Het Nederlandse team met Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen, Jaap Baan en hun coach Maxime Zandbergen, heeft tijdens het Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk veel indruk gemaakt. In het majestueuze Palais des Papes te Avignon bleken ze op het allerhoogste niveau mee te kunnen om uiteindelijk alleen hun meerdere te moeten erkennen in de top drie met Hongarije als nieuwe wereldkampioen, voormalig wereldkampioen België op de tweede plaats en Spanje als verrassende derde.
Na een uiterst spannend eerste deel van de wedstrijd reikte het Nederlandse team tot de derde plaats, waarna ze tijdens de volgende rondes tenslotte als vierde eindigden, de hoogste positie ooit door een Nederlands team behaald en indrukwekkend gezien het ijzersterke deelnemersveld met maar liefst 27 teams uit alle delen van de wereld. Ook het feit dat de vierde plaats werd opgeëist door verreweg het jongste team, dwong veel respect af.
Slechts enkele teams konden door Coronamaatregelen niet deelnemen aan de door het befaamde wijnmedia La Revue de Vin de France georganiseerde competitie, die bekend staat als de meest prestigieuze blindproefwedstrijd ter wereld.
Op het WK moesten de deelnemers van 12 wijnen de samenstelling, herkomst, oogstjaar en producent bepalen, voor elke connaisseur een serieuze uitdaging. Hoewel de competitie een uiterst serieuze aangelegenheid is, bleek ook dit jaar de sportiviteit minstens zo belangrijk te zijn. Wederzijds respect gebaseerd op een gedeelde passie voor wijn kenmerkte ook deze editie van het WK Blindproeven.
Dit jaar werd voor het eerst geproefd uit de ‘Definition’, de nieuwe serie lichtgewicht glazen van Spiegelau, waarvan alle deelnemers een doos mee naar huis mochten nemen.
Onder de wijnen de nodige ‘uitdagingen’, waarvan vooral de rode Sancerre (pinot noir) de kroon spande. De wijn leverde vrijwel alle teams amper punten op en gezegd mag worden dat het ook niet de meest herkenbare (en beste?) wijn van de selectie was, zoals ook gold voor de enkelvoudige chardonnay uit Australië. Mooie scores leverde één van de meest intrigerende wijnen op, een Vin Jaune uit de Jura, terwijl de allereerste wijn, de Bollinger Grand Année voor vrijwel alle teams herkenbaar bleek en ook daarom zeer werd gewaardeerd. Zeer trots was een proever uit Kazachtstan die als enige een Baga wist te herkennen, terwijl het Luxemburgse team de Aragon Campo de Borja perfect wist te benoemen. Een ieder was onder de indruk van het blindproefvermogen van de Hongaren, een team met particuliere liefhebbers dat een uiterst effectieve methode hanteerden; niet teveel denken en roepen, maar telkens de opties terugbrengen tot slechts 2 mogelijkheden en daar dan de meest genoemde en logische uit kiezen. Dit systeem bleek dit jaar perfect te werken, hun puntentotaal was indrukwekkend.
Vermeldingswaardig is nog het feit dat het Nederlandse team een ‘virtuele’ bronzen medaille opgaf door bij de organisatie aan te geven dat ze ten onrechte punten hadden gekregen voor het benoemen van sangiovese als druif voor wijn 10. Organisator Philippe de Cantenac was het Nederlandse team zeer erkentelijk voor hun eerlijkheid, ook al kostte het ze de derde plaats.
Na de wedstrijd waren er volop mogelijkheden om de prestaties te evalueren tijdens een zeer smakelijk buffet. Geproost werd er op de resultaten van dit jaar en alvast vooruitgeblikt op het WK 2022 in de Champagne streek, waar de teams te gast zijn bij Ayala Champagne. Tijdens de traditionele feestavond na de wedstrijd, tonden vooral de wijnen centraal die de teams zelf hadden meegenomen. De vele, soms zeer bijzondere, wijnen werden met veel genoegen gedeeld en genoten.
Het team dat Nederland vertegenwoordigt wordt sinds 2018 geselecteerd tijdens het NK Blindproeven, georganiseerd door Nijhuis Consultancy & Services, dat hiervoor de exclusieve rechten heeft. Het NK Blindproeven 2022, bekend onder naam CONCOURS LE VIN EN DIRECT, vindt plaats op zondag 29 mei 2022 in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. Inschrijven voor het NK Blindproeven 2022 kan binnenkort.
Uitslag WK Blindproeven 2021
1 : Hongarije, 166 punten
2 : België, 154
3 : Spanje, 136
4 : NEDERLAND, 126
5 : Luxemburg, 120
6 : Frankrijk, 114
7 : Taiwan, 110
8 : Brazilië, 109
9 : Roemenië, 108
10 : Italië, 107
11 : Finland, 102
12 : Zuid-Afrika, 100
13 : Zweden, 99
14 : Denemarken, 95
14 : Belarus/Wit Rusland, 95
16 : Engeland, 94
16 : Zwitserland, 94
18 : Monaco, 93
19 : Japan, 88
20 : Polen, 85
21 : Rusland, 79
22 : Kazachstan, 78
23 : Zuid-Korea, 74
23 : Mexico, 74
25 : USA, 66
26 : Oostenrijk, 59
27 : Portugal, 55
TEkst en foto: Fred Nijhuis