Calmel & Joseph | Bij de Winekitchen At Sea

Calmel & Joseph is een merk uit de Languedoc dat behoorlijk aan de weg timmert. Op deze donderdag is Joseph samen met export managers Heidi van de Akker en Emilia Kloostra naar Amstelveen gekomen om hun wijnen én zichzelf aan de pers voor te stellen. Calmel & Joseph heeft het hele visrestaurant voor deze happening gereserveerd. Er kan helaas niet buiten worden gegeten – het regenachtige weer heeft daar een stokje voor gestoken -, maar we zijn entre nous.

Calmel & Joseph

Calmel & Joseph is opgericht in 1995 en is een maison de négoce, gespecialiseerd in wijnen uit de Languedoc-Roussillon van druiven van growers uit de hele regio. Calmel & Joseph werken namelijk samen met 50 wijnboeren. De heren zijn overtuigd van het buitengewone potentieel van Languedoc-Roussillon. De eigenaren, oenoloog Laurent Calmel en Jerome Joseph, werken intens samen om hun missie van prachtige Languedoc wijnen waar te blijven maken, jaar-in-jaar-uit. Hun missie heeft als doel, naast uiteraard het maken van wijnen, de weinig bekende maar unieke kwaliteit van de mediterrane terroirs voor het grote publiek bekend te maken. Naast de wens om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die consistent zijn met hun terroirs, zijn de heren toegewijd aan het maken van wijnen die hun verhaal vertellen: mooie, goed gemaakte en zuivere wijnen van een prachtige regio. De wijnen komen van vijftien AOC’s en in acht jaar tijd is het volume gegroeid van een zeer beperkte oplage naar 700.000 flessen in diverse ranges. Ze hebben nu ook hun eigen wijngoed, Domaine de la Madone, in het dorp Montirat in de Aude.

De mono-cepages komen van specifieke wijnboeren. Ze kan C & J ervoor zorgen dat de wijnen op jaar in jaar uit eenduidig en goed worden gevinifieerd, met inachtneming van de specifieke aromatische kenmerken van elke druivensoort. Ze zijn ook erg geïnteresseerd in originele, onbekende of weinig bekende druivensoorten zoals bijvoorbeeld terret blanche – een hele lichte wijn – en piquepoul noir – een vergeten broertje van de witte zus, deze wijn is fruitig met backbone. Piquepoul noir is overigens ook nog een van de toegestane rassen in Chateauneuf du Pape.

De AOP-wijnen komen uit gebieden tussen de Cevennen en de Camargue, tussen de Montagne Noire en de Middellandse Zee, van de uitlopers van de Pyreneeën tot de grens van de Spaanse kust – het scala aan terroirs is ongelooflijk divers.

C & J maken ongelofelijk veel wijnen in verschillende ranges waaronder de hier bekende Villa Blanche, neem eens een kijkje op hun website: Calmel & Joseph Villa Blanche vind je daar elders in het menu. De diverse mono-cepages van Villa Blanche zijn toegankelijk, puur en niet té alcoholisch.

C & J maken verschillende smakelijke mousserende wijnen: een fris fruitige Crémant de Limoux, een rosé Crémant de Limoux, een wat steviger Blanquette de Limoux met overwegend Mauzac en een droge Brut Nature, maar die staat nog niet op hun website. Brut Nature is in de Languedoc niet zo droog als in de Champagne, het is een fruitige en aromatische Crémant.

Lunch bij At Sea

De eigenaren van At Sea, Jessica en Remko Snoek, hebben en goede neus voor de horeca. Ze begonnen met de wijnbar The Winekitchen – inmiddels verkocht – en begonnen daarna met At Sea (en de wijn en delicatessenwinkel At Home). Beide zaken liepen van meet af aan als een trein. Dat komt door de goede keuken én de goede logistiek. Vanaf het moment dat je binnenkomt zit je in een goedlopend culinair en vineus treintje en dat is iets wat enorm op prijs wordt gesteld. Jessico en Remko zijn er zelf ook dermate van gecharmeerd dat ze binnenkort schuin tegenover At Sea een ander restaurant openen: De Poelier, een zaak waar kip, wild en gevogelte centraal komt te staan.

Voor deze lunch presenteerde At Sea bij de Crémant de Limoux Rosé een fraaie oester gevolgd door Tonno Tonnato – niet vitello maar tonijn bij de tonijnsaus. Hierbij kwam een chardonnay Villa Blanche 2021, Le Saint Festin 2020 – een zalige wijn met grenache en rousanne & La Marquise 2019 – een stevige meid van roussanne en grenache. Iedereen had zijn eigen voorkeur bij het gerecht uiteraard. Ondergetekende neigde naar de chardonnay en de Saint Festin.
Als hoofdgerecht bijpassend bij de soepele Epicurius 2021 en de krachtige Pezenas Entre Amis 2020 een flirtation naar het te openen de Poelier: wilde eend met tosti van truffel en comté en bombe van savooikool en zuurkool. Een prachtig gerecht en vurrukkulluke wijnen.
Als dessert een aanzienlijke merinque met mandarijn en salade van citrusvruchten bij de Limoux Brut Nature. De Fransen houden van droog mousserend bij desserts, een kwestie van smaak. Wat bijzonder was, was de nieuwe Orange Wine van Calmel & Joseph. Nog niet op de Nederlandse markt, maar dat zal niet lang meer duren, echt een aanwinst. Die paste bij alle gerechten.

Dat was een mooie donderdag en een mooie lunch. Onthoud Calmel & Joseph en onthoud de Winekitchen at Sea.

ChvZ

De wijnen in C & J worden in Nederland bij meerdere aanbieders verkocht, o.a. Astrid & Therèse, eerstgenoemde was ook aanwezig bij de lunch, Brander Wines, Moolenaar en Vojacek.

De Da-Vinci-achtige foto wordt ieder jaar weer opnieuw gemaakt.


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl