De Belgische wijnbouwers hebben vorig jaar voor het eerst sinds de heropleving van de sector in onze contreien samen meer dan drie miljoen liter wijn geproduceerd – circa vier miljoen flessen dus. Daarmee wordt het record van 2018, toen er circa twee miljoen liter in de cuves zat, gewoonweg verpulverd. Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie heeft bekendgemaakt. Het mooie cijfer vormt uiteraard een enorm contrast met het resultaat van 2021. In dat jaar bleef de productie, vooral door de natte zomer, beperkt tot slechts 1,35 miljoen liter.
De recordproductie van 2022 komt niet helemaal als een verrassing. Heel wat Belgische wijnbouwers waren ontzettend tevreden over de oogst van vorige zomer. De weersomstandigheden waren dan ook nagenoeg ideaal, al zorgde de droogte hier en daar wel nog voor problemen. Dat bewijst ook de opmerkelijke toename in de productie van rode wijn (plus 220 procent tegenover 2021). Verwacht wordt dat 2022 ook op het vlak van kwaliteit een topjaar zal worden.
Het was overigens niet alleen het mooie weer dat voor de hoge productiecijfers heeft gezorgd. Zoals al een aantal jaren het geval is, steeg ook het aantal actieve wijnbouwers alweer in 2022 – van 237 naar 259 vorig jaar. Heel wat domeinen hebben bovendien extra wijngaarden aangeplant, waardoor het totale areaal voor België momenteel 802 hectare bedraagt (tegenover 695 ha in 2021). En we mogen zeker de impact niet onderschatten van de toenemende professionalisering van de sector en de investeringen in moderne productietechnieken die onze wijnbouwers hebben gedaan.
“De Belgische wijnbouw groeit niet alleen, ze begint ook haar eigen identiteit te ontwikkelen”, zegt Lodewijk Waes, de voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. “Onze wijnen zijn typische koelklimaatwijnen: fris, mineraal en vrij laag in alcohol – kwaliteiten die door veel wijnliefhebbers over de hele wereld erg gewaardeerd worden. Zelfs met de geweldige oogst van 2022 vormt de totale productie van alle Belgische wijnmakers samen slechts een fractie van wat de Belgische wijnliefhebbers jaarlijks consumeren, maar voor sommige wijnhuizen is de tijd rijp om over de grenzen heen te kijken.”