Anfors aan de haven

Anfors aan de haven

 

anfors chili 002‘Een beetje eng was het wel’, aldus Marcel van Twist van Anfors. Voor wie het nog niet weet, dit staat voor Animum Fortuna Sequitur: het geluk volgt de moed. Voor de eerste keer organiseerde het bedrijf van Hans Bijvoets een proeverij met alleen de eigen wijnen. Met Marcel van Twist, Elise Moeskops en Merel Waalder ging Bijvoets meteen op de eerste rij zitten bij het wereldmuseum in Rotterdam. Dit is een stijgende ster in restaurant- en accommodatie sfeer, prachtig gerenoveerd en liggend aan de haven.

 

Op een zonnige dag zoals deze maandag in mei is er geen betere proeflocatie voor te stellen. ‘Het is natuurlijk allemaal niet voor niks en dan moeten er wel veel mensen komen’. Gasten waren er gelukkig voldoende in de grote balzaal die voor de proeverij geboekt was.

 

Selectie

Anfors is bekend om zijn Italiaanse wijnen en kwaliteit is hierbij het toverwoord. Het bedrijf is natuurlijk al bij diverse proeverijen aanwezig en het assortiment is bij deze redactie bekend. Het is bijna onmogelijk om een wijn te noemen die niet bevalt uit het assortiment. Het gaat er meer om welke nog meer bevalt dan anderen. ‘Vandaag staan ze per producer opgesteld en aan het eind van de tweede rij staan onze Spaanse wijnen’, vertelt Hans Bijvoets. De Spaanse tak is een relatief nieuw segment, maar inmiddels toch al weer een paar jaar present op de proeftafels van Anfors. Marcel van Twist is degene die het Spaanse hart heeft binnen het bedrijf. Op de lange proeftafel staan juweeltjes van Pelissero, Schreckbichkl Colterenzio, Franz Haas, Michele Satta, Pago de los Capellanes en Pares Balta om er maar een paar te noemen. Anfors bracht daarnaast mousserende wijnen, zoete wijnen en digistieven die men kon aanvullen met kazen van Bourgondisch Lifestyle, brood van Menno Buscaglione voor de echte Italiaanse caffé.

 

Topper: Planeta

anfors chili 005Persoonlijk aanwezig was Alessio Planeta van de gelijknamige winery op Sicilië. Alessio ‘we have a huge family’ oogt als een verstrooide professor maar is toch verantwoordelijk voor de wijnen van dit 330 hectares wijngaarde tellende wijnbedrijf. Het bedrijf bestaat sinds 1995 en heeft daarna rap uitgebreid over gans Sicilië. ‘We work with the indigeneous varieties of Sicily’ zoals grecanico, frappato en de bij ons al meer bekende nero d’avola. ‘We are also very proud of our olive oil’, Planeta heeft honderd hecatres olijfbomen in Caparrina achter de mooie stranden van Menfi. ‘Yes, the acidity is very low’, want juist de zuurgraad is tegenwoordig de maatstaf bij olijfolie. Eerste pressing is zo vanzelfsprekend dat het niet meer terzake doet. Duurzaamheid ‘we use solar panels and biomass for energy production’, liefde voor de omgeving en ‘social responsibility’ completeren het plaatje van Planeta. Het bedrijf maakt schitterende wijnen die Anfors in Nederland verkoopt. Een uitzondering: Gall & Gall is aan de haal gegaan met de Segreta; een rode blend. Negen anderen staan hier ter tafel. De Ceresuola di Vittoria Classico DOCG Dorilli van frappato en nero d’avola is een hartenbreker met zijn sap en backbone. De Carricante, Syrah en Snta Cecilia zijn karaktervolle maaltijdbegeleiders, toppers. De Bianco Cometa van 100% fiano is een karaktervolle witte wijn om bij weg te mijmeren. ’s Avonds  was een volgeboekt diner georganiseerd met wijnen van Planeta en op de dag zelf gaf Alessio Planeta twee masterclasses.

 

Tot slot

anfors chili 009De eerste keer is altijd een beetje slikken, waarover je het ook hebt. Dit was niet zomaar een proeverij. Hart en ziel van Anfors lag op tafel en niets waarachter deze importeur zich vandaag kon verschuilen. ‘What you see is what you get’ en dat was 100% Anfors. Het was een prachtproeverij, hopelijk maakt het bedrijf hier een traditie van.

 

Charlotte van Zummeren

 

www.anfors.com 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl