500%

Proeven zonder grenzen

 

olofskapel 004Bedrijven worden steeds creatiever bij het bedenken van namen voor proeverijen, ergens moet een tasting zich toch onderscheiden van anderen. De organisatoren van deze proeverij op de laatste maandag in september hadden voor zichzelf al een leuke naam gevonden: 500% wijn. Wat kun je daaronder verstaan? Dit zijn vijf, relatief kleine, importeurs die vol zijn van wijn en meer dan de volle honderd procent geven voor hun vak. In totaal heb je dan nog meer dan 500 %, maar je moet ergens de grens trekken. De importeurs zijn respectievelijk Anfors, Van Heemskinderen, New World Wineries, Partners in Wijn en Imperial Wijnkoperij.

 

Dit zijn geen onbekenden. Anfors van Hans Bijvoets heeft een niet geringe naam opgebouwd in de Italiaanse wijnimport. Importeur de Vier Heemskinderen staat met beide benen in de verkoop van bio-dymamische Franse wijnen, terwijl New World Wineries  gespecialiseerd is in Australische en Nieuw Zeelandse wijnen. Partners in Wijn heeft de familienaam André Kerstens b.v. weer terug en staat hier met hun Iberische aanbod. De laatste, Imperial Wijnkoperij van Regina Mey, was de afgelopen tijd ook aanwezig bij de Oostenrijkse wijnproeverij en Riesling & co. Een drukke tijd zeker? ‘Best wel!’ We proberen deze proeverij volgend jaar naar het voorjaar of vroege zomer te halen’. Daar valt iets voor te zeggen, want het symposium van wijn en marketing wordt op dezelfde dag gehouden. Aan de andere kant, dit heeft als voordeel dat de Olofskapel deze dag niet zo vervelend druk is als bij sommige andere proeverijen. Het biedt genoeg ruimte om rustig te proeven en ongehinderd te spugen. Vooral dat laatste is belangrijk  voor de geoefende proeverijenloper.

 

Als extra is op de eerste verdieping, waar ook de ingang is, een kraam met Bru water, ambachtelijk brood van Brood en charcuterie van Diny Schouten en kaas van Kef. Zo komt men goed verzadigd en gelaafd aan of de begane grond waar het mogelijk is eerst bij Nick Beute aan groente/wijn matching te doen. Deze zeer actieve sommelier, mede verantwoordelijk voor de actuele palette gourmande van restaurant Vermeer met kunstenaar Bol en De Gouden Ton, laat zijn wijnselectie los op gerechten zoals brood met tomaat geparfumeerd, limoen zestes en kaviaar én koolrabi, kruim van bloemkool en vadouvan mayonaise.

 

Hierna kan het solitaire proeven van de vijf verschillende specialisten beginnen. Het aanbod van Anfors is enigszins bekend, toch vallen de leuke halfjes van Michele Satta qua uiterlijk direct op. Een Bolgheri rosso met een kek roodzwart label. Producent Planeta heeft de Alastro toebedeeld met 100% grecanico en dit is geen verkeerde beslissing. Uit Sardegna staan er twee mooie cannonau’s van Sedilisu ter tafel. Cannonau is geen druif waar de gemiddelde Master of Wine voor op tafel springt, maar het levert verrassend interessante producten op.
Bij New World Wineries wordt onder de deskundige begeleiding van Erica Bouwman o.a. de Wild Rock geproefd. Dit label is wat heftig in zijn presentatie, maar de wijnen maken dat goed. NWW heeft ook Voyager Estate uit Margaret River in zijn portefeuille, een Estate om te onthouden.
Bij André Kerstens – Partners in Wijn proeven we o.a. Conde d’Ervideira Reserva en deze stevige, diepe, mineralige en met mooie zuren toegeruste wijn maakt dat je zo naar Alentejo wilt afreizen. Imperial is een reguliere en gewaardeerde speler op de  Nederlandse wijnmarkt. Winebusiness viel vandaag de Gemischter Satz van Zahel uit uit Wenen op. Deze bijzondere wijn, gemaakt van druiven uit  wijngaarden in Wenen waar van alles door elkaar heen groeit, heeft een aangename lichtheid en een vrolijk karakter. Voor de Vier Heemskinderen kan een mens zo een dag uittrekken, maar de klok tikt voort. Even het accent op de Montlouis Clos Habert 20007 van Franxois Chidaine. Deze appellation zie je niet zo heel vaak in Nederland, een mooie droge chenin blanc.
Er was wederom genoeg te proeven.  500 % wijn heeft zijn plek gevonden.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl