Château d’Aussières
Eén van de huizen in de portefeuille van Lafite Rothschild is Chateau d’Aussières in de Corbières. Op dit estate wordt al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd. De wijngeschiedenis van de rest van de Lanquedoc loopt ook ver terug, maar als het gaat om een specifiek terroir en huis is d’Aussières uniek. Baron Eric werd verliefd op dit chateau en voegde het toe aan zijn portfolio. Tijd voor een ontmoeting met de wijnen.
Lafite groep
Commercieel directeur Eric Getten van Lafite Rothschild is met Robert Handjes in restaurant Bord’eau om het journaille te ontvangen. Getten neemt de tijd om een en ander toe te lichten. Dat is ook wel nodig want de Lafite groep is allengs groter geworden. ‘It seems a easy job, but we serve different markets with various players’. Lafite is sinds 1868 van de Rothschild familie en daar is sinds 1962 het een en ander aan toegevoegd: Duhart-Milon, Rieussec, l’Evangile, Peyre-Lebade, d’Aussières, Los Vascos in Chili, Bodegas Caro – samen met Catena in Argentinië – en tot slot de Barons de Rothschild Lafite Collection met A.O.C. Bordeaux, Médoc, Pauillac en de merken Saga, Légende en Reservé Speciale. Onder de voornoemde huizen hangen ook weer verschillende ‘brands’. Zo heeft d’Aussières nog de Blason d’Aussières en de Aussière rouge en blanc. Al met al een behoorlijke portefeuille dus. Getten ‘de chateaux in de Bordeaux streek worden en primeur via Place de Bordeaux verhandeld’. Voor de andere huizen gaat hij ook anderszins de boer op, zoals bijvoorbeeld met vliegtuigmaatschappijen als Air France en Emirates. Vraag die bij meerdere journalisten opkomt is hoe voorkomt Lafite counterfit of vervalsingen met Lafite zelf? ‘We have traceability via the labels. So we see which country sells their wines to other partners. If we find out, they have a problem. With counterfit we will sew’. Getten heeft het er druk mee, zoveel is duidelijk. Meteen daarna zoomt hij in op d’Aussières.
D’Aussières
Zoals gezegd loopt de geschiedenis van dit terrroir en domein terug tot aan de Romeinse tijd. Destijds waren de grote wijngaarden en huizen van Roman Province of Narbonne geregistreerd en officiële leveranciers van Rome. Daar kwam in 92 na Christus verandering in toen het Edict van het Domitius Emperor de Italiaanse wijnproductie ging bevoordelen ten koste van die van de Lanquedoc. Na het heengaan van het Romeinse Rijk was de groei en bloei van de Lanquedoc voorbij. In de middeleeuwen ontfermde de kerk zich over de wijngaarden en maar liefst 800 jaar was d’Aussières in handen van monniken. De Franse revolutie maakte een einde aan de voorspoed totdat graaf Daru in 1790 het Chateau kocht als persoonlijk bezit van Napoleon. De phylloxera ramp aan het eind van de 19e eeuw werd men snel de baas en de tijden erna groeide d’Aussières uit tot een wijnhuis met 270 ha en 120 mensen in dienst die ook op het landgoed leefden. Een klein dorp dus. Halverwege de 20e eeuw werd de teloorgang van de Lanquedoc d’Aussières noodlottig, velen verlieten het domaine. Sinds een jaar of twintig is de Lanquedoc weer helemaal terug met een grotere focus op kwaliteitswijnen.
Lafite kocht het chateau in 1999 en het 550 hectare tellende estate is sindsdien grondig aangepast. 167 hectare zijn herplant met syrah, grenache, mourvedre en carignan aangevuld met cabernet, merlot en chardonnay. Winery en chateau zijn vernieuwd, gerenoveerd en opgeschoond. Getten ‘typically Lafite we have half concrete half barrique’. Wijnmaker Eric Kohler – overigens ook verantwoordelijk voor een winery die nu in China wordt opgezet – ‘tekent’ voor de wijnen, assistent Aymeric Izard is verantwoordelijk voor de wijngaarden. Tweederde van de wijngaarden van d’Aussières valt onder de AOP Corbières – en een derde Vin de Pays met chardonnay, merlot, cabernet suvignon/franc en petit verdot.
De proef op de som
Handjes heeft zoals immer de proeverij prima georganiseerd. In de private dining ruimte met sommelier Dennis staan de jaargangen d’Aussières van 2005 tot en met 2010 ‘we kept the first years 2003 and 2004 in stock’ keurig op een rijtje. Daarnaast staat een magnum Lafite 2005, die naderhand nog veelvuldig gefotografeerd zal worden, te pronken. Bij de lunch wordt nog een Saga Blanc van de Lafite Collection Bordeaux geschonken en een Rieussec 2005.
Het journaille kon de wijnen rustig doorproeven. Wat in het algemeen opviel was de elegante, strakke stijl die zo kenmerkend is voor het hoofdmerk Lafite. Uiteraard waren er verschillen in de jaren. Het jaar 2005 heeft een boersige neus en palatum. Dit jaar heeft van het wijnteam het aanbevolen drinkjaar 2009 gekregen en dat is al even geleden. Toch stond deze wijn nog als een huis. 2006 was ongelofelijk sappig. Handjes ‘in dit jaar zit geen mourvèdre misschien wel daarom’. Het jaar 2007 kon niet echt bekoren, ook de tweede fles niet. 2008 was zacht en soepel en 2009 had prachtig geslepen tannines met een zwart fruitmandje. Deze wijnen staan voor circa 20 Euro bij o.a. sommige Mitra’s en wijnspeciaalzaken. D’Áussières 2009 is een reden om daarheen te rennen! 2010 heeft ouderdomspotentieel en is op dit moment nog jong.
Restaurant Bord’eau
Bord’eau serveerde mooie gerechtjes. Gemarineerde zalm met citroen ijs voor bij de sauvignon. Een mooi stuk rundvlees voor bij de rode wijnen en een klein kaasgerecht voor bij de Lafite. Goede wijn behoeft geen krans tenslotte. Volgens sommigen is het drinken van Lafite 2005 kindermoord, maar dat was het zeker niet. Zacht, sappig, elegant met weer die geslepen tannines. De magnum was ook zo op. ‘The proof of the pudding is in the eating’, toch?! Het dessert was een nagemaakte perzik op een bedje van mango. De perzik was zo levensecht gemaakt, dat sommigen het steeltje en pitje lieten staan, hoewel deze van resp. chocola en amandelspijs waren gemaakt. Het huidje was zo zacht dat het leek dat de inhoud van ijs erin was gespoten. Een wereldgerecht en het staat als pêche melba op de kaart. De Rieussec 2005 paste er perfect bij. Wat een tasting!
Charlotte van Zummeren