De komende dagen laat de zon zich wat vaker zien en stijgen de temperaturen merkbaar. Bij zon hoort rosé! Winebusiness.nl presenteert de komende weken graag een paar mooie rosé’s.
Even in het kort
Zo’n twintig geleden wisten roséwijnen zich slechts met moeite staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. Op Wine Paris was er zelfs een enorme stand ingericht waarin enkel rosé’s uit de Provence geproefd konden en dat waren er heel wat. Naar verluidt wordt er overigens nu in Frankrijk meer rosé gedronken dan wit. In Nederland (uit de laatste kerncijfers van 2013 van het Productschap Wijn) is ongeveer 10% van de wijnconsumptie rosé. De jaren daarna stijgt dit langzaam. De verwachting is dat rosé en witte wijn een groter marktaandeel gaan krijgen en dat het aandeel rode wijn daalt. [1]
In 2018 produceerde Frankrijk meer dan 7,5 miljoen hectoliter roséwijn. Dat is bijna een derde van de wereldwijde productie rosé (24 miljoen hectoliter). Tussen 2002 en 2014 is de roséproductie met maar liefst 50% toegenomen. De meeste rosé komt uit de Provence en Middellandse Zee, maar ook de Loire is een grote rosé producent.[2] Kortom, rosé is populair!
Hoe maak je rosé?
Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence wordt vooral met grenache gewerkt en daarnaast cinsault en syrah.
De rosé van vandaag
Vandaag aandacht voor een rosé’s die uit de Loire.. Pascal Jolivet groeide op als zoon van de keldermeester van Chateau de Tracy in Pouilly Fume, het wijngebied gelegen tegenover Sancerre. In 1987 ontstond het Domaine Pascal Jolivet. In Sancerre bezit het Domaine 20 ha. die verdeeld liggen over de gemeenten Bue, Verdigny en Sainte Gemme. De wijngaarden beplant met Pinot Noir staan op kalkachtige en kleibodem en beslaan 3,5 ha. Dit terroir geeft mineraliteit aan de rosé, dit levert diepgang en een bite. De handgeplukte druiven voor deze rose werden met de hand geselecteerd en daarna ontsteeld. De druiven worden gedeeltelijk volgens de saignee methode verwerkt; het overige deel door directe persing. De filosofie van Pascal Jolivet is uitsluitend met goed gerijpte druiven te werken en bij de vinificatie de natuurlijk zijn beloop te laten: de gisting gebeurt door de op de schillen aanwezige natuurlijke gistcellen in temperatuur gecontroleerde roestvrij stalen vaten. De Sancerre Rose heeft een licht rose kleur en is ontzettend fruitig.
Het is een strakke, superfruitige, droge wijn. Chique!
ChvZ
[1] In de kerncijfers 2013 had rood een aandeel van 45% en wit ca 30%. Overige zijn rosé en mousserend/versterkt.
[2] Tavel, de appellation uitsluitend voor rosé grenzend aan Chateauneuf du Pape, wordt in Nederland niet wijdverbreid verkocht.