Champagne | Louis Roederer

Aan het merk Roederer kleeft kwaliteit en grandeur. Dat is zowel een kwestie van historie als vakmanschap: het bedrijf werd opgericht in 1776, in het jaar dat in Philidelphia de Verenigde Staten van Amerika werden uitgeroepen. Louis Roederer I nam het champagnehuis in 1833 over van zijn oom Schreider en gaf het zijn eigen naam. Tot aan het einde van de negentiende eeuw groeien de bomen tot aan de hemel : het begint met een productie van 100.000 flessen en het liep op tot 2.500.000 flessen. Zoals het vaak gaat, er volgt een dip.
Maar dan krijgt in 1932 de weduwe van de kleinzoon van Louis de scepter in handen. Deze Camille Olry-Roederer blijkt een entrepreneur pur sang. Ze koopt met een vooruitziende blik voor een gering bedrag prachtige wijngaarden in Montagne de Reims en Côte des Blancs. Wijnboeren nu zouden een moord doen voor die wijngaarden, maar op dat moment kosten ze bijna niets. Camille was er gewoon op de juiste tijd bij en deze aankopen brengen het huis terug waar het gewend was te zijn: de top.

Roederer maakt  – afhankelijk van het jaar – tussen de 3,5 en 4 miljoen flessen te maken. Crystal ligt rond de 200.000 flessen. Crystal rosé vertegenwoordigt een fractie daarvan. ‘it is our policy to be open. We are not a brand for Chinese biljardairs of Russian maffia. We export to 100 countries, everybody gets their share’, vertelt de exportmanager Stephane Richer de Forges bij een lunch in restaruant Serre van het Okura Hotel. Over de wijngaarden ‘all our hundred parcels are separately fermented. 70% of our vineyards are biodynamic.

Collection i.p.v. Brut Premier

En met die biodynamie kom je in een stap uit bij de Collection, die de Brut Premier vervangt. De Brut Premier bestond sinds 1986. Hoe kan Roederer nu stoppen met deze gerenommeerde Champagne? Dat heeft vooral te maken met de rijpheid van de druiven. De druiven zijn eerder rijp én rijper dan voorheen. dat heeft met de manier van werken te maken en met de klimaatverandering. Roederer oogst bijvoorbeeld veel eerder. Bij de Brut Premier kwam in de blend 40% op hout gerijpte reservewijnen, om de champagne diepgang te geven. In de 21e eeuw zijn de druiven rijper en hebben van zichzelf al meer diepgang. Oplossing: minder reservewijnen én deze worden in minder mate op hout opgevoed, maar vooral op RVS. Resultaat: Collection 243 (de tweede editie, hiervoor was 242). Voor 242 komen de druiven overwegend uit 2017, wanneer dit opschuift wordt het dus nummer 243.

Nog even terug

Roederer kreeg de nodige klappen aan het begin van de twintigste eeuw. De Eerste Wereldoorlog, de Prohibition in de V.S., de Russische Revolutie – in 1917 verliest Roederer 80 procent van zijn handel – en als extra zout in de wonde de grote crisis van 1929. Om terug te komen op 1917: de Russische tsaren waren gek van de destijds zoete stijl van de Roederer champagnes – 60 gram suiker t.o.v. 9 gram nu. De hoogheden wilden wel dat hun gasten aan de majesteitelijke dis zagen dat deze champagne speciaal voor de Romanovs gemaakt werd. Voilá, de kristallen fles zonder ziel ziet het licht. En sterft een stille dood in 1917. Roederer durft pas tien jaar na de revolutie weer een Cristal op de markt te brengen, dit keer als Brut in een gewone fles. Wat blijft: de druiven komen nog steeds van de beste wijngaarden, net zoals toen.

Wijngaarden

Louis Roederer heeft ruim 240 hectares met crus van de beste sites in de eigen portefeuille, dat is 70% van het totaal aantal benodigde druiven. Roederer is hiermee verzekerd van een solide basis. Het champagnehuis blijkt een financieel zeer gezond bedrijf. Jean-Claude Rouzaud, de kleinzoon van de weduwe, gaf het familiebedrijf een investmentboost. Roederer is hierdoor eigenaar van Ramos Pinto in de Douro en van Champagne Deutz. Op het curriculum staat verder nog Domaine Ott in de Provence,  Roederer Estate en Scharffenberger Cellars in Anderson Valley – voor de sparklings aldaar. Last but not least bezit het huis nog 4 chateaux in de Bordeaux, waaronder Pichon-Lonqueville Comtesse de Lalande. Zoon Fréderic Rouzaud heeft sinds 2006 de teugels van Roederer in handen. Deze lijst van bezittingen doen bijna vergeten waar het allemaal om gaat bij Roederer: champagne!

De vintage cuvees zijn achtereenvolgens de Blancs de Blanc, Brut Vintage, Brut rosé, Cristal, Cristal rosé  en de Carte Blanche. ‘Except Collection and Carte Blanche we only make vintage champagne. All these vintages are estates wines. Collection is 75% of our production.’ Roederer heeft nog steeds een aanzienlijk voorraad reserve wijnen ‘one hundred fifty 800 liter casks’.

Lichtvoetigheid met verdieping zou de stijl van Roederer genoemd kunnen worden. De verdieping vind je terug bij zowel de Collection als de vintages.

Roederer is en blijft très chique.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl