ole

Olé

 

fifaHet vijandbeeld is de laatste dagen door veel landgenoten bijgesteld: Duitsland was de gedroomde tegenstander in de finale, maar tot ieders verbazing werd het Spanje. Voetbaltechnisch is dit niet zo raar, Spanje speelde onze oostelijke buurman van de mat. Lastiger blijkt het om een gezonde hekel aan de Spanjaarden te krijgen. Bij Duitsland hoeven we niet zover terug te gaan. Tweede wereldoorlog, gestolen fietsen en smerig gewonnen finales liggen vers in het geheugen. Voor Spanje moeten we verder terug. De Tachtigjarige oorlog, de hertog van Alva, de Spaanse inquisitie en Filips de Tweede. Het is te lang geleden, we kunnen er niet echt meer kwaad om worden. Het viel wel opeens op dat we in ons volkslied de koning van Hispanje eren en het staat er toch echt al jaren.

 

De stad Leiden zal minder problemen hebben met de plotselinge hekel aan de Spanjaarden.  Nog ieder jaar wordt 3 oktober het Leidens ontzet herdacht. Destijds werden de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog verdreven door het laten onderlopen van landbouwland. Jaarlijks wordt dit heuglijke feit nog gevierd, met feesten en een ritueel gebruik. Bij het eten van stamppot wordt een geul gegraven, zodat de jus kan weglopen. Zo wordt het kunstje uit 1574 herdacht. Leiden zal zeker uit zijn voegen barsten tijdens de grote finale zondag en archaïsche scheldwoorden als ‘Baalse papen’ en ‘spekjannen’ zal aan menig keelgat ontsnappen.

 

Over vocht gesproken, bij Leiden zijn de Spanjaarden door water verdreven. Maar op het gebied van wijn is Spanje geen kleine jongen. Eert water, drink wijn, zou het motto van het land kunnen zijn. Wij importeren per jaar ongeveer 10% van onze wijnconsumptie uit Spanje. Het land heeft werkelijk alles op wijngebied. Wit, rood, mousserend, sherry, liquoroso, bulkwijn en kwaliteitswijn. Louis van Gaal, oud-bondscoach en nu werkzaam bij Bayern München als baas van Van Bommel en Robben, is een verklaard liefhebber van Muga uit de Rioja. Inderdaad, niet de eerste de beste wijn. Muga heeft vele prijzen gewonnen. Er is nog een product uit die streek waar je zo voor op de knielen valt.  De wijn heeft de naam van een Limburgse voetbalclub en wordt geheel opgevoed op Frans eikenhout. Zowel de alcoholische en malolactische fermentatie als de rijping vindt plaats op barriques. Dit is een Koninklijke wijn, de hemel in geprezen door Penin en Robert Parker. Roda uit de Rioja, makkelijk om te onthouden. Daar kunnen wij als nieuw wijnland niet tegenop.

 

En die pretentie hebben we ook niet. We blijven gewoon consequent jaar in, jaar uit het Leidens ontzet vieren. We vieren dan het verslaan van de Spanjaarden. En dat blijven we doen, tot in de lengte der jaren. 

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl