De Languedoc is een prachtig gebied aan de Middellandse Zee en al sinds jaar en dag een regio waar een grote variatie aan wijnen vandaan komt. Languedoc kent wel tegen de zeventig verschillende appellations en een oneindig aantal wijnen. Het is ook een onorthodoxe streek, het wordt wel de Nieuwe Wereld van Frankrijk genoemd. Vandaag aandacht voor Domaine Preignes le Vieux.
Domaine Preignes ligt in het hart van de Languedoc nabij Vias, tussen Béziers en Agde, niet ver van de Middellandse Zee. Sinds 1905 beheert de familie Vic het Domaine en op dit moment staan Jérôme Vic en zijn vrouw en Aurélie aan het roer, ze zijn beiden wijnmaker. Het stel is de 5e generatie van de familie Vic. In de zomer wonen Aurélie samen met haar man Jérôme en kinderen in het eeuwenoude kasteel, in de winter verkiezen zij het gemak van een verwarmd huis in Béziers.
Preignes le Vieux
Villa Preixanum, dat is de naam die de Romeinen aan het Domaine van Preignes gaven bij de constructie, en dat is alweer een millennium en nog wat geleden. In de wijngaarden van Preignes zijn oude resten van amforen gevonden, waaruit blijkt dat er ook in de tijd van de Romeinen wijn werd gemaakt. In de Middeleeuwen veranderde het Domaine in een uit lavasteen opgebouwde burcht, om de bewoners te beschermen tegen vijandige aanvallen. Sinds de jaren ’90 is Preignes-le-Vieux uitgegroeid tot een bevlogen en gastvrij bedrijf met 270 hectare wijngaarden rondom het domaine.
Druiven en terroir
Als je bij Preignes rondrijdt langs de wijngaarden, vallen je de bordjes met jaartallen op. Bij de ene wijngaard is dat 1980 en bij een andere 1972. Jérôme rijdt zijn gasten rond en vraagt dan ‘is er een van jullie in dat jaartal geboren?’ Zo ja, dan kan er een selfie woorden genomen, hoewel Jérôme zijn gasten graag ter dienst wil zijn en de foto voor hen wil nemen. De jaartallen zijn de jaren dat de wijngaarden zijn aangeplant. De 250 hectares wijngaarden liggen uiteraard nogal verspreid en daar tussenin liggen stukken grond die worden klaar gemaakt voor nieuw aan te planten wijngaarden. Het is namelijk geen stilstaand water bij Preignes le Vieux, Jérôme en Aurélie maken het Domaine klaar voor de toekomst.
Preignes heeft drie soorten terroir: klei, grind en lavasteen. De vulkanische gronden geven de druivenstokken de mogelijkheid om met hun wortels tot grote diepte te komen. Hoe dieper de wortels reiken, hoe dichter ze bij het water zitten. Dit is vooral in hete zomers een pré, als er weinig regen valt.
Preignes is een echt Languedoc huis, de regels van de Pays d’Oc staan veel druivenrassen toe. Preignes heeft maar liefst 17 verschillende druivenrassen aangeplant: 11 rode: grenache; syrah; mourvèdre; cinsault; alicante; merlot; cabernet franc; cabernet sauvignon; petit verdot; pinot noir; marselan= een kruising van cabernet sauvignon en grenache) en 6 witte druivenrassen (chardonnay; viognier; vermentino; muscat d’Alexandrie; sauvignon; colombard). Jérôme en Aurélie maken zowel wijnen en van één druivenras– de zgn. monocepages – als blends van meerdere druivensoorten.
Parfum de Garrigue
In de omgeving van de Middellandse zee bestaat een typerende plantengroei van grassen en lage planten. Deze gedijen goed bij warm weer en zorgen voor heerlijke geuren die je ook terugvindt in de wijn. Geuren zoals tijm, lavendel en rozemarijn. Geuren om bij weg te dromen.
Haute Valeur Environnementale
Preignes is HVE gecertificeerd. Jérôme en Aurélie hechten daar veel waarde aan.
HVE staat voor ‘Haute Valeur Environnementale’. Het is hoogste certificaat voor wijnboeren die grote aandacht besteden aan het milieu en zo schoon mogelijk werken in de wijngaarden met een minimum aan bestrijdingsmiddelen. Zo werken zij bijvoorbeeld met de zgn. confusion sexuelle, dit zijn capsules die bevestigd zijn aan de wijnstok en geven een geurtje af waardoor insecten niet meer de neiging hebben zich voort te planten op de wijnstokken en een deurtje verder gaan. Dan scheelt weer in het sprayen tegen insecten.
Biodiversiteit heeft daarnaast een grote prioriteit. Een deel van het wijngaardoppervlak wordt vrijgehouden voor flora en fauna, ook wordt alleen natuurlijke mest gebruikt. Het water wat ze gebruiken komt van de eigen grond, de regels van de Languedoc staan toe dit water te gebruiken als er irrigatie nodig is.
Aurélie en Jérome
Na een uitgebreide proeverij, want Preignes maakt heel wijnen, gaan we in het kasteel lunchen. Aurélie Vic gaat aan de lange eettafel zitten en kijkt eens om zich heen. ‘Ik werkte bij een farmaceutisch bedrijf toen ik Jérôme ontmoette’. En in de eerste jaren van haar huwelijk bleef ze dat doen. Maar ongemerkt werd ze aangetast door het wijnvirus. ‘Jérôme was altijd op de cave en zo raakte ik er ook meer bij betrokken’. Geluk bij een ongeluk was dat ze door haar studie niet onbekend was met alle technische en scheikundige termen die bij het wijnmaakproces horen. En toen was het een kwestie van een en een is twee: Aurélie ging een studie volgen tot oenoloog. De rest is geschiedenis.
De wijnen
Preignes brengt 13 wijnen uit op de Nederlandse markt in de series Reserve, Tradition, Prestige en Paradis. Daarnaast worden er onder de merknaam Aurélie Vic drie ranges wijnen gemaakt.
La Découverte bestaande uit een frispittige Picpoul de Pinet, een sappige Languedoc rosé en een kruidige Languedoc rouge.
La Balade: twee wijnen in stevige flessen die Aurélie zonder hout opvoedt zodat de druiven ‘onopgemaakt’ hun verhaal kunnen vertellen. Er is een zwoele en rijke St. Chinian en een volle en rijke Minervois.
Long Chemin, twee karakteristieke wijnen. Limoux, een volle en rijke chardonnay met veel diepgang en een zeer krachtige Terrasses du Larzac; een wijn om voor te buigen.
Aurélie en Jérôme zijn gepassioneerde oenologen met een hart voor de Languedoc. De regio is groot en de wijnen hebben meerdere smaken en profielen. Moeten ze vers en smakelijk zijn? Moeten ze combineren met mediterrane gerechten? Natuurlijk, maar Aurélie Vic wil meer. In haar eigen woorden: ‘karakter en balans, delicate smaak en harmonie, wijn moet zijn oorsprong tot uitdrukking brengen en onthullen. De wijnen moeten ons verbinden met de bodem van de Languedoc … het sap moet zuidelijke smaken vrijgeven, een fruitconcentraat en een parfum de garrigue met knapperigheid, fijne smaak en drinkbaarheid’.
Je kunt Preignes bezoeken, er worden rondleidingen gegeven én er is een winkel. Zoals Aurélie zegt: A la vôtre avec Preignes le Vieux!
Charlotte van Zummeren
De wijnen van Preignes le Vieux zijn te koop bij de Mitra: