Mondial du Pinot Noir
Door Charlotte van Zummeren
In Sierre, Valais, vond afgelopen weekend de 13e Mondial de Pinot Noir plaats. Dit is een relatief klein evenement, vergeleken met Concours Mondial en Mundus Vini. Zwitserland is een bescheiden wijnland en toch behoorlijk actief op het gebied van wijnbeurzen en prijzen. De beurs Arvinis in Morges is in het voorjaar, de grand Prix du Vin de Suisse is onlangs geweest en begin september staat Vinea geprogrammeerd. Hier worden ook de uitslagen van de Mondial du Pinot Noir bekend gemaakt. De Mondial beperkt zich tot de pinot noir, rood of rosé, met een beperkt aantal pinot gris découverte, een term die duidt op een droge stijl.
Ook staan er wijnen op het programma met meer dan 7 gr/l restsuiker. Je zou dan voornamelijk witte wijn verwachten, maar in Sierre staan ook diverse zoetere rode wijnen op de proeflijst. Elfhonderd wijnen zijn ingestuurd voor deze competitie en in totaal dertig procent krijgt een medaille. Zilver of goud, meer soorten zijn er niet. De te proeven jaren zijn jong, 2008 en 2009 en dat maakt de klus er niet makkelijker op. De tannines zijn hard en de wijnen kunnen groen overkomen. Dat is dan een kwestie, net zoals bij de mousse van de champagne, dat je er doorheen moet proeven. Er zijn ongeveer achtenvijftig juryleden, van wie er meer dan de helft uit Zwitserland komen. De overigen komen uit o.a. Frankrijk en Duitsland. Een enkeling uit Argentinië, Nieuw Zeeland of Nederland.
Het proeven gebeurt goed georganiseerd met het 100 punten systeem op laptops, wat het wijzigen ook wat makkelijker maakt. Per dag worden er zo’n veertig wijnen geproefd, waarbij de kwaliteit door velen hoog wordt geacht. Het is dan ook een openbaring dat er zoveel pinots uit Zwitserland komen. Pinot noir associeer je toch in eerste instantie met de Bourgogne en in tweede instantie met Oregon of Central Otago. Jancis Robinson beschrijft in haar OCW dat in het Duits-Zwitserse deel de blauburgunder belangrijk is en in het Frans Zwitserse deel de Dôle, een blend met gamay. Op de jurytafels van de Mondial staan echter volbloed pinot noirs uit Zurich, Thurgovie, Schaffhausen, Grisons – dit ligt in Graubunden bij de Oostenrijkse grens – en Neuchatel. Buiten Zwitserland komen we Okanagan valley tegen, Dealu Mare, Nelson en Neusiedlersee. Pinot noir is niet de favoriet van iedere wijnmaker, omdat de druif veel begeleiding nodig heeft, zowel in de wijngaard als in de kelder. Het is opvallend dat deze druif in Zwitserland, naast de chasselas de meest aangeplante is. De Zwitserse wijnmakers die aanwezig waren, zoals Diego Mathier van de gelijknamige winery, verklaren echter volmondig dat de pinot echt hun favoriete druif is.
Zwitserland telt 15.000 hectares die grotendeels op prachtige hellingen liggen. Van de opbrengst wordt 95% binnenlands geconsumeerd. Zoals een wijnmaker zei ‘voor iedere fles die we openmaken, importeren we er twee’. De Zwitsers drinken zo’n veertig liter per jaar en bij voorkeur hun eigen product. Dat valt iets voor te zeggen omdat de kwaliteit van de chasselas daar ontegenzeggelijk toeneemt. De pinot noir komt er ook aan, maar deze wijnen zullen voorlopig alleen in Zwitserland geproefd kunnen worden. Het is wel een extra mooie reden om er heen te gaan.
De uitslagen van de Mondial de Pinot Noir worden 3 september op de Vinea in Sierre bekendgemaakt.