Castelli di Jesi Superiore | Verdicchio uit de Marche

Vanaf 2023 krijgt de Superiore variant van Castelli di Jesi de DOCG-status. Dat is goed nieuws en daarom nodigde het Consorzio een aantal  journalisten, importeurs en sommeliers uit om eens nader kennis te maken met het gebied. Dat was eind juni, net voor de vakantietijd, en het was toen boven de veertig graden in de Marche. Op dit moment is er hevige wateroverlast door heftige regenbuien in de buurt van Ancona, maar daar was toen in de omgeving van het plaatsje Jesi geen sprake van. De reis betreft de Superiore, in dit artikel dus weinig of geen geen aandacht voor de Matelica en de rode wijnen.

Verdicchio

Het Institutio Marchegiano Di Tutela Vini – IMT – vertegenwoordigt 652 bedrijven met totaal 7500 hectares, een grote speler in de Marken. Het wijngebied de Marken ligt in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het is een prachtig heuvelachtig gebied met mooie vergezichten. De streek heeft gematigd zeeklimaat. Naast mooie temperaturen, kan het er echter spoken. Zo sta je in de plenzende regen, zo zit je je te warmen in de zon. Voor wijnmakers heeft dit natuurlijk de nodige consequenties. Iets waarmee ze moeten leven. Nogmaals, daar was in juni geen sprake van, het was bloedheet.

De Marken heeft 12 DOC’s en 4 DOCG’s en daar komt dus vanaf 2023 eentje bij. De streek produceert een kleine miljoen hl. per jaar.

Castelli di Jesi

Verdicchio ís vooral bekend van Verdicchio dei Castelli di Jesi, de heuvels ten westen van Jesi, die tot 500 meter kunnen glooien. Classico geeft het historische productiegebied bij de stad Jesi aan. Superiore – het feestvarken dat in 2023 DOCG status verkrijgt – op het label wijnen duidt op een half procent meer alcohol dan classico, Superiore is vaak geconcentreerder en is gewoon duidelijk een stapje hoger.  Riserva’s hebben nog eens een half procent extra. 15% van de blend mag uit andere rassen witte rassen bestaan. Houtopvoeding gebeurt bij de Riserva’s mondjesmaat. Passito en Spumante worden ook binnen deze DOC gemaakt. Verdicchio’s hebben veel sap, concentratie & het typische Italiaanse bittertje, het alcoholgehalte kan oplopen tot 14,5%.

Hoewel Castelli di Jesi bekend is om zijn amfora flessen worden de beste Verdicchio’s juist niet in deze fles gebotteld. De goedkope Verdicchio, bedoeld voor massaproductie, vind je in deze amfora flessen. De DOC Verdicchio Castelli di Jesi produceert rond de vijfentwintig miljoen flessen per jaar. Dit is één van de grootste DOC’s van Italië. Coöperatie Moncaro is een van de grootste exporteurs naar Nederland.

De Marche

Het IMT heeft een ruimte in de historische stadswallen van Jesi met een proefzaal en een museum en daar laten producenten als Mancinelli en Antonucci zelf hun wijnen proeven. De andere twee dagen gaat het gezelschap op bezoek bij een producent waar andere wijnmakers in een een-op-een-contact ook hun wijnen laten proeven. Daarna luncht en dineert de groep samen met de producenten, zo schuift bijvoorbeeld ook Giacocchina Garofoli aan. Niet meer actief maar nog steeds erg betrokken. Deze ontmoetingen zijn slim bedacht en heel handig, want zo kun je je vragen rechtstreeks stellen. Sommige producenten zijn zelf niet aanwezig – maar de wijnen worden wel geproefd zoals bij Antonucci en Villa Bucci. Deze beide bedrijven maken prachtige wijnen en dat geldt ook voor de wel aanwezige Umani Ronchi en Tombolini.

Er komen gedurende deze dagen vele Tenuta’s en Podero’s langs en wat opvalt is dat het terroir – zoals te doen gebruikelijk – verschil uitmaakt: zandsteen of limestone levert andere wijnen op, de laatste ondergrond geeft meer mineraliteit en structuur. Het is uiteraard een kwestie van smaak welk terroir de voorkeur heeft. Podero Mattioli laat zijn verdicchio lang ouderen, en dat geldt ook Tavignano. Cimarelli zit aan de zuidgrens van de DOC en heeft een terroir van kalk en klei en maakt krachtige wijnen met veel structuur.

Moncaro, een coöperatie uit 1964, heeft een wijnmaker die er al werkt sinds 1987. Moncaro maakt enorm veel wijnen en exporteert veel maar Nederland in verschillende kwaliteiten, zo staat er bij Albert Heijn de Moncaro Verde Carupta verdicchio voor € 9,99. Bij andere supermarkten zijn instapwijnen te vinden. Moncaro heeft 800 leden en is dus echt geen kleine jongen. Moncaro valt bij de tasting op doordat ze het meest spannende brood hebben, toch een uitdaging in Italië.

Verdicchio

Verdicchio is een druif waarmee je alle kanten op kan. Diverse terroirs, met of zonder hout, sparkling of zoet, het kan allemaal. Het is een spannende druif en levert smaakvolle wijnen op. Het is terecht dat de hogere kwaliteit Superiore een DOCG-status krijgt.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl