Vin | de France

Vin de France.. onbekend maakt onbemind zou je bijna zeggen. Vin de France is de categorie wijnen die in 2010 in de plaats is gekomen voor Vin de Table, easy-drinking wijnen. Daarboven komt Indication Geographique Protegée en Appellation Origine Protegée. Deze twee zijn veel bekender én hebben de verplichte geografische herkomst op het label. Die herkomst ontbreekt bij Vin de France. Alles mag bij Vin de France: druiven uit de Loire blenden met druiven uit Bordeaux of druiven uit de Elzas met die van uit de Provence. Het druivenras mag op het label én de vintage, maar dus niet de geografische herkomst. Dat is Vin de France.

De categorie biedt wijnmakers alle kansen om zonder allerlei verplichtingen creatief wijn te maken en velen doen dat dus ook. Wat het aantrekkelijkste is, is dat de wijn verkocht kan worden met het druivenras op het label. Met name in de overzeese gebieden is dit bijna een must geworden, omdat daar de naam van de druif vaak belangrijker is dan de herkomst.

Bio

Vin de France biedt ook alle ruimte om zo schoon mogelijk te werken en dat doen veel producenten; Demeter, Terra Vitis, Vin Nature het komt allemaal voor.

Vin de France is groot

Hoewel Vin de France overal in Frankrijk gemaakt wordt, is de Languedoc een belangrijke toeleveraar. Niet zo raar, want de Languedoc is groot en kent ettelijke appellations die in het buitenland niet altijd begrepen worden. Inmiddels wordt er in Frankrijk 23% van het totale wijnaanbod geproduceerd onder Vin de France. Van deze 23% wordt er 77% geëxporteerd. Dat zijn 249 miljoen flessen, 15% van de stille wijnen in Frankrijk.

713 Franse producenten brengen Vin de France op de markt en daaronder zitten grote namen als LGCF, Cordier, Boisset, Lurton, Gassier en ga zo maar door.

Vin de France is dus populair. Nederland is de 4de exportland voor de categorie Vins de France, na Duitsland, UK en de USA. Anivin de France is de vertegenwoordigende Franse organisatie voor alle stille wijnen die onder Vin de France worden gemaakt. Anivin is opgericht in 2009 en omvat alle organisaties van de wijnbusiness; UMVIN voor de producenten, VIF voor de onafhankelijke wijnproducenten en VCF voor de coöperaties.

Anivin organiseert jaarlijks een competitie waarin medailles worden toegekend aan de beste wijnen. In de jury zitten wijnexperts uit de hele wereld maar ook wijninkopers. Alle medailles zijn terug te vinden op Medailles Vin de France
443 wijnen van 100 producenten zijn blind geproefd; 133 medailles – 64 goud en 69 zilver – zijn toegekend aan wijnen van 61 producenten. En daar kom je dus weer bekende namen tegen: Labouré, Castel, Pierre Colin, La Belle Angèle met de leuke getekende labels, Bouchard Ainé en Antonin Rodet. Vin de France biedt cépagewijnen van goede kwaliteit, zoveel is duidelijk.

Labouré Roi maakt een zachte crèmige chardonnay. De chardonnay van Pierre Colin valt op door de hoge smaak in combinatie met een bescheiden alcoholgehalte. La Belle Angèle is een zachte, zeer doordrinkbare en fruitige chardonnay, net zoals Antonin Rodet. Bouchard Ainé maakt in de Languedoc een sappige pinot noir. Eentje die je het best gekoeld kunt drinken. Maison Castel maakt een wijn met een alcoholpercentage van 10,5 van sauvignon en gros manseng, een fris bommetje wit fruit in het glas. LGCF levert met Symbiose een frisse aromatische biologische wijn met een bescheiden alcoholgehalte van 10,5, een perfecte lunchwijn.

Vin de France heeft zijn schroom afgeworpen. Producenten maken onder deze categorie easy-drinking wijnen. Deze wijnen mogen er wezen en de prijzen ook.

 

Charlotte van Zummeren

Foto: @Anivin

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl