Frankrijk op z’n groenst
‘Het kost 30 tot 40 procent meer om biologisch of biologisch-dynamisch te werken’. Deze opmerking van Cendrine Vimont van Association Interprofessionelle des Vins Biologiques du Lanquedoc-Roussillion geeft aan het begin van het diner de nodige reuring. Tjitske Brouwer MV van Vinoblesse, gespecialiseerd in bio wijnen, is het hier duidelijk niet mee eens. Het is de avond van 7 november en 28 Franse producenten die bio werken zitten aan de dis in het Mövenpick hotel in gezelschap van enkele sommeliers en journalisten.
Verdubbeld areaal
Biologische wijnbouw zit in de lift. Consumenten staan er voor open en inmiddels is ook Frankrijk óm’. Zo is in 2010 bijvoorbeeld het biologisch wijngaardareaal gegroeid tot ruim 29.000 hectares en telt Frankrijk 4.000 biologisch of biologisch-dynamisch gecertificeerde bedrijven. Frankrijk kleurt dus groen met een jaarlijkse groei van meer dan 20%. In 2010 vertegenwoordigen biologische wijnen 10% van de marktwaarde van alle biologische producten en 70% daarvan is bedoeld voor de export. Nederland op haar beurt is geporteerd van biologische producten. Het organische Food & Beverages totaal is met 10 % gestegen tot 585 miljoen Euro en dat van de wijn met 10% tot 6 miljoen Euro. Lanquedoc-Rousillon is binnen Frankrijk dé streek voor bio of bio-dynamisch werken. Het warme, droge klimaat maakt het daar eenvoudiger om zonder bijvoorbeeld pesticiden te werken dan in de Champagne of Chablis. Ruim 6 procent van de wijngaarden in de Languedoc-Rousillon zijn biologisch of bio-dynamisch.
Labels
Hoe herken je biologische of biologisch0dynamische wijnen? Dat kan aan de labels De Féderation Nationale Interprofessionelle des Vins de l’Agriculture Biologique (FINIVAB) levert het gelijknamige label voor gecertificeerde biologsiche wijnbouw net zoals Agriculture Biologique. Voor de bio-dynamie zijn er twee erkende labels: Biodivin en Demeter.
En de wijnen…?
Het belangrijkste is natuurlijk of de wijnen kwaliteit hebben én smaken. Na deze proeverij en diner kunnen we daar volmondig ja op zeggen. In totaal waren 28 producenten present, waarvan de helft uit de Languedoc. Binnen deze streek vielen we als een blok voor Chateau la Baronne Les Vals 2009, gemaakt van grenache, rousanne en vermentino. ‘This wine is certainly not cheap’, vertelt Vimont. Zacht, zilt en crèmig. Daarbuiten vielen de twee aanwezige champagnes op door hun fruitigheid. Augustin & Fils uit Avenay en Vincent Couche uit Buxeuil zijn beiden nog in conversie – aan het omschakelen naar biologisch werken – en zijn kleine producenten met een productie tot 50.000 flessen. Dus ook in die streek kan het, zij het mondjesmaat. Een bedrijf in conversie uit de Bourgogne is Domaine d’Ardhuy uit Corgoloin. Dit bedrijf maakt een aantal premier en grand cru’s, negen in totaal. Over geen enkele wijn valt iets naars te zeggen. Sommigen vielen gewoon iets meer op, namelijk de Savigny les Beaune, de Puligny Montrachet en de Gevrey Chambertin. Tot slot nog een vermelding voor de Chateau Vari 2010 van 100 % sauvignon, daar weet dit huis een zacht product van te maken.
Deze middag waren er gewoon hele mooie wijnen te proeven, waarbij het idee ‘of een wijn biologisch of biologisch-dynamisch is’ geen rol speelde. Daar gaat het toch om, of het product goed is? En daarin is deze proeverij uitstekend geslaagd.
Charlotte van Zummeren
foto: Magale Garret en Vincent Couche van Champagne Vincent Couche