Tommasi

Tommasi, Fourcroy en Fort Voordorp

 

tommasidoor Charlotte van Zummeren

 

Fourcroy Nederland, een van de grootste Nederlandse importeurs, organiseerde haar najaarsproeverij dit jaar weer in Fort Voordop in Groenekan. Dit historische fort is gezegend met een ellenlange oprijlaan. Iedere keer als je daar rijdt vraag je jezelf af wat te doen als er een tegenligger komt. Net zoals eerdere gelegenheden blijkt achteraf dat  een andere route de bezoeker er weer uit leidt en dat er dus geen reden tot zorgen is.

Fort Voordorp is van binnen modern geoutilleerd en helemaal van deze tijd. In de caves, van binnen en buiten te bereiken, zijn er ruimtes die uitstekend dienst doen als gelegenheden voor masterclasses. Fourcroy plande dan ook vijf van deze sessies in. Winebusiness.nl bezocht de masterclass van Tommasi, een winery in de Valpolicella.Elena Bortoletto, export directeur, straalt op deze herfstachtige maandag een aangename Italiaanse warmte uit. Aan het eind van de lange, met bakstenen gecemente koker staat zij voor de overheadprojector voor een rijtje wijnen. Ze heeft er zin an, net zoals de twintig deelnemers.

‘We have 135 hectares, 95 in the Valpolicella area. We use only grapes which we grow ourselves. We don’t buy grapes or most. The training is mostly Guyot and we use Slovenian oak, large foeders’. We zijn meteen in het land van de corvine, rondinella en molinara, de streek van de sappige, fruitige wijnen. Glazen wijn waarmee je ieder kunt verleiden. Toch is er meer over te vertellen. ‘Amarone is our top cuvée, it is one of the most famous wines of the world. We dry the grapes during several months, they will reduce weight and they will get more aromas and flavors. Hereafter the vinification will start’. Amarone rust daarna drie jaar op barrique en minstens nog een jaar of fles. Het resultaat is een zeer geconcentreerde wijn. Er zijn ook nog andere opties. Tommasi maakt ook Arele appissomento. Hier worden de druiven – in dit geval 90% corvina en 10% cabernet franc – minder lang gedroogd en de opvoeding op hout bedraagt 12 maanden, resulterend in een zeer sappig product met diepgang. Het product Crrearo della Conca d’Oro heeft méér cabernet franc- 35% – rust op 500 hl foeders en daarna een jaar op Sloveens hout. Dit is een wat steviger wijn. De Ripasso – met de bekende tweede fermentatie op de lees van de Amarone – is een glas voor de liefhebbers. Een stevig product met een weinig restzoet.

 

Tommasi maakt nog veel meer. producten Witte wijnen zoals Soave, rosé’s, single vineyard wines en dessert wijnen en allen hebben ze kwaliteit. Het is een huis om vrolijk van te worden en de prijzen vallen mee. De top cuvée Amarone is tegen de dertig Euro en dat is voor zo’n product zeer acceptabel. Elena Bortoletto heeft nog een paar suggesties: ‘Amarone of 2007 is a great year, if you can purchase one, do it! Another advice to drink the wine young. Fruit is than important and people like that. When the wine grows older aromas of coffee and chocolate come forward and not everybody likes that. Young wines are good with meat and game, older with cheeses.’. De aanwezigen zijn duidelijk in hun nopjes met deze masterclass. Valpolicella is een streek die veel biedt, zoveel is wel duidelijk.

 

Hierna brengt Winebuisness.nl nog een bezoek aan de overall proeverij in de grote zalen van het Fort. De redactie spot snel Marius van Stockum van de Nederlandse wijngaard De Linie. Zijn witte en rosé wijn 2011 zijn weer van topkwaliteit, een aanwinst voor Fourcroy. De rode wijn is van 2009, deze heeft meer tijd nodig. ‘Ze vroegen me zelf en ik ben er blij mee’, aldus Van Stockum. Zijn verhaal is zo enthousiasmerend dat hij velen naar zijn stand weet te lokken. In dezelfde zaal staat de tafel van de nieuwe lijn: Kaapse Seleksie. Fourcroy presenteert hiermee haar eigen uitgekozen instapniveau wijnen uit Zuid Afrika. Doordrinkers voor een breed publiek, slim bedacht. Daarna nog even een snelle proef van de Brut bij Deutz, want helaas konden we daarvan niet de masterclass meemaken en een snelle spurt naar en door het Italiaanse en Spaanse gedeelte van de proeverij en dan is het tijd om het Fort te verlaten. De verkeersregelaars wijzen de juist uitrij route aan en diverse buien begeleiden de aftocht. Ondanks dat was het een mooie en inspirerende maandagmiddag.

 

Foto: Elena Bortoletto @winebusiness.nl

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl