Kerstwijnen
Door Nico McGough
Bij veel wijnkopers zal er wel het nodige fraais zijn ontkurkt de afgelopen dagen. Hopelijk om aan te geven dat er zeer fraaie omzetresultaten werden behaald in 2010. Bij Wijnkoperij De Gouden Ton was dat niet anders. De Haagse vestiging had alle medewerkers op 24 december met aanhang bijeen en dat leverde een lange tafel op, met fraaie mogelijkheden op het wijnvlak.
Donnhoff, Lamy en Allegrini
Na prettige hoeveelheden Billecart – Salmon Extra Brut Champagne van de meest verse degorgement kwam de eerste ‘flight’ op tafel. Van Hans Wirsching de 2008 Iphöfer Kronenberg Scheurebe spätlese trocken, met erna in het glas Dellchen ‘GG’ 2008 van Donnhoff. Laatstgenoemde voelde zich het prettigst bij de huisgemaakte vitello tonnato.
Hierna werd een voorname heilbot op correcte wijze besprenkeld met Kistlers 2006 ‘Dutton Ranch’ chardonnay met aansluitend de meer dan verrukkelijke 2004 Criots-Bâtard- Montrachet van Hubert Lamy. Heel prettig allemaal. Als tussenstap naar het rode geweld verscheen Walter 2006 in het glas. Een 100% cabernet franc creatie uit Bolgheri en genoemd naar Walter Allegrini. Tijdens het aanplanten van deze wijngaarden aan de Toscaanse kust overleefde hij een zomerse duik niet. De wijngaard werd naar hem vernoemd.
Grote jongens
Hierna traden drie grote jongens voor het voetlicht. In alle gevallen uit magnum geserveerd. Volnay Santenots-du Milieu- 2007 van Comtes Lafon. Een schitterende wijn, 100% typisch voor druif, regio en wijnmaker. De reflectie van de bio-dynamische cultuur in de wijngaarden. Aansluitend kwam de ‘wijn van de avond’ ter tafel. Hermitage 2006 van Jean Louis Chave. Ongekend fraai, diep, en simpelweg optimaal. Wat zou je nog méér willen zien in een Hermitage? Ik weet het niet. Voor mij is Chave nog steeds de onbetwiste top. Als afsluiter een magnum Château Pape-Clement 1988. Hier was de ‘tand des tijds’ inmiddels wel zichtbaar geworden. Na een prachtig ontwikkeld en geschakeerd bouquet kwam er in de mond toch wat ‘ouderdomszuur’ om de hoek kijken. Een voorname, oude wijn die nu klaar is. Drinken! Om te eindigen waarmee wij waren begonnen (Duits op topniveau) kwamen twee fraai zoete Duitsers bij het nagerecht in het glas. Van Heymann-Löwenstein de Auslese Uhlen Roth Lay 2005 en de 2005 Iphöfer Julius-Echter-Berg Rieslaner Beerenauslese van Hans Wirsching. Wat kan een ouderwetse Engelse Trifel toch mooi aan zijn einde komen.
1910
Om te kijken of het gezelschap nog wel in staat was om scherp te proeven kwam er een diep bruine, haast stroperige wijn in het glas met de vraag ‘wat is dit’. Dat er zelfs na de drukste periode in het jaar en best wel een pittig glas aan tafel nog meer dan toereikende wijnkennis beschikbaar was aan de kerstdis bleek al snel. Land, gebied en druif werd al in de eerste ronde afgeklapt. Maar dat het hier een exact 100 jaar oude wijn betrof had niemand kunnen bedenken. Van bodegas Toro Albala in het Zuid-Spaanse Montilla Moriles was dit de imposante 1910 Ginés-Liébana Pedro Ximénez. Wát een wijn, alsof het net gemaakt was. Bakken en bakken diep fruit gevolgd door een indrukwekkende, weelderig zoete smaak. De afdronk? Daar heb je haast een kalender bij nodig. Schitterend.
De dag erna
Dan rijst natuurlijk de vraag wat er de dag erna, op 1e kerstdag thuis werd gedronken. Een glas van de haast belachelijk goede Blanc de Blancs 2004 Champagne van Palmer (voor dat geld niet te verslaan) hierna een monumentale witte wijn uit Australië. Door bemiddeling van Michel Chapoutier kwam wat van de haast onvindbare Chardonnay Giaconda 2006 naar Nederland. Wat een gigant is dit! Erbij, exact 7 minuten gestoomde kabeljauw in een beurre-blanc waarin een vleug verse gember en een stuifje madras kerrie. Het kan verkeren……
Op uitdrukkelijk verzoek, (lees: in opdracht van) mijn twee kleine prinsesjes bestond het hoofdgerecht uit een ovengeroosterde biologische buitenkip met meegegaarde biologische venkel, wortel en piepers. In het glas voor de ouders? De waanzinnig intense Côte-Rotie, van Michel Chapoutier ‘La Mordorée uit 2007. Ook hier de reflectie van de bio-dynamische werkwijze in de wijngaard. Dit is het toonbeeld van karakter en finesse uit dit noordelijke gebiedje in de Rhône. De dames dronken biologische druivensap van Fred Loimer uit Oostenrijk, uit Champagne glazen, natúúrlijk. Het was een memorabele kerst.