Gelegen aan de rand van de stad, en dus goed bereikbaar met de auto en OV vanuit de binnenstad, heeft de Kookfabriek in Amsterdam zich opnieuw bewezen als uitstekende locatie voor een wijnproeverij. Veel wijnprofessionals uit de horeca en de vakhandel verkozen op 10 oktober een bezoek aan de wijnen uit Alto Adige/Südtirol boven de vele andere wijnevenementen die die dag in den lande plaatsvonden.
Begrijpelijk, want Alto Adige heeft op wijngebied veel te bieden. De Noord-Italiaanse regio is met zo’n 5.400 hectare wijngaard weliswaar één van de kleinste Italiaanse wijnregio’s, maar kwalitatief geldt de regio als één van de belangrijkste in het land. En dat was onder andere te proeven in de selectie wijnen die tijdens de seminars onder leiding van Ronald de Groot (Perswijn) geproefd werden. Witte wijnen van de pinot bianco, pinot grigio, sauvignon, chardonnay en natuurlijk de geurige gewürztraminer, werden evenals de rode wijnen van de pinot noir, de inheemse schiava (vernatsch) en de lagrein zeer goed ontvangen.
Ook onder de wijnen die op variëteit waren gerangschikt – zevenendertig wijnen in negen variëteiten – was veel verrassends te proeven. Daarnaast was er veel moois te proeven bij de afzonderlijke producenten, tweeëntwintig in totaal – die al dan niet in gezelschap van hun importeur op de beurs aanwezig waren. Deze unieke vakbeurs werd georganiseerd door Italent in opdracht van het IDM/Vini Altoadige
Wijnbouw in Alto Adige
De wijngaarden in Alto Adige/Südtirol zijn gelegen op de uitlopers van de zuidelijke Alpen en variëren in hoogteligging van 200 tot 1000 meter. De flinke temperatuurschommelingen in dit gebied zorgen samen met de maar liefst 300 dagen zonneschijn per jaar en de vele bodemsoorten en microklimaten voor een zeer divers wijnlandschap.
Maar liefst 98% van alle wijn uit deze regio is inmiddels DOC/DOP geclassificeerd. De totale wijnproductie – rond de 350.000 hectoliter per jaar – bestaat 60% uit witte wijn tegen 40% rode wijn. De meeste wijnen zijn gemaakt op basis van één variëteit, enkele blends daargelaten. De aanplant van de blauwe druiven is de laatste jaren in een snel tempo gedaald van 80% naar 40 %, ten gunste van de kwalitatief goede witte soorten zoals de pinot grigio, de pinot bianco, de riesling en de gewürztraminer.
Het aantal topwijnen per hectare wijngaard oppervlak is nergens in Italië zo hoog als in Südtirol. Dit blijkt uit de onderscheidingen die worden gegeven door de beroemde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso, die voor de beste wijnen de aanduiding ‘Tre bicchieri‘ ofwel ‘drie glaasjes‘ hanteert. De export is de laatste jaren flink gestegen, al wordt meer dan de helft van de wijnen nog steeds in het land zelf geconsumeerd.
Het overgrote deel van de wijnproductie is in handen van 12 wijncoöperaties die gezamenlijk 70% van de wijnproductie voor hun rekening nemen. De overige 30% wordt geproduceerd door wijnbedrijven (25%) en individuele wijnboeren (5%). Dat betekent gemiddeld 1 hectare wijngaard per bedrijf. De drie organisaties die hun belangen behartigen zijn verenigd in het Consorzio Vini Alto Adige en werken onderling nauw samen.
De groeiende populariteit zit hem niet alleen in de kwaliteit van de elegante, aromatische en knisperende witte, of de sappige zachte rode wijnen, maar ook in de ambachtelijke werkwijze in combinatie met nieuwe technieken. Er wordt nog veel werk handmatig verricht waarbij gelet wordt op een evenwichtige aanplant binnen de bestaande natuur.
Meer informatie over de wijnbouw in Alto Adige op Alto Adige Meer info over Italiaanse wijn-spijsevenementen bij Heleen Schreuder, Italent.