Domaine La Clapière | Sophie & Xavier Palatsi – Castel

Sophie Palatsi – Castel, van de wijngroep Castel, is in het land met haar man Xavier Palatsi en dat laat importeur LFE niet zomaar passeren. Het journaille wordt uitgenodigd hen te ontmoeten in het Greenhouse in Utrecht, een horecaconcept volledig gebaseerd op duurzaamheid en recycling, en deze keuze heeft een reden.

Sophie Castel heeft namelijk een MBA in kwaliteit. Ze weet alles van ISO certificeringen en wat daarbij komt kijken. Haar eerste klus bij Castel was dan ook dat zij alle 20 Chateaux en Domaines van Castel ISO ‘rijp’ maakte. Daarna kwam Terra Vitis én HVE, een vergelijkbaar groen-werken-keurmerk van overheidswege.

Nu runt ze naast haar werk bij Castel de Languedoc winery La Clapière. Hoewel afkomstig uit een wijnfamilie, was de keuze voor de wijn bepaald geen gebaand pad. ‘Tot mijn twintigste heb ik niet eens wijn gedronken’. Haar twee zussen zijn ook niet in de wijn gegaan, Sophie is de enige. Zij is de nicht van Pierre Castel, die op zijn 93e nog steeds betrokken is bij het bedrijf.

De man van Sophie, Xavier Palatsi, komt uit het personeelsmanagement, en heeft tien jaar in wisselende functies bij Castel gewerkt voordat hij de teugels van La Clapière in handen nam. ‘Ik heb het zo druk met mijn werk voor de Castel groep dat Clapière voor mij weekend en avondwerk is’, aldus Sophie.

Haar dagelijkse werk bestaat uit vergaderen en medewerkers aansturen. ‘Ik ben veel aan het vergaderen. Gelukkig hebben we nu videoconferences anders had ik nog meer moeten reizen.’

La Clapière

Het landgoed van Domaine La Clapière is 60 hectare groot waarvan 43 hectare wordt gebruikt om wijn te produceren. Clapière werkt met cabernet sauvignon, merlot, syrah, cinsault, alicante en grenache en carignan. De bodem is hoofdzakelijk samengesteld uit alluviale terrassen, dat wordt beschouwd als een bijzonder geschikte bodem voor de wijnbouw omdat door de diepte de wijnstokken zich goed kunnen wortelen. Het meest onderscheidende kenmerk van Domaine de La Clapière is echter de combinatie van de filterende werking van haar grind gebieden met de nabijgelegen oude rotsen. De wijnen van Clapière hebben hun beroemde complexiteit te danken aan deze mix van bodems.

Sophie en Xavier wonen met genoegen op La Clapière ‘sinds 2006 hebben we vier chambre d’hôtes kamers erbij’. Ze hebben het wijngaardareaal ook uitgebreid van 30 naar 43 hectare. De wijnen die ze maken, hebben namen van de wijngaard zoals Jalade of van een boom die er staat, zoals Figuerette wat vijgenboom betekent. Hun icoonwijn, de rode Gatefer, betekent het uitzicht op de rotsen. Iets wat bij La Clapière, gelegen in de buurt van Pezenas, gewoon is.

Over Castel

In de wijnwereld kun je eigenlijk niet om Castel heen. Castel ontstond in 1949 en is de nummer één van Franse wijnen in de wereld. Qua volume is het bedrijf wereldwijd nummer drie. Castel is dus geen kleine jongen, er werken duizenden mensen. In 1988 heeft Castel Nicolas overgenomen, een keten van Franse wijnwinkels. Ook in de bier- en frisdranktak van Castel werken een paar duizend mensen.

Het Castel hoofdkantoor zit in Bordeaux en wijnen uit deze streek vormen de hoofdmoot. Castel zit ook met chateaux en domaines in de Loire, met name in Muscadet, de Languedoc, en de Provence.

Sinds enige jaren heeft de firma wijngaarden in Marokko, Tunesië en zelfs Ethiopië. Castel is een familiebedrijf zonder beursnotering. De oprichter Pierre Castel is op hoge leeftijd nog steeds actief in het bedrijf en de tweede en derde generatie, waaronder Sophie- de nicht van Pierre – worden belangrijker bij de bedrijfsvoering. Importeur LFE maakt onderdeel uit van de Castel groep.

Wine Business

De vader van Sophie en broer van Pierre is niet meer actief, hij houdt zich nu bezig met paardendressuur. Sophie is zijn opvolgster, ze heeft veel plezier in haar professionele wijnleven. Wijn is business, dat is helder als je de enorme business van Castel aanschouwt, maar wijn is ook passie en dat zie je terug bij het La Clapière van Sophie en Xavier Palatsi. Castel is alles in één.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl