Fetes Castel

Frankrijks nummer 1

Chateaux et Domaines Castel

 

bdx 022‘We zijn het grootste Franse wijnbedrijf met vijfhonderd miljoen flessen, Boisset komt op nummer drie’. Dit antwoordt Olivier Watrin, export manager Nederlanbd van Castel op mijn vraag of ze groter zijn dan Boisset. Samen met communicatie en marketing verantwoordelijke Xavier Renard haalt Watrin de Nederlandse persgroep op van het vliegveld Bordeaux. Tijdens het jaarlijkse Fêtes du Vin ontvangt Castel de Nederlandse wine professionals. Het is niet zo raar om te denken dat Boisset het grootste wijnbedrijf is, daar Castel niet beursgenoteerd is en voor het grote publiek onbekend.

 

‘In Nederland heten onze wijnen nog Castel, maar in Frankrijk niet. Ze houden hier meer van traditie en de meeste van onze wijnen worden onder andere namen verkocht zoals Malesan en Baron de Lestac’, aldus Watrin. We zijn hier om een paar van de Chateaux en Domaines van Castel te bezoeken.  Castel is meer dan alleen merknamen, het bedrijf is ook eigenaar van 18 chateaux.

 

Geschiedenis

Castel ontstond in 1949 en is de nummer 1 van Franse wijnen in de wereld. Qua volume is het bedrijf wereldwijd nummer 3. Castel is dus geen kleine jongen, er werken duizenden mensen. In 1988 heeft Castel Nicolas overgenomen, een keten van Franse wijnwinkels. Het Castel hoofdkantoor zit in Bordeaux en wijnen uit deze streek vormen de hoofdmoot. Castel zit ook in de Loire, met name in Muscadet, de Languedoc, Beaujolais en de Provence. Sinds kort heeft de firma ook wijngaarden in Marokko, Tunesië en zelfs Ethiopië. Castel is een familiebedrijf. De oprichter Pierre Castel is op 84 jarige leeftijd nog steeds actief in het bedrijf en de tweede en derde generatie worden belangrijker bij de bedrijfsvoering.
‘De Chateaux moeten op een andere manier aan de man gebracht worden. Heeft u enig idee hoe dat in Nederland nog beter kan?’. Watrin licht toe dat Castel er een speciaal team op heeft gezet en dat de familie er persoonlijk bij wordt betrokken.  Zo is ieder familielid ambassadeur van één van de chateaux. ‘Maar hoe maak je nu aan de winkelende consument duidelijk dat achter ieder chateau wel de expertise van Castel zit, maar toch een eigen identiteit heeft’.

 

Chateau Montlabert

Het eerste chateau wat we bezoeken is Chateau Montlabert, een heel recente aankoop. Montlabert heeft een prachtig pand. Renard vertelt ‘het is een perfect landgoed om gasten te ontvangen. We investeren eerst in de winery en daarna gaan we nadenken of er guestrooms o.i.d. in gaan maken’. Montlabert heeft een beroemde buurman: Cheval Blanc. In de wijngaarden blijkt ook hier dat het tot op heden koude 2010 consequenties heeft voor de wijnbouw. ‘Het bloemen is door de kou en weinig wind niet goed verlopen. Minder vruchten en minder oogst.’ Montlabertt is een St. Emilion Grand Cru en La Croix Montlabert is een basis St. Emilion. Van de 18 wijnhuizen van de Chateaux en Domaines is Montlabert het boegbeeld. Met een productie van 5 miljoen flessen en 120 medewerkers vertegenwooordigt Montlabert 2% van de omzet van de gehele wijntak van Castel. Chateau Montlabert is een plaatje.

 

Fêtes du Vin

bdx 014Xavier Renard stuurt behendig een kolossale Renault Espace door de straten van Bordeaux. ‘Dat wordt helemaal niets, het is zo verschrikkelijk druk.’ Er is nog wel een plek in een parkeergarage en lopend vervolgen we onze weg. Het is prachtig weer en Bordeaux bruist. Je voelt gewoon dat er van alles aan de hand is. Als het eenmaal donker is, start er een lichtshow, die geprojecteerd wordt op de statige panden van de Place du Bourse. Bacchus speelt een prominente rol bij het gesproken verhaal. Op de kade is het een drukte van jewelste, met honderden tenten waar je wijn kunt krijgen. Werkelijk iedereen loopt met een wijnglas in de hand. Dat is de hoop van iedere wijnproducent, dat wijn drinken hip en weer normaal is. Nog niet eens zo lang geleden lag de jaarlijkse Franse wijnconsumptie op 90 liter p.p. Onder de jeugd is het nu bepaald geen bonton meer. Vanavond wel. ‘Je koopt een strippenkaart en dan krijg je een glas en kun je de strip bij iedere tent inleveren voor wijn’. Zelfs om middernacht is het nog razend druk. De stand van Castel biedt o.a. de merken Malesan en Baron de Lestac uit Bag in Box. ‘Dat loopt heel goed in Frankrijk, het blijft na opening ook maanden goed.’

 

Chateau d’Arcins en Chateau Barreyres

Chateau Barreyres is de domicilie van Pierre Castel, als hij in Bordeaux overnacht. ‘De ontvangst tijdens de Vinexpo doen we ook altijd hier’. Patrick Bongard, directeur Chateaux Castel, rijdt ons door de wijngaarden. ‘de stokken zijn zo geplant dat we machinaal kunnen oogsten’. D’Arcins en Barreyres liggen vlak naast elkaar. Beiden zijn Haut-Medoc en Cru Bourgeois. Befaamd oenoloog Antoine Medeville drukte z’n stempel op de dichtere beplanting en groene oogst. Hij heeft de stijl van vinificatie Arcins op extractie gelegd en bij Barreyres op elegantie.

 

Tot slot: de wijnen

We hebben deze dagen heel veel geproefd. Hoe breng je deze chateaux wijnen nu onder de aandacht van de Nederlandse consument? Castel heeft een aantal paradepaardjes bij zijn wijnhuizen, zoals Domaine de Cavalier uit de Provence en Chateau Ferrande uit Graves. Cavalier is een Provencaalse toprosé en Ferrande heeft een unieke, zeer kleine oplage witte wijnen en ronde, geconcentreerde, smaakvolle rode wijnen. Deze twee huizen hebben een echt eigen verkoop verhaal. D’Arcins en Barreyres zijn strak, elegant en typisch Bordeaux. Geen wijnen om zó te drinken, ze komen meer tot hun recht bij eten. Door de goedkopere nieuwe wereld wijnen is de consument gewend geraakt aan zwaardere en zoetere wijnen. Een Bordeaux is dan toch wat anders. Het CIVB heeft  de campagne ‘drink een chateau’, waarom daar niet aan toevoegen: ‘en drink ze bij het eten’.

 

Charlotte van Zummeren

Castel Chateaux et Domaines wordt geïmporteerd door LFE

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl