kunst Vermeer

Kunst, haute cuisine en wijn

 

peter bol 1Dat kunst eten en wijn samen gaan, zal geen onbekend gegeven zijn voor de gemiddelde galerie bezoeker. Onlangs viel er toch een opmerkelijk initiatief middels een persbericht op de virtuele mat. Restaurant Vermeer, Wijnkoperij de Gouden Ton en Galerie Gijsbrecht Bol organiseren dit najaar voor de tweede maal het palette gourmande. De werken van kunstschilder Peter Bol en de creaties van chef de cuisine Christopher Naylor staan dan centraal en zijn op elkaar afgestemd. Creatieve ontwikkeling bepaalt bij zowel Bol als Naylor het eindresultaat. Door elk bord als een unieke creatie te beschouwen, blijft er volgens Naylor ruimte voor verbetering. Een dergelijke werkwijze vergt veel inspanning. Daar schuilt volgens Naylor ook enig risico in: ‘Soms voel ik mij onbegrepen door de gast. Tegelijkertijd kook ik niet om de waardering, maar om het eindproduct te perfectioneren’.

 

Daar ligt de overeenkomst met de aanpak van Bol. ‘Zijn beste schilderijen zijn ingewikkeld en daardoor niet eenvoudig te verkopen’,  stelt Naylor. ‘Wijn vormt de klankkast van het te vertellen verhaal’ legt Niek Beute, Maître d’hôtel/sommelier van Vermeer, uit. ‘Het versterkt de atmosfeer en kan bijvoorbeeld de emotie van een gerecht benadrukken’ In samenwerking met Wijnkoperij De Gouden Ton hebben wij daarom gekozen voor interessante wijnen met een verhaal, die de stemming van het najaar gepast vertalen. ‘Steeds meer wijn wordt aangepast aan de smaak van het grote publiek; ronder, makkelijker, meer toegankelijk’ vertelt Beute. Yvo Couprie, van wijnimporteur Résidence Wijnen en hoofdleverancier van Wijnkoperij De Gouden Ton, beaamt dat.‘Wij raken zulke wijnen niet aan omdat zij voor de ‘massa’ worden gemaakt en oorspronkelijkheid missen. Zelf ben ik net terug uit de Rhône vallei. Daar heb ik wat wijnen betreft veel kunstwerken geproefd, heel goed gemaakt, helemaal af, stijlvol en geconcentreerd. Ze zijn altijd afkomstig van duurzame wijnbouw, meestal biologisch’. Bij het menu is nadrukkelijk gekozen voor wijnen van kleine producenten, wijnen met smaak en karakter.

 

Het palette gourmande loopt van 2 oktober tot en met 23 december 2010 en bestaat uit vier thema’s waarin de gerechten een dialoog aangaan met de expositie. Naylor doet dit door extra aandacht te schenken aan het grafische aspect, de compositie van een gerecht, zonder de schilderijen te willen kopiëren.

 

Voor reserveringen Restaurant Vermeer                                                   
Tel.: 020 556 4885                                                         


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl