Wine Professional 2018: Mondivin, Tornai en Brasserie Rijks

Het is altijd een mooi begin van het jaar de Wine Professional. Hier komt en staat de fine fleur van de Nederlandse wijnwereld. Schitterende wine & food masterclasses, een mooi aanbod van importeurs en ook bedrijven als Nice to Meat, het House of Caviar dat al voor de zestiende keer present was, Brandt & Levie en Bourgondisch Lifestyle. We zagen ook nieuweling Brander Wines met Jeeper champagne en goede wijnen met kekke labels. Brander werkte tot 2015 voor Baarsma en is daarna samen met zijn vrouw voor zichzelf begonnen.

Ook woonden we een masterclass bij van Hongaarse wijnen met gerechtjes gemaakt door het team van Brasserie Rijks. Dit restaurant serveert nu 200 couverts per dag, een hele prestatie. Op de WP maakte Joris Bijdendijk een gerechtje met aardpeer en truffelcrème, een zwoel haasgerechtje en ceviche van gepocheerde zwezerik met flinterdunne aardappelen. De eerste twee gerechtjes werden gecombineerd met resp. een cabernet sauvignon/cabernet franc 2013 en een cabernet franc 2015 van Mondivin. Aardse, zwoele wijnen en de gerechtjes sloten daar naadloos bij aan. Imperial leverde de wijnen voor de witte flight. Hier viel de inheemse druif juhfark van Tornai op. De wijn uit 2013 was ziltig mineralig. Regina Mey vertelde dat aan deze wijn bijzondere krachten worden toegekend. Juhfark betekent schapenstaart en volgens de overlevering krijgen zwangere vrouwen als ze deze wijn drinken jongens. Prins William en zijn vrouw Kate kregen ook flessen van de producent en dat heeft tot op heden tot ieder geval een zoon geleid.

De cabernet franc van Mondivin maakte veel indruk. De wijnen komen uit Villány in het uiterste zuiden van Hongarije bij de Kroatische grens. Een warme streek met veel zonne-uren. De streek wordt tegen koele winden bescherm door de Villány Mountains. Mondivin verbouwt onder andere cabernet sauvignon en cabernet franc. Deze druif doet het verbazingwekkend goed in de warme wijngaarden van deze streek. Na de val van het communistisch regime liep Villany voorop met het in eigen handen nemen van de wijnbouw en dat verklaart ook dat hier de duurste rode wijnen van Hongarije worden gemaakt. De geschiedenis van Mondivin begon met Ede Tiffán, die in 1991 voor zichzelf begon met een kleine wijngaard. Hij wilde uitbreiden, maar uitbreiden kost geld. Samen met Tiffán werden Jan van Lissum en Eric Sauter partners in het nieuwe bedrijf Domaine Mondivin. De wijn van Mondivin kreeg al snel enige faam in Nederland, België, Duitsland en natuurlijk in Hongarije zelf.  Michael Broadbent zei zelfs het volgende: ‘In Villany they make the best cabernet-francs of the world.’ Je proeft de kwaliteit meteen.

De Wine Professional 2018 was weer een genoegen om te bezoeken en er is nog veel meer gebeurd dan er hier wordt genoemd. Verslagen van de dagen kunt u lezen op www.wine-professional.nl  We kijken alweer uit naar volgend jaar!

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl