Morey St. Denis | Domaine Forey Père & Fils

De Bourgogne is een enorm versnipperde wijnstreek. Niet alleen telt de streek een paar honderd appellations, door het erfrecht zijn er enorm veel eigenaren of wijnboeren. Tot aan Napoleon had de kerk veel in haar bezit of erfde de oudste zoon. Na de revolutie (en de eerdere belastingheffing) was de rol van de kerk uitgespeeld en Napoleon stelde in dat alle kinderen gelijke delen erfde. Het barstte al van de kleine wijnboeren, en dat bezit werd vervolgens weer opgedeeld. Resultaat: nog meer wijngaardeigenaren. Zo telt de Clos de Vougeot 50 hectares en heeft het 80 eigenaren. En al die eigenaren hebben ook weer hun eigen (ingehuurde)wijnstijl. Kortom: de naam van de producent is in de Bourgogne belangijker dan de wijngaard.

Domaine Forey Père & Fils

Een van die kleine producenten is Domaine Forey Père & Fils uit Vosne-Romanée, dit domein bestaat sinds 1840 en telt nu 4 generaties. Dit kwaliteitshuis werd opgericht door de overgrootvader van Regis Forey, de huidige eigenaar. Hij nam in 1987 het domein over en zijn eigen eerste gebottelde jaar was 1989. Zijn wijnen zijn geconcentreerd met veel diepgang, terwijl zijn vader een meer vrouwelijke lijn aanhield met elegantie en zachtheid. Forey Père & Fils is een klein domein met 5 eigen hectares.  Via het systeem van fermage (land van andere bewerken voor en deel van de opbrengst) en metayage (land van anderen brewerken en een deel van de opbrengst in geld) bewerkt Regis nog 5 hectares. De belangrijkste wijngaarden zijn in Nuits Saint Georges, Vosne-Romanee en Flagey-Echezeaux. Recent zijn ook Vougeot en Morey Saint Denis aan het portfolio toegevoegd. Dit zijn dus allemaal hele kleine bezittingen.

Forey Père & Fils en een deel van hun wijngaarden liggen naast het wereldberoemde Domaine la Romanée-Conti, een naam die verder geen uitleg behoeft. Forey is een van de weinige wijnbedrijven van de Vosne-Romanée 1er Cru Les Gaudichots, die grenst aan La Tâche van Romanée Conti. Verder heeft Forey percelen in Clos de Vougeot (0,30 ha) en Echézeaux” (0,38 ha, waarvan slechts 0,3 ha wordt gebruikt voor zijn Grand Cru) en enkele 1er Crus en Village wijnen in Nuits-St.-Georges (1er Crus Les Saint Georges en Les Perrières), Morey-St.-Denis en Vosne-Romanée (1er Cru Les Petits Monts en de bovengenoemde Les Gaudichots).

Alle wijnen rijpen in eikenhouten vaten. De Grands Crus en 1er Crus in 80 – 100% nieuw hout, terwijl de Villages max 30% nieuw hout krijgen. Foreyn Père & Fils werkt zo schoon mogelijk in de wijngaarden en de wijnen worden gebotteld zonder klaring of filtratie.

Van al deze appellations heeft Best of Wines exemplaren van verschillende jaren beschikbaar voor de verkoop. Ondergetekende proefde de Morey St. Denis 2017 (licht en fijnzinnig, toegankelijk en fruitig) en de Nuits St. Georges 2017 (kauwbaar, vol, rijk met een droogje en sappig) en is nu definitief een fan van dit huis.

Forey Père & Fils is een klein en fijn kwaliteitshuis. Als je jezelf echt wil trakteren, koop je wijnen van Forey.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl