Champagne Louis Roederer

Champagne Louis Roederer

RoedererLouis Roederer wie kent hem niet’ zou een meezinger kunnen zijn, want Louis Roederer is een wereldvermaard champagne merk. De Cristal is een naam op zich en een gewilde tongstreler voor degenen die het zich kunnen veroorloven. Aan het merk Roederer kleeft kwaliteit en grandeuren dat is zowel een kwestie van historie als vakmanschap.

Het bedrijf werd opgericht in 1776, in het jaar dat in Philidelphia de Verenigde Staten van Amerika werden uitgeroepen. Louis Roederer I nam het champagnehuis in 1833 over van zijn oom Schreider en gaf het zijn eigen naam. Tot aan het einde van de negentiende eeuw groeien de bomen tot aan de hemel : het begint met een productie van 100.000 flessen en het loopt op tot 2.500.000 flessen.
Zoals het vaak gaat…er volgt een dip…


Maar dan, in 1932 krijgt de weduwe van de kleinzoon van Louis de scepter in handen. Deze Camille Olry-Roederer blijkt een entrepreneur pur sang. Ze koopt met een vooruitziende blik prachtige wijngaarden in Montagne de Reims en Côte des Blancs. Wijnboeren nu zouden een moord doen voor die wijngaarden, maar op dat moment kosten ze bijna niets. Camille was er gewoon op de juiste tijd bij en deze aankopen brengen het huis terug waar het gewend was te zijn: de top.

Roederer kreeg namelijk de nodige klappen aan het begin van de twintigste eeuw. De Eerste Wereldoorlog, de Prohibition in de V.S., de Russische Revolutie – in 1917 verliest Roederer 80 procent van zijn handel – en als extra zout in de wonde de grote crisis van 1929. Om terug te komen op 1917: de Russische tsaren waren gek van de destijds zoete stijl van de Roederer champagnes. De hoogheden wilden wel dat hun gasten aan de majesteitelijke dis zagen dat deze champagne speciaal voor de Romanovs gemaakt werd. Voilá, de kristallen fles zonder ziel ziet het licht.

En sterft een stille dood in 1917….

Roederer durft pas tien jaar na de revolutie weer een Cristal op de markt te brengen, dit keer als Brut in een gewone fles. Wat blijft: de druiven komen nog steeds van de beste wijngaarden, net zoals toen.

Louis Roederer heeft ruim 200 hectares met crus van de beste sites in de eigen portefeuille, dat is 70% van het totaal aantal benodigde druiven. Roederer is verzekerd van een solide basis en het champagnehuis blijkt hiermee een financieel zeer gezond bedrijf. Jean-Claude Rouzaud, de kleinzoon van de weduwe, geeft het familiebedrijf een ‘investmentboost’. Roederer is hierdoor eigenaar van Ramos Pinto in de Douro en van Champagne Deutz. Op het curriculum staan verder nog Domaine Ott in de Provence, Delas in de Rhône en Roederer Estate plus Scharffenberg in Californië (voor de sparklings aldaar). Last but not least bezit het huis nog 4 chateaux in de Bordeaux, waaronder Pichon-Lonqueville Comtesse de Lalande. Zoon Fréderic Rouzaud heeft sinds 2006 de teugels van Roederer in handen, de gepensioneerde Jean-Claude kijkt – hij kan het niet laten – over zijn schouder mee. Deze lijst van bezittingen doen bijna vergeten waar het allemaal om gaat bij Roederer: champagne!

De wijnen

kelder RoedererAls entrylevel maakt Roederer een non-vintage, genaamd Brut Premier. De Brut Premier heeft gerijpt op hout, is deels non-malo gefermenteerd en geselecteerd uit minstens 6 jaar oogst en reservewijnen. Na dégorgement rust de wijn nog 6 maanden en de dosage is 10 à 11 gr./l.

Zoete champagnes maken is Roederer sinds de tsaren niet verleerd. De serie van de drie Carte Blanches zijn (half)zoete champagnes met dosages van 18 tot 45 gr/l. Waarschijnlijk gemaakt voor de Fransen om te drinken bij het dessert, hoewel je dat nooit zeker weet in La Douce France. De vintage cuvees zijn achtereenvolgens de Brut Vintage, de Vintage rosé, en de 100% chardonnay Blanc de Blancs. Tot slot en niet te vergeten de Cristal vintages gemaakt van chardonnay en pinot noir, en de Cristal vintage rosé met naar verhouding iets meer pinot noir.

De totale jaarlijkse productie van Roederer is ongeveer 3,2 miljoen flessen, 70 % daarvan is Brut Premier. Maar genoeg gepraat, hoe smaken deze champagnes? Hierbij de ‘tasting notes’ van Brits champagne schrijver Michael Edwards voor de non-vintage en de vintage 2006.

Louis Roederer Brut Premier Non-Vintage:

The Brut Premier always one of the best NVs is on a roll right now, with a string of fine years, especially 2008 and 2009, both as classically balanced base wines and also with the extra touch of complexity that such fine harvests bring, as they age as reserves. Fine lustrous gold; fresh yet expressive scents of orchard fruits, peach, pear and quince, signalling very good pinot plus the elegance and verve of chardonnay,vital, energetic, yet supple and harmonious. Impeccable.

Louis Roederer Vintage 2006

A long warm summer made 2006 a succulent pinot noir year, Roederer’s forte, especially as their fine Northern Montagne grands crus like Verzenay and Verzy kept a crispness and mineral savouriness in the July heat. This allied to part non-malolactic fermentations helped correct 06’s tendency to lower acidity and provide great, immediate pleasure for everyone, including fussy connoisseurs.

Enjoy!

Charlotte van Zummeren en Michael Edwards

www.walravensax.nl

www.champagne-roederer.com


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl