Gisteren ontvingen Eric Ivens en Steven van Oosterzee het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu vijftien Magistri Vini. De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in De Bilt.
Tijdens de bijeenkomst verdedigden Eric Ivens en Steven van Oosterzee hun scripties ten overstaan van de Examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche.
Naast de examencommissie waren ook twee prominenten uitgenodigd die vragen stelden over de scripties.
Voor de scriptie van de heer Ivens was als prominent aanwezig de heer prof. dr. G. van der Steenhoven, hoofddirecteur van het KNMI.
Voor de scriptie van de heer Van Oosterzee was als prominent aanwezig mevrouw Dr. N. Ruigrok. Mevrouw Ruigrok is gepromoveerd in de communicatiewetenschap en haar expertise ligt in de rol van het publiek debat waar het gaat om reputaties.
De titel van de scriptie van Eric Ivens luidt: ‘Is kwaliteitswijn van syrah uit de Hermitage opgewassen tegen klimaatsverandering?’ Op basis van literatuuronderzoek en interviews met wijnproducenten is een duidelijk beeld gegeven van de ontwikkeling van het klimaat in de Hermitage en de mogelijkheden om met aangepast wijngaardbeheer de negatieve effecten van temperatuurstijging te beperken.
De scriptie van Steven van Oosterzee luidt: ‘Kwaliteit in-zicht. Op zoek naar een andere benadering van natuurlijke wijn.’ Boeiend is uiteengezet hoe wijn door verschillende esthetische gemeenschappen wordt gewaardeerd. De diversiteit in die waardering leidt tot de conclusie dat natuurlijke wijn op basis van eigen kwalitatieve eigenschappen beoordeeld zou moeten worden.
Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt & marktbewerking en actuele onderwerpen. Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen moeten verschillende typen wijn worden beoordeeld op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, potentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte.
Ter voorbereiding op de module-examens wordt een begeleidingstraject georganiseerd bij de Wijnacademie in Maarn.
Met het instellen van het Examen Magister Vini wordt tegemoet gekomen aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen. Het Examen Magister Vini voldoet aan de eisen op niveau 5 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).
Bron: persbericht