WP 2017: Weingut Van Volxem

Op de tweede dag van de Wine Professional zitten we aan bij een proeverij van Roman NIewodniczanski. Een zeer lange man met een chique gezicht en een paardenstaart. De dag ervoor vertelde hij me al bij de stand van Wijnimport Bart waar hij sinds begin vorig jaar zit, dat zijn kinderen nu zeven en acht zijn en ook ongelofelijk lang worden. Toen ik zijn winery bezocht in 2008 hadden zijn vrouw en hij nog geen kinderen. Time flies.

Nu zit hij achter de tafel met Henk Bart en Jan van Lissum voor een proeverij van zijn wijnen met gerechtjes van Brasserie RIJKS. Bij Niewodniczanski is niets toeval. Hij komt van het familiebedrijf Bitburger, maar had meer met wijn. Hij liet zich uitkopen en reisde hele wereld over wineries te bezoeken. Hij stond bijna op het punt een wijnbedrijf in de buurt van Fransschoek te kopen. Maar toen kwamen al zijn studies en inzichten bij elkaar.

Hij verzamelt oude menukaarten van toprestaurants van over de hele wereld en het viel hem op dat wijnen uit de Moesel in het begin van de twintigste eeuw veel meer kostten dan de allerduurste Franse jongens. Dat zette hem aan het denken. De Duitse wijnen zaten in de jaren tachtig en negentig in een dip. Zijns inziens door de klimaatverandering en de afkeer van het zoet. Juist het veranderde klimaat geeft Duitse wijnen weer een kans, want in de Moesel kun je karaktervolle wijn maken met laag alcohol.

Dus in 1999 kocht Niewodniczanski Van Volxem in de Saar. Zijn wijnen worden inmiddels overal toegejuicht. Mineraliteit ‘the backbone of the wine’, mooie zuren en aroma’s. Roman studeert daarnaast nog steeds verder. Hij kocht oude boeken op over het terroir van de Saar. En zo kwam hij uit op de Geisberg, een steile helling die jaren geleden zeer kostbare wijnen opbracht en in de jaren zeventig verloren is gegaan voor de wijnbouw. Niewodniczanski heeft het gekocht en er nu weer wijnstokken aangeplant. ‘Ungrafted’, want dat is volgens hem de toekomst ‘de wortels kunnen veel dieper gaan bij droogtestress’. Én hij zweert bij ‘high density’, 10.000  stokken per hectare. Hij laat zijn wijngaarden in meerdere rondes plukken en als het niet rijp is, komt het er niet in. ‘Ik heb 800.000 stokken staan en ik maak maar 400.000 flessen’.

Vandaag proeven we de Riesling 2015, Alte Reben 2012 en 2015, de single vineyard Volz 2015, Altenberg 2015, en een Riesling kabinett 2015. Ook nog een weissburgunder 2015. De rieslings die geen van allen boven de 12 % alcohol uitkomen, hebben een oplopende graad van mineraliteit en zuiver zijn ze allemaal. De Riesling Kabinett heeft zelfs een alcoholpercentage van onder de 10%. De weissburgunder is een beetje vreemd in dit rijtje, maar zonder meer een mooi product. Niewodniczanski is niet alleen een goede producent, maar ook een ambassadeur voor alle wijn in de wereld.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen · Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl