Op deze laatste zondag van juni laat Smulders in zijn derde les van Spaanse verdieping de cursisten nader kenis maken met drie rode wijndistricten in Spanje. In de ochtend Ribera del Duero en Toro, in de middag Rioja. Ribera del Duero en Toro liggen beiden in Castilla y Leon, een streek die niet gebukt ging onder de overheersing van de Moren en in vroeger jaren welvarend was, vooral vòòr de handel met Amerika na de ontdekking van Columbus in 1492. Maar dat was vroeger, door de urbanisatie is de streek daarna nog armer, leger en ontvolkt geraakt. De wijnbouw heeft zich pas in de afgelopen dertig jaar ontwikkeld, na de democratie en toetreding tot de EU.
De belangrijkste wijnstreken zijn Ribera del Duero en Toro. Ribera del Duero is een D.O. en heeft vooralsnog geen interesse in een upgrade. De wijnbouw aldaar is sinds 1982, het jaar van het D.O. schap, verviervoudigd. Van 5.000 naar ruim 22.000 hectares en van 9 naar 287 bodegas. Het overgrote deel van de wijnstokken is 15 tot 20 jaar oud. Deze wijnstokken zijn overwegend van de tinto fino oftewel tempranillo. Verder nog een paar procent Bordeaux rassen en een klein beetje garnache tinta en de witte albillo. Vroeger maakte men daar vooral rosé – clarete – en wijn voor eigen consumptie. Het bedrijf wat er wel altijd al was, is Vega Sicilia. Dit bestaat sinds 1843, 10 jaar ouder dan de oudste Rioja huizen Murrieta en Riscal.
Vega Sicilia maakte eerst wijnen met 25% Bordeaux rassen, nu met 10%. De winery laat de wijnen ook een aantal jaren rijpen voordat ze op de markt komen. Ribera del Duero heeft een liggende langerekte vorm en loopt van west naar oost van 700 naar 1000 meter hoogte. Vega Sicilia ligt in het westelijke puntje. Naast Vega Sicilia is ook Pesquira een rolmodel voor de streek. Protos is ook een bedrijf wat langer meeloopt en een hoge productie heeft. Hacienda de Monasterio en Pingus kunnen natuurlijk niet onvermeld blijven.
Bloedheet en koud
Het klimaat is extreem. Het kan vriezen van september tot mei, vorst komt zelfs voor in augustus. De hitte is de zomer is overweldigend, waarbij de avonden weer vrij koel zijn. Dit leidt tot dikere schillen, hogere tannines en meer alcohol. Het terroir is alluviaal. De PH graad is redelijk hoog en door neerslaand wijnsteenzuur bij de vinificatie is aanzuren vaak nodig.
In de slipstream van Ribera del Duero, die streek zit inmiddels aan het maximaal haalbare aantal hectares, is Toro opgekomen. Een kleinere streek met 5800 hectares, 51 bodegas en als druif tinto de toro. Het is daar veel warmer, de grond is zand en klei en de wijnen zijn intens. Een alcoholpromillage van 15 tot 16 wordt zo gehaald en de tannines zijn rijp. Het rijpingspotentieel is niet hoog, maar dat geldt voor meer wijnen in Spanje door hoog alcohol en lage zuren.
Vervolgens laat Smulders een aantal wijnen uit Toro en Ribera del Duero proeven. Wederom heeft Smulders MW niet op een dubbeltje gekeken, zoals onder het artikel duidelijk wordt. Toro wijnen zijn heftig, daar moet bij gegeten worden. De meest elegante was nog de Pintia van Vega Sicilia. Voor wat betreft Ribera del Duero was de Vega Sicilia 2003 de kers op de kaart. Zacht en elegant, een wijn om over te dromen. Volgens Smulders komt dit ook omdat Vega Sicilia geen single vineyard wijnen produceert, maar alle plots gebruikt voor de blend vanr één goede wijn. Daar is iets voor te zeggen, want de Vega Sicilia gaf waar voor zijn geld, terwijl de Aalto PS 2013 dat niet deed. En die kostte maar een derde dan de fles Vega Sicilia. Dit was de laatste les van Smulders MW in zijn try-out Spaanse verdieping. Het verslag hierboven gaat wederom alleen over de ochtend. Het was interessant, onderhoudend en boeiend. Zoals eerder gesteld, voor verdieping in de wijn moet je bij Smulders MW wezen. Wordt vervolgd, want Smulders wil door na deze try-out.
ChvZ
CASTILLA Y LEÓN
1)Telmo Rodríguez, Gago 2013, DO Toro, €13
2) Numanthia 2011, DO Toro, €37
3) Pintia 2010, DO Toro, €40
4) Finca Villacreces, Pruno 2014, DO Ribera del Duero, €14
5) Ermita del Conde tinto 2011 (envejecido en roble), Vino de la Tierra de Castilla y León, €18
6) Dominio de Atauta 2010, DO Ribera del Duero, €25
7) Alión 2008, DO Ribera del Duero, €52
8) Abadía Retuerta, Pago Valdebellón 2013, Vino de la Tierra de Castilla y León, €74
9) Pago de los Capellanes, El Nogal 2010, DO Ribera del Duero, €47
10) Aalto PS 2013, DO Ribera del Duero, €75
11) Vega Sicilia Único 2003, DO Ribera del Duero, €260
DOCa RIOJA
12) Sierra Cantabria Rosado 2015, €10
13) Artuke, maceración carbónica 2015, €10
14) Finca Valpiedra Reserva 2009, €23
15) Remelluri Reserva 2010, €20
16) Sierra Cantabria Colección Privada 2012, €39
17) Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia, Macan 2011, €57
18) palacios Remondo, Propiedad 2011, €25
19) Marqués de Vargas, Hacienda Pradolagar 2010, €100
20) Muga, Prado Enea Gran Reserva 2006, €45
21) La Rioja Alta, Gran Reserva 904 2005, €38
22) Fernando Remírez de Ganuza, Trasnocho reserva 2009, €100
23) Bodegas y Viñedos Artadi, Viña El Pisón 2012, €220