Gisteren opende Hubrecht Duijker het nieuwe, interactieve online KwaliteitsRegister voor Vinologen tijdens Wine Professional. Hij deed dit door het eerste Registratie Certificaat voor RegisterVinoloog in ontvangst te nemen uit handen van voorzitter Ron Andes. Duijker is vinoloog van het eerste uur (1974) en bedacht het woord ‘Vinoloog’. Het beheren van een meetbaar Register van gediplomeerden draagt bij aan een verder professionalisering, internationalisering en specialisatie van de Vinologen. De RegisterVinoloog (RV) van de Wijnacademie® krijgt daarmee de status die het verdient. In het nieuwe register wordt op basis van behaalde ‘Permanente Educatie punten’ gewerkt om aan te tonen dat de Vinoloog zijn wijnkennis goed onderhoudt. In de snel veranderende wereld van wijn kan de wijnexpert zo goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast is het Register openbaar en kan geraadpleegd worden door derden.
Puntentelling
In het nieuwe Register moeten Vinologen van Wijnacademie® zich zelf aanmelden en hun punten bijhouden. Deze ‘Permanente Educatie-punten’ kunnen o.a. behaald worden door deelname aan scholing zoals cursus, college, lezing, seminar, congres of studiereis. Herregistratie gebeurt eens in de 5 jaar op basis van puntenmeting, waarmee de 10-jaarlijkse toets is komen te vervallen. Ieder punt staat voor een uur educatie en moet in vijf jaar optellen naar 100 punten/studie-uren. Opleiders en organisatoren van educatieve bijeenkomsten kunnen accreditatie aanvragen indien hun scholing of activiteit voldoet aan niveau SDEN 4.
Professionalisering
Het nieuwe systeem past in een verdere professionalisering van het wijnonderwijs. ‘Kennis en vaardigheden moeten mee veranderen met het wijnaanbod, trends en gebruiken. Een RegisterVinoloog wordt daar nu bij geholpen door het aanbod van nascholing op de website.’ aldus voorzitter Ron Andes. De Wijnacademie® volgt hierin andere registerberoepsgroepen waar persoonscertificering garant staat voor de vakkundigheid van haar leden. De online registratie is ondergebracht bij een onafhankelijke gespecialiseerde partij die op dezelfde wijze voor meer dan 175 organisaties de registratie van ruim 250.000 professionals verzorgt.
Internationalisering
Het wijnonderwijs heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld om mee te groeien met de ontwikkelingen in en buiten Nederland. De SDEN (Stichting Dranken Examens en Normering) is opgericht met transparante normen die vergelijkbaar zijn met internationale niveaus. De examens zijn hiermee geheel gescheiden en onafhankelijk van de verschillende opleidingen. In het register kunnen zich ook buitenlandse aanbieders van scholing registreren. De Universiteit van Bordeaux heeft zich als een van de eerste opleiders geaccrediteerd met vier verschillende studieprogramma’s. ‘Het is niet ondenkbaar dat overige buitenlandse aanbieders dit ook zullen doen’ zegt Andes. Dit biedt perspectieven voor de Vinoloog die zich naar eigen inzicht kan verdiepen èn internationaal oriënteren.
Specialisatie
De wijnwereld is intussen zo uitgebreid en verbreed dat het bijhouden van kennis op ieder gebied zou kunnen leiden tot oppervlakkigheid. Dankzij het Permanente Educatie puntensysteem kan de Vinoloog anno 2018 er voor kiezen zich verder te verdiepen in één bepaalde richting. Hubrecht Duijker bevestigde dat er veel veranderd is. Zijn eerste Vinologen lesboek bestond uit nog geen 200 pagina’s. Intussen telt het lesmateriaal van de opleiding ruim het zesvoudige. Hij heeft zich als eerste ingeschreven en vindt het ‘plezierig te worden gestimuleerd tot bijscholing voor RegisterVinoloog. Een titel met meer waarde, meer inhoud. Een titel om te koesteren‘.
Bron: persbericht