Zwitserse pinot noirs overtuigen
Het zijn wijnen die niet vaak te zien zijn in het Nederlandse wijnlandschap, Zwitserse pinot noirs. Toch zijn deze cepages een booming business. Zwitserland groeit en bloeit als wijnland en niet alleen op het gebied van de pinot noirs. Hoe komen we aan deze kennis? Al veertien jaar wordt in laatste weekend van augustus de Mondial de Pinot Noir in Sierre in Wallis gehouden. De competitie omvatte dit jaar ruim 1300 pinots – noir, blanc en gris – die uit 21 landen werden ingestuurd.
Een groot deel van de inzendingen – ruim 700 – kwam uit Zwitserland, maar ook Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Australië en Argentinië stuurden ruim in. Vier wijnen kregen Great Gold, 130 wijnen gewoon goud en 272 wijnen zilver. De pers werd vervolgens uitgenodigd om de winnaars te komen proeven in twee bijzondere tastings. Winebusiness.nl was erbij.
De eerste tasting betrof een selectie van de prijswinnaars, de tweede proeverij daagde het journaille uit blind het verschil te proeven tussen mono cepages uit Zwitserland en de gezichtbepalende landen van het druivenras. Een en ander vond plaats in Sierre, in het berglandschap van Wallis. Zwitserland heeft 10.000 hectare wijngaardareaal, waarvan de helft in Wallis ligt. De wijngaarden zijn grotendeels op terrassen tegen de berghellingen aangelegd en dat geeft een uniek en prachtig landschap. Onder de prijswinnaars van de eerste tasting bevind zich een Oeil de Perdrix 2010 uit O.A.C. La Côte. Licht, droog, zuiver en knisperig. Een model rosé. Graubunden – of Grisons in het Frans – imponeerde het journaille met de Liesch pinot gris, maar de monden vielen pas echt open bij de Pinot Noir Grande Reserve Salquenen Cave Fernand Cina SA 2010 uit Wallis. Zachte, goed geïntegreerde tannines, rood fruitmandje en dat mooie droogje van de pinot noir, een prachtwijn. Vergeleken bij deze wijn vielen de andere prijswinnaars uit Spanje, Frankrijk en Canada tegen. Ook de Lambert’s Pinot Noir Barrique 2009 uit Graubünden maakte indruk met veel fruit, mineraliteit, fijne tannines en balans. Tien van de zestien geproefde prijswinnaars kwamen uit Zwitserland en juist deze tien wijnen overtuigden het meest. Gezien het grote aantal Zwitserse inzendingen is het niet raar dat het veel medailles naar dit land gingen. Toch: het aanwezige gezelschap internationale wijnjournalisten was unaniem in zijn positieve oordeel over de Zwitserse pinots, deze wijnen hebben een pré.
Lijst van de medaillewinnaars is gepubliceerd op http://www.monidal-du-pinot-noir.com/
Mono cepages
Dat de Zwitserse kwaliteit niet alleen de pinots betrof bleek uit de tweede tasting. De organisatie presenteerde blind vier flight van cepages – chardonnay, sauviginon blanc, merlot en syrah – bestaande uit vier wijnen. Twee daarvan kwamen uit Zwitserland en twee uit gezichtsbepalende landen van het betreffende druivenras. De chardonnay kwam bijvoorbeeld uit Chablis en Californië. Uiteraard zonder deze kennis was het aan de journalisten om te bepalen welke wijn uit welk land kwam. Van de zestien journalisten –waarvan er één uit Zwitserland kwam en de overige uit andere Europese landen – plaatsten minder dan de helft ieder glas in het juiste land. De Chablis Premier Cru van William Fèvre werd door de meesten in Zwitserland gedacht, net zoals de Californische Chardonnay Su’Skol Vineyard Hess Collection 2007. De sauvignon blancs uit Nieuw Zeeland en Frankrijk bleken redelijk archetypich te zijn, ze werden herkend, net zoals de merlots uit Chili en Frankrijk. De syrah bleek moeilijker te plaatsen, de Côte Rotie van René Rostaing 2006 bleek bijvoorbeeld moeilijk te herleiden tot het betreffende Franse gebied. De chardonnays kwamen uit Wallis en Graubünden, de sauvignon uit Wallis en Neuchatel. Merlot kwam uiteraard uit Ticino en de syrah uit Vaud en Wallis. Ook op het gebied van internationale mono-cepages timmert Zwitserland aan de weg.
De Vinea Wine Fair werd in hetzelfde weekend in Sierre gehouden. Deze beurs is voor iedereen toegankelijk en de stands staan gewoon op straat. Hier worden 1500 wijnen gepresenteerd waaronder de Grand Crus uit Valais en Vaud zoals Fully, Véetroz, St. Leonard, St. Saphorin en Dezaley. De Zwitserse wijnstreken hebben de chasselas druif naar grote hoogte weten de stuwen. Op de beurs kon ruim van raclette worden geproefd, de streekspecialiteit van de diverse warm geserveerde kazen, zeer passend bij de chasselas wijnen.
Zwitserland overtuigt met zijn wijnen. Wijnen uit dit land zijn laag in alcohol en hoog in mineraliteit. Het is voor ons jammer dat de bevolking de eigen productie grotendeels tot zich neemt, want zo blijft er weinig voor ons over. Er zijn lichtpuntjes: Gall & Gall had het afgelopen jaar weer een succesvolle Fendant in het assortiment en de importeur Wineworld heeft veel Zwitserse wijnen.
Charlotte van Zummeren