Hamilton Russell @ de Hemel en Aarde Vallei

Hamilton Russell @ de Hemel en Aarde Vallei

Anthony and Olive Hamilton RussellDit voorjaar vroegen Anthony en Olive Hamilton Russell er al om ‘Als je in Zuid Afrika bent, kom dan langs’. Belofte maakt schuld, dus we melden ons op de eerste maandag van februari bij de proefkamer van Hamilton Russell in de Hemel en Aarde Vallei. Gewoon de weg naar Hermanus nemen en dan komt er vanzelf een bord met de Hemel en Aarde vallei. You are on time, we are having the first harvest in 39 years’. Ruim 6,5 kilometer rijden door een mooi natuur gebied met fantastisch uit zicht op de oceaan.

Een bijzonder mooi stukje natuur in de West-Kaap. Het is hier waar de vader van Anthony Hamilton Russell in 1975 een winery startte. Inmiddels zitten er meer, de twee andere subappellations zijn Upper en Ridge. Hamilton Russell blijft echter het neusje van de zalm. Anthony wijst naar de chardonnay wijngaarden; ‘they are 125 meters from the sea and there is a nice scenic road to drive back’.

Tasting room

Anthony wacht ons op bij de tasting room. Het is een prachtige dag, de wind die Franschhoek een dag eerder teisterde, is voorbijgegaan aan de vallei. De oogst is al in volle gang bezig. Wijnmaker Emmel komt even de hand schudden voordat hij zich weer verder haast. Anthony laat zien waar in het geheel de Hamilton Russell, Southern Right en Ashbourne wijngaarden liggen van resp. 170, 113 en 460 hectares. Niet alle hectares zijn under vine overigens. Het terroir verschilt. De sauvignon blanc groeit op zandsteen en de pinot noir en chardonnay op klei. De grond kent ook veel schalie. De temperaturen hebben een gemiddelde van 25 graden celsius, zoals in de Bourgogne.

Bourgogne is een woord dat nog vaak zal vallen. Hoewel het voor Anthony niet hoeft, worden zijn chardonnays en pinot noirs door alle bekende wijnschrijvers ter wereld vergeleken met hoge Bourgognes. Hij heeft er zich maar bij neergelegd. Zijn wijnen worden opgevoed op Francois Frères vaten, hetzelfde huis levert aan Domaine de la Romanee Conti. Dat dan weer wel. Hij laat ook de amforen zien waar de Ashbourne wijnen op ouderen. ‘It is for most people hard to believe that you drink such an old wine from sauvignon blanc’. Hamilton Russell werkt niet bio-dynamisch, maar wel zo organisch mogelijk met o.a. zo min mogelijk mest en het gebruik van wilde gisten. Het oogsten gaat ook selectief, ze halen niet alles eraf.

De wijnen

Cellar Hamilton RussellHamilton Russell heeft drie ranges: de bijzondere Amfora opgevoedde Ashbourne white, de Southern Right pinotage en chardonnay en de Estate wines pinot noir en sauvigon blanc. Anthony licht toe ‘de SB is tropical, no new zealand style. We have 5 klones and we control the fermentation with wild yeast from the vineyard. Sand and clay soils. So it doens’t happen pure naturally. The chardonnay is from vineyards closest to the sea: 1500 meters. Due to that influence the average is 24 Celsius, almost the same as in Burgundy. No kidding we can be confused with better burgundy’s’. Bij de pinotage merkt voormalig bankier Anthony Hamilton Russell terecht op dat de druif veel te snel wordt afgewezen, er zijn ook goede pinotages zonder petroleumsmaak. Die van Hamilton Russell is sappig en fruitig, echt iets om te onthouden en te kopen als je er tegen aan loopt.

Hier in de cellar laat Anthony ons 2011 t/m 2014 proeven van de pinot noir en 2012 t/m 2014 van de chardonnay. Anthony vertelt dat hij tweede helft van februari op en neer naar London gaat met maar één overnachting aldaar voor een feestje van Robert Parker Winery of the Year, twintig wineries zijn uitgenodigd. Deze uitnodiging is niet verwonderlijk als je deze verticale lijn proeft, Hamilton Russell staat als een huis. Voorkeur gaat uit de 2013 van de pinot noir en 2013 en 2014 chardonnay.

Huis

Het huis boven op de heuvels tussen de wijngaarden heeft Anthony een kleine tien jaar geleden laten bouwen. Olive wacht ons daar op met de butler en de kok. Vier grote honden blaffen ons uitbundig toe en blijken grote lieverds. Omdat we dezelfde dag terugvliegen is er geen tijd voor een uitgebreide liquid lunch, iets waar Olive en Anthony erg van houden. Maar de gerechtjes mogen er wezen: kreeft en abalone geserveerd op een bevroren zoutblok, truffelrisotto met champignons en een chocolat fondant. De pinot noir 2013 smaakte er voortreffelijk bij, net zoals de chardonnay 2014. Op mijn vraag antwoordt Russell dat hij waarschijnlijk een van de weinige vignerons is die niet verschrikkelijk veel in de winery heeft hoeven te investeren. Hij heeft het voor een schappelijke prijs kunnen overnemen en als hij het nu zou verkopen, is hij binnen. Maar dat is hij niet van plan. Eerder dit jaar schreef winebusiness.nl al over Hamilton Russell: HR in de Red Sun Fantastische wijnen, ontzettend leuke mensen en een prachtige winery.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl