogstjaar optreden, het resultaat van klimaatverandering, met meer willekeurige weersomstandigheden en stijgende temperaturen.
Hij verwelkomt hoe het uitdagingen van klimaatverandering worden aangepakt door toonaangevende wijnbouwers zoals Rosa Kruger. Zij pleit voor “slimmer planten” door hoger en koeler te telen, variëteiten te kiezen met een hogere natuurlijke zuurgraad, te werken met de contouren van het land om regenwater af te voeren en erosie tegen te gaan en de biodiversiteit binnen de wijngaard te bevorderen.
Het werk van Kruger wordt ondersteund door initiatieven binnen de academische wereld en de industrie om “verschillende druiven, klonen, onderstammen, opbindsystemen, bedekkende gewassen en ploegtechnieken” te onderzoeken. Deze variëteiten omvatten Assyrtiko, Carignan, Roussanne, Tinta Barroca en Vermentino.
Hij prijst Eben Sadie en anderen zoals hij, die kijken naar Kroatië, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en Noord-Afrika voor variëteiten die geschikt zijn voor het klimaat. Tegelijkertijd stelt de verbeterde toegang tot meer gedetailleerde gegevens telers in staat om Wemmershoek in de Westkaap, de Winterberg en Amatola Mountains in de Oostkaap te overwegen als potentiële nieuwe wijngebieden.
Opnieuw maakt, “Chenin maakt een onevenredig groot aantal van de beste witte wijnen van Zuid-Afrika”, zowel single-variety als in mediterrane blends. Hij geeft 29 Chenins 95 punten of hoger. Chardonnay is de tweede meest succesvolle variëteit, met 20 wijnen die 95 punten of meer verdienen.
Atkin nomineert Marelise Niemann van Momento Wines in Botrivier tot nieuwe ‘Young Winemaker of the Year’. Ze maakt al het grootste deel van haar professionele leven wijn in Botrivier. Sinds de oprichting van haar eigen label in 2013 ligt haar focus op Grenache (Noir, Gris en Blanc) en een klein aantal andere mediterrane, klimaatbestendige rassen die goed tegen hitte en relatief weinig neerslag kunnen.
De titel van ‘Winemaker of the Year’ gaat naar Bruwer Raats van Raats Family Wines uit Polkadraai Hills, Stellenbosch. Hij was een vroege voorvechter van Cabernet Franc en Chenin Blanc met oude wijnstokken en heeft nu internationale bekendheid voor deze druivensoorten, evenals voor zijn icoonwijn MR de Compostella.
Als ‘Viticulturist of the Year’ wordt Willie Mostert geëerd voor zijn werk in de wijk Voor-Paardeberg in Paarl. De afgelopen 20 jaar heeft hij producenten aangemoedigd om waar mogelijk oude wijnstokken te behouden en om bij nieuwe wijnstokken, mediterrane druivenrassen te gebruiken, die geschikt zijn voor deze locatie.
Daschbosch in het Breedekloof district is Coöperatie van het Jaar en Etienne Le Riche, oprichter van het gelijknamige Le Riche Wines aan de voet van de Helderberg in Stellenbosch, is dit jaar ‘Winemaking Legend’, beroemd om de gevarieerde Cabernet Sauvignons van zijn familiewijnhuis, die hij samen met zijn zoon Christo maakt.
Op het podium van toppresteerders staan veel vaste winnaars van Alheit tot Boplaas, Graham Beck, KWV, Lievland, Mullineux, Rall wines en Sadie Family Wines, die een gezonde mix van nieuwkomers en oldtimers vertegenwoordigen.
Nog meer info? Zie timatkin.com