Belllingham at Franschhoek Cellars

Bellingham @ Franschhoek Cellars

Isabel 1Op Facebook zingt het al even voort… er is een blije tijding op komst bij Bellingham. Onderweg naar Franschhoek Valley is het landschap zo mooi dat we bijna vergeten waarvoor we hier zijn. Plots staan we voor de Franschhoek Cellars, vanaf het parkeerterrein brengt een chauffeur ons met een caddy naar de Bellingham door. De Bellingham door is onderdeel van de Franschhoek Cellars. En de Cellars vinden hun oorsprong in de Franschoek Vineyards Ltd. Dit bedrijf bestaat sinds 1945 en is een coöperatie van winegrowers uit Fransschoek. Sinds kort is deze coöperatie toegevoegd aan de stal van DGB, ook het moederbedrijf van Bellingham. Daarmee heeft DGB een grote vis aan de haak geslagen, want Franschhoek Vineyards maakt bijna zeven miljoen flessen per jaar.

Het bezoekerscentrum ligt vòòr de wat oudere winery en is hypermodern. De ruimte van Bellingham is prachtig, met diverse hoeken waar je kunt zitten en proeven. We kiezen voor een tafeltje aan het raam tot groot plezier van de langslopende jeugd. En dan beginnen we met het doorproeven van de Bellingham wijnen. Ancient Earth en de Bernard Series zijn de absolute favorieten. We waren blij dat South African Airlines de Bush Vine Pinotage schonk, helaas bleek deze op de terugweg niet meer voorradig.

Bellingham

Even het geheugen ophalen voor wat betreft Bellingham. In het berglandschap van Groot Drakenstein in de Franschhoek Vallei staan de historische panden van de Bellingham Winery, één van de oudste wineries van Zuid Afrika. De wijnmaker is Niël Groenewald, een twee meter lange beer van een kerel die met zijn verschijning én verhaal inmiddels geen onbekende meer is op YouTube. De panden van Bellingham liggen naast de Sir Rupert partnership, een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse Sir Anton Rupert en Baron Edmund de Rothschild. Dit gebied is historisch, net zoals de gebouwen van Bellingham. ‘These buildings are historical and the South African government owns and protects them, we lease them for repeating periods of 99 years’, legde Niel uit De gebouwen én de eerste duizend wijnstokken werden hier in 1693 neergezet, een eeuw na de eerste pogingen van VOC-gouverneur Jan van Riebeeck.

Nu is Bellingham uitgegroeid tot één van Zuid-Afrika’s meest toonaangevende wijnbedrijven. In 1943 werd Bellingham eigendom van Bernard Podlashuk. Podlashuk is zó bepalend geweest voor de winery dat zijn statuur schier onaantastbaar is binnen de Bellingham gelederen. Zodanig dat de nieuwste icoonwijnen, de Bernard Series, naar hem genoemd zijn. Podlashuk maakte in 1949 de eerste Zuid-Afrikaanse rosé en voor zijn bijdrage aan de Kaapse wijnbouw werd Podlashuk de eerste Chevallier du Tastevin van Zuid-Afrika.

De wijnen

Bellingham rosBellingham heeft geen eigen wijngaarden, maar werkt samen met growers verspreid over diverse regio’s en wards. Het bedrijf heeft vier ranges. In de Cellars laat medewerkster Isabel wijnen proeven uit de Ancient Earth Series – De naam slaat op het eeuwenoude terroir van de Kaap – van resp. sauvignon blanc, chardonnay, shiraz en cabernet sauvignon. Als je die laatste proeft, heb je er bewondering voor hoe Groenewald deze moeilijke druif zo soepel krijgt. The Tree Series bevatten een pinotage rosé, een blend met chenin blanc en viognier en de Big Oak Red van shiraz, cabernet sauvignon en malbec.

Voor de Nederlandse markt maakt Groenewald de Bellingham Legends, joyeus gestructureerde wijnen. Deze serie is gemaakt ter illustratie van de legende van Sint Joris en de draak omdat Drakensteijn rondom Franschhoek en dus Bellingham ligt. Om te beginnen de Dragon’s Lair – ‘Grot van de Draak’; een combinatie van shiraz, mourvèdre en viognier -, gevolgd door St. Georges – ‘St. Joris de drakendoder’van merlot, pinotage en cabernet franc, en tot slot de Fair Maiden, een assemblage van maar liefst zes witte druivenrassen. (Deze wijnen zijn in de cellars niet aanwezig)

The Bernard Series is de toprange. Vijf kanonnen van wijnen, in Nederland via Vos & Partners vooralsnog alleen verkrijgbaar voor de horeca en de betere wijnwinkel. The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc, Small Barrel SMV – shiraz en mourvèdre met 3% viognier -, Hand Picked Viognier en Bush Vine Pinotage komen alle van de beste gebieden en wards en krijgen een speciale behandeling. Groenewald: ‘we use basketpresses and the climate control happens per barrel!’ De wijnen zijn hoog geconcentreerde smaak explosies. Premiumwijnen die de concurrentie met hun Europese collega’s zo aankunnen. De labels hebben een bijbehorende uitstraling. Let vooral op het uitgeschreven jaartal.

Nieuws

In de derde week van januari is iedereen druk doende met de oogst. Zo ook Groenewald, hij laat per telefoon weten dat hij zijn geluk niet op kan met de oogst. Hij is erg blij met het presentje voor zijn eersteling, door de mooie proeverij waren we die blije tijding al weer bijna vergeten.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl