Karel 5: High-end gastronomie met een ‘bite’

De naamgever van het hotel Karel V bezocht de plek in 1543 met zijn zus Maria van Hongarije. En in die verre Middeleeuwen was het pand al oud. Al in 1348 werd het perceel in gebruik genomen. En precies waar nu de keuken van de brasserie is, stonden destijds de kachels van de volkskeuken. Ook Karel V zal daar met zijn zus gegeten hebben, maar dat ging bij hem niet makkelijk. Karel had net als alle andere Habsburgers last van een erfelijke afwijking aan het kaakgewricht. Zijn kin week af van de bovenkaak en daardoor kon hij niet of nauwelijks kauwen wat leidde tot indigestieproblemen. Dat deerde hem niet, want volgens de geschiedschrijving at hij veel vlees en dronk hij graag koud bier.

De historische brasserie is onlangs uitgebreid met een extra zaal, de sfeer hier is rustiek, ingetogen en aangenaam. Casual Classic is de adequate omschrijving. Het restaurant Karel 5 staat voor Elegant Dining, begeleid door een jong professioneel team met Chef de Cuisine Vito Reekers en ervaren Maître-Sommelier Johan Kragtwijk. Het management van het vijf sterren hotel onthulde deze maandag in oktober na de afronding van diverse renovaties een apart label voor zijn restaurants en events: Karel 5. U leest het goed, geen V maar 5. Eigentijds, modern. Hiermee wil het hotel de focus leggen op de zeer uitgebreide culinaire mogelijkheden voor zakelijke en privé doeleinden; van lokaal tot internationaal.

In alle 13 multifunctionele ruimtes van het hotel kunnen activiteiten worden geboekt die worden verzorgd vanuit de bistro of het gastronomische restaurant. ‘Hiermee bedoelen we de mensen die wat ons betreft het verschil maken; zowel in gastvrijheid en kennis als in culinaire performance’, aldus directeur Naber. ‘Wij omschrijven het zelf het liefst als vertrouwde klasse met vernieuwd elan. Gasten die ons kennen zien ons als benaderbaar en gastvrij. Anderzijds weten we dat zo’n statig pand in de stad ook een zekere drempel heeft. Daarom hebben we besloten de beide restaurants en alle mogelijkheden voor evenementen en groepsboekingen apart te positioneren.

Wokkel

karel-v-010Om dit feestelijk in te luiden werden wijn – en foodjournalisten uitgenodigd voor een lunch die zowel in de brasserie als in het restaurant werd gebruikt. Het dessert werd door Vito Reekers in de keuken geserveerd. De uit elkaar gehaalde hutspot – inclusief wokkel van ui en wortel – met de 7 Zonden wijn van Wijngaard St. Martinus uit Vijlen werd met name goed ontvangen. Maar het ook door de uitgenodigde spreker Ronald Giphart bejubelde Macadamia dessert werd vrolijk opgelepeld.

De lunch liet zien wat Karel Ven Karel 5 in huis heeft. En dat is veel. Naast de 102 kamers een keur aan zalen en een keukenteam die lokale en internationale gerechtjes maakt om de vingers bij af te likken. Er is over nagedacht en niet zo’n beetje ook. Harriët Boekholt van Pitch PR die  het hele proces begeleidde ‘De Karel met het cijfer 5 – in de grote versie gemaakt van icoontjes – kwam pas nadat we vele andere namen hadden getest’. Een meesterlijke zet, want met behoud van het oude benadruk je het nieuwe karakter.

En dit alles is op loopafstand van het Centraal Station van Utrecht. Deze stad is niet bedeeld met veel topgastronomie, maar met Karel 5 kun je als plaats voor de dag komen. Ook keizer Karel V zou het hier naar zijn zin hebben gehad, de keurige porties had hij zonder problemen kunnen eten. En wereldreiziger als hij was, sprak hij vele talen. Zo zei hij ‘Ik spreek Spaans tegen God, Italiaans tegen vrouwen, Frans tegen mannen en Duits tegen mijn paard’.

@Karel 5: Chapeau!

Karel V | 5

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl