Casa Silva

Casa Silva bezocht door Ambassadeurs

Casa Silvadoor Ron Davids

Met de titel van meest onderscheiden Chileense wijnhuis al op zak werd Viña Casa Silva begin dit jaar door haar Chileense collega’s wijnproducenten gekozen tot beste wijnproducent van 2013. Een hele prestigieuze uitverkiezing, waar het ruim 100 jaar oude wijnhuis met de 5e generatie Silva aan het roer terecht trots op is.

 

Tijd om weer eens een kijkje achter de schermen te nemen en bijgepraat te worden over de veelal indrukwekkende ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Het merk Casa Silva wordt in Nederland exclusief verkocht door een landelijk netwerk van Ambassadeurs/Partners. Van hen reisden er 8, begeleid door de importeur voor Nederland, Groupe LFE, op zaterdag 4 mei jl. af naar Chili.

Via een tussenstop in Buenos Aires arriveerden wij op zondag in Santiago. Daar brachten we de eerste dag van ons verblijf door om na deze korte acclimatisatie op maandagmorgen door te reizen naar San Fernando, 150 km ten zuiden van Santiago, in de Colchagua Valley en tevens het hoofdkwartier van Casa Silva. We kregen een rondleiding door het bedrijf, de wijnkelders en de Angostura wijngaard, een van de 5 estates – Angostura, Los Lingues, Lolol, Paradones en Lago Ranco – van het in totaal 1000 hectare 100% certified sustainable tellende areaal druivenaanplant. Daar zagen we ook de laatste nog niet geoogste Late Harvest Gewürztraminer en Semillon van in 1912 geplante druivenstokken. Dat deze druivenstokken zo oud konden worden, komt doordat de phylloxera nooit in Chili heeft huisgehouden. We genoten van een uitgebreide BBQ lunch met de familie Silva en een demonstratie rodeo en paardenpolo naast het Clubhuis, het Casa Silva Restaurant dat onder binnen- en buitenlandse liefhebbers bekend staat om zowel de wijnen als de kwalitatief hoogstaande keuken. ’s Middags een bezoek aan Los Lingues met als hoogtepunt een rondleiding door het Carmenère Micro Terroir Project en het Casa Silva Carmenère Clone Project. Deze beide projecten vinden deels in samenwerking met de Chileense overheid en de Landbouwuniversiteit van Santiago plaats.

Carmenère Micro Terroir Project

Casa Silva Microterroir Carmenre 4Het Carmenère Micro Terroir Project heeft bijgedragen aan een nauwkeurige classificatie van de wijngaarden en daardoor inzicht in de potentie op micro niveau van de verschillende terroirs en haar druiven. Uit het Casa Silva Carmenère Clone Project worden de 3 beste Carmenère klonen geselecteerd, die voor alle Chileense wijnproducenten vrijkomen om te worden aangeplant. Zowaar een indrukwekkend stukje research, die ten goede komt aan een hele bedrijfstak! ’s Avonds een van de 3 uitgebreide wijnproeverijen met daarin ook pareltjes uit de privé collectie van de familie Silva. Dinsdag vertrokken we naar Lolol alwaar ook een potje voetbal tegen het Casa Silva Lolol voetbalteam op het programma stond. Met een vriendelijk herfstzonnetje op de prachtige in herfstkleuren getooide wijngaarden van het Lolol Estate en schitterende vergezichten werden we woensdagochtend wakker.

We vertrokken na het ontbijt naar het Paradones Estate. De wijngaarden liggen vlak achter de kustlijn van de Pacific. De zuidwesten wind uit zee, met ’s ochtends ziltige mist die de wijngaarden in nevel hult, draagt bij aan het terroir voor onderscheidende, kwalitatief zeer hoogstaande Coolcoast wijnen. Casa Silva staat bekend als pionier van deze wijnen. Door het succes van Coolcoast behoren de grondprijzen in Paradones inmiddels tot bij de hoogste in de Colchagua Valley. In de namiddag vervolgden we onze reis terug naar San Fernando voor een verticale proeverij van diverse (oude) jaargangen van wijnen uit de topsegmenten van het Casa Silva assortiment, waaronder Gran Terroir wijnen, Quinta Generación, Coolcoast, Micro Terroir en Altura. De donderdag en ons verblijf bij Casa Silva werden feestelijk afgesloten met een diner in het Casa Silva Restaurant. Met een rugzak vol prachtige indrukken en ervaringen namen we vrijdagmorgen afscheid van de Casa Silva crew. Met nog een excursie op paarden door het Andes gebergte op het programma en een korte nacht in het uitgaansleven van Santiago zat onze reis er bijna op. Op zaterdagmorgen vlogen we terug naar Amsterdam. Het afscheid van de Casa Silva Ambassadeurs en de Groupe LFE begeleiders bij aankomst op Schiphol viel zwaar. Maar wat wil je ook, na zo’n intens mooie reis.

Ron Davids

Wijnkoperij Floractive

Official Ambassador/Partner Viña Casa Silva


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl