fair trade

Beste fair trade wijnen

 

fair tradeStichting Max Havelaar en wijnportal By the Grape organiseerden maandag 4 oktober de tweede editie van de verkiezing ‘Beste Fairtrade wijn’ die plaatsvond in het Tropenmuseum in Amsterdam. Onder leiding van een gerenommeerde vakjury werden in totaal 56 wijnen met het Max Havelaar keurmerk ‘blind’ geproefd door bekende wijninkopers en schrijvers, waaronder Nicolaas Klei. In de categorieën rood, wit en rosé kwamen de Zuid-Afrikaanse wijnen als winnaars naar voren, en daarnaast ging de prijs voor ‘beste nieuwkomer’ naar de Argentijnse Solombra Malbec Reserva.

 


Rood

Van de 30 rode wijnen werd de Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon van Koopmanskloof door de jury verkozen tot beste Fairtrade wijn. “Een kruidige wijn met karakter, maar voor verschillende gelegenheden toepasbaar”, aldus Yvonne Klaassen, wijninkoper van Superunie. De Cabernet Sauvignon is verkrijgbaar bij de supermarkten Coop, Boni, Deen en Jan Linders.

 

Wit en Rosé

In de categorieën wit en rosé legden de Argentijnse en Chileense wijnen het net zoals vorig jaar af tegen de Zuid-Afrikaanse. De Chardonnay van Fair Trade Original kwam als winnaar uit de bus in de categorie wit. Deze wijn staat bekend als ‘goed fruitig’ en is verkrijgbaar bij de Wereldwinkels. In de categorie rosé hield de winnaar van 2010 stand. De Balance Shiraz rosé werd opnieuw uitgeroepen tot beste Fairtrade rosé wijn en is verkrijgbaar bij HEMA.

 

Nieuwkomer

Aan de bestaande categorieën rood, wit en rosé werd dit jaar de categorie van ‘beste nieuwkomer’ toegevoegd. In totaal werden 17 nieuwe Fairtrade wijnen geproefd die binnenkort op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. De Argentijnse Solombra Malbec Reserva kwam als onbetwiste winnaar naar voren en is vanaf deze week verkrijgbaar bij Albert Heijn.

 

Max Havelaar keurmerk

Stichting Max Havelaar, de organisatie achter het keurmerk voor Fairtrade, en wijnportal By the Grape organiseerden de Fairtrade wijnverkiezing met als doel duurzame Fairtrade wijnen onder de aandacht te brengen bij consumenten en de handel. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat boerencoöperaties in ontwikkelingslanden onder goede handelsvoorwaarden directe toegang tot de Westerse markt krijgen en dat zij voldoen aan strenge milieueisen. Dankzij een eerlijke prijs kunnen boeren zelf investeren in een betere en schonere toekomst. Initiatiefnemer Derrick Neleman van By the Grape is al jaren nauw betrokken bij Fairtrade wijnen en introduceerde in 2005 met Lovian de eerste Fairtrade wijn in de Benelux.

 

Bron: maxhavelaar.nl


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl