Bio-Tavel | Château de Manissy

De producenten noemen Tavel de koning van de rosé. Hoofdrolspeler van vandaag is Château de Manissy, een veelvuldig bekroonde Tavel. Eerst wat uitleg over Tavel. De streek heeft namelijk een lange geschiedenis. De Romeinen brachten de wijnstokken naar Tavel. De wijnstokken bleven, maar de grond werd daarna vooral gebruikt voor landbouw. Toen de Pausen zetelden in Avignon in het begin van de 14e eeuw gaf dat een enorme impuls aan de Rhônestreek en zijn wijnen en dus ook aan Tavel. Tavel werd populair, zeker omdat Lodewijk XIV er in de 17e eeuw gek op was en dat is altijd een goede reclame. In de 18e en 19e eeuw werd Frankrijk het grootste wijn producerende land en Tavel speelde daarin een grote rol. In 1902 werd het Syndicat des Propriétaires Viticulteurs de Tavel opgericht en dat was een van de eerste wijnproducenten-belangen- organisaties, in 1936 werd Tavel de eerste AOC van 100% rosé. De speciale doorzichtige ranke Tavel-fles bestaat sinds 1987.

Terroir

De wijngaarden liggen niet ver van Chateauneuf du Pape aan de rechteroever van de Rhône en hebben een vergelijkbaar terroir. De 1000 hectares van Tavel liggen op drie verschillende soorten terroir die alle drie kalkhoudend zijn, goed voor de mineraliteit en doorlaatbaarheid: rivierzand met platte witte stenen, grind met klei; zand en kwarts houdende stenen. De derde is het grote plateau van Vallongue, tegenover Châteauneuf-du-Pape. Deze ronde, donkere kwartskiezelstenen ontstonden tijdens het Quartair tijdperk. De wijnstokken in deze dorre grond geven de Tavel wijnen hun onnavolgbare kleur en structuur.

Druivenrassen

De toegestane druivenrassen zijn grenache (voor kracht en structuur 30 tot 60% van de blend), 15% cinsault, clairette (deze geeft de wijn de bloemigheid), picpoul (is een rare variety, geeft bloemigheid), calitor (een zeldzame lokale varieteit), bourboulenc (voor de fraîcheur), mourvèdre, syrah (voor kracht en aroma) en carignan.

Alcohol

Wijnen met grenache in de hoofdrol hebben meestal een hoger alcoholgehalte, zo ook Tavel. Het alcohol kan variëren van 13 tot 14,5%. De Tavels met een lichtere mineralige stijl hebben een lichter alcoholgehalte, de zwoele rijkere versies een hoger percentage.

Vinificatie

De vinificatie wordt uitgevoerd door koude maceratie van 12 tot 48 uur gevolgd door een temperatuur gecontroleerde alcoholisch fermentatie en een malolactische fermentatie. By the way: niet iedere producent past een malolactische fermentatie toe. Tavel is jong al heerlijk, maar kan ook ouderen. Tavel kent meerdere levens: vol en zwoel in zijn jonge jaren, krachtig en pittig als adolescent, en een peperige en milde ouderdom. Veel producenten laten hun wijnen rusten op barriques. Maar niet allemaal. Het is dus door terroir, keuzes en savoir-faire hoe de Tavel wijnen uitpakken.

Chateau de Manissy

Château de Manissy is een historisch wijndomein uit de 17e eeuw. In het begin van de 20e eeuw werden zowel het kasteel als de wijngaarden eigendom van monniken. In 2003 nam wijnboer Florian André het beheer van de wijngaarden over en ging verder waar de monniken gebleven waren met het maken van klassieke wijnen uit de zuidelijke Rhône. De missie van Florian is om nieuwe manieren te vinden om het milieu te verbeteren. Vandaar zijn overgang naar bio-dynamische wijnbouw. De zon, de mistral en de perfect onderhouden wijngaarden zorgen op deze manier voor prachtige Tavel’s. En ook andere wijnen, want Manissy produceert ook o.a. Lirac en generieke Rhônes.

Château de Manissy   Langoustière is genomineerd in De Beste Rosés Wijnen van 2023 door Whost, één van de toonaangevende referenties in de wijnwereld.

Robert Parker’s Wine Advocate kende de Tavel Langoustière een uitzonderlijke score van 93+ toe

Wine Enthusiast gaf  92 punten.

James Suckling 90 punten.

Winebusiness.nl: Het bio-Chateau de Manissy Langoustière is gebottteld in een Bordeaux-fles die aan de bodem geribbeld is; Langoustière is een diep-donkere super-fruitige en rijpe Tavel met zachte tannines en veel lengte. Een gastronomisch wondertje. Een winter rosé, een lichtere rode wijn.

 

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl