Chileense topproducent | Errazuriz

From the best land, the best wine’. Deze uitspraak van oprichter Don Maximiano Errazuriz geldt nog steeds voor de producten van deze Chileense premium wijnproducent. Eduardo Chadwick is van de vijfde generatie en de naam Errazuriz staat nu garant voor een brede range wijnen, in totaal meer dan vijfendertig. Errázuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden in Chili. Don Maximiano, de overgrootvader van Eduardo stichtte in 1871 de eerste wijngaard in Panquehue. Van deze wijngaarden, de Don Maximiano Estate, komen de absolute topwijnen van Chili, zoals de Founders Reserve en de Sena, geboren uit een joint venture met Robert Mondavi uit Californie.

Berlin Tasting

Don Maximiano Founders Reserve is bewust opgestart als icoonwijn. ‘We define it as a wine with an image, a symbol, a name, a face and a terroir’. Het eerste oogstjaar was 1984, een wijn die nog steeds perfect op dronk is. Naast de Founders Reserve maakt Errazuriz ook de Icons Vinedo Chadwick and Sena. Deze drie wijnen zijn beroemd geworden tijdens de zogenaamde Berlin tasting 2004. De jaartallen 2000 en 2001 van de drie voornoemde wijnen versloegen in hoog gekwalificeerde jury’s van gerenommeerde wijnschrijvers en wijninkopers toppers als   Chateau Lafite, Chateau Latour, Chateau Margaux, Tignanello, Sassicaia, Solaia en Guado al Tasso. Een quote van de site van Errazuriz: ‘Vinedo Chadwick 2000 and Sena 2001 were placed first and second respectively in what Jancis Robinson recognized for the Chilean wine industry,now known simply as the Berlin Tasting’. Don Maximiano Founders Reserve 2001 belandde op de negende plaats achter Vinedo Chadwick 2001. Dit was een resultaat voor Errazuriz dat klinkt als een klok en wat tot op de dag waar ook ter wereld indruk maakt. Hoe icoonwijnen ouderen? Dat heeft te maken met ‘phenolic components, diminishing color, a decrease in astrengincy and the wine get’s thinner’. Daarnaast uiteraard een perfect terroir, oude wingerds, het juiste huwelijk tussen anthocyanen en tannines en polymerisatie van de tannines.

Even terug

De Founders Reserve bestaat uit overwegend cabernet sauvignon, de jongste jaren hebben kleine percentages cabernet franc, carmenere en zelfs syrah. Het eerste jaar 1984 heeft een hoge zuurgraad, is dun en slank en is ‘still alive and in good shape’. In die tijd gebruikte het wijnmakersteam nog geen kleine barriques, maar grote foeders. Het jaar 1993 is een stuk zwaarder en barst van het fruit. Een baby vergeleken bij 1984. 1995 heeft een hoge astringency en 2000 is zwaar met veel cassis. Het jaar 2005 is een blockbuster, is zeven jaar oud en heeft nog een lange weg te gaan. 2008 is daarentegen veel toegankelijker. ‘It has all to do with the quality of the years’. 2009 heeft sterke minttonen, maar dit is niet de bedoeling.  ‘It has to do with the Eucalyptustrees around the lots. I don’t use the lots with a lot of minttaste’.

En deze wijn heeft nu een tweede wijn.

Villa Don Maximiano

De druiven voor de Villa komen van dezelfde estate als de Founders Reserve: de Don Maximiano Estate. Het zijn wel andere parcels, en niet – zoals je dat wel in andere wijnstreken ziet – de druiven die het niet gehaald hebben voor de eerste wijn. Het terroir is alluviaal met kiezels en dat geeft verfijning. De naam komt van de huizen die in 1870, zijn gebouwd voor de werkers op de wijngaarden. 1870! Dat is bijna 150 jaar geleden. Errazuriz is een bedrijf met geschiedenis.

De druiven – cabernet sauvignon en franc, petit verdot en malbec – ondergaan daarna een lange maceratie gevolgd door fermentatie op RVS. Het rijpen duurt 22 maanden op Frans barriques, zowel nieuwe als gebruikte.

Het resultaat is een delicate, verfijnde en elegante wijn. Een wijn waarvoor je een reverence zou willen maken omdat de stijlvolle klasse je vanuit het glas tegemoet walst. Het jaar 2016 was het eerste jaar van deze wijn en deze kreeg al gelijk 91 punten van Robert Parker en deze wijnschrijver is niet de meest makkelijke met het toekennen van punt. Mind you!

Waar de Founders Reserve een krachtige kerel met spierballen is die graag een pas-de-deux doet met gegrild vlees en rijke gerechten, staat de Villa voor zachtheid en danst ze op een gracieuze manier. De Villa is een wijn die tot mijmeren stemt, terwijl de Founders Reserve je krachtig tot de dagelijkse orde roept. De Villa is minder kostbaar dan de Founders Reserve (50 t.o.v. 60) en biedt een eigen fijnzinnige stijl.

Si!

Don Maximiano Founders Reserve en de Villa Don Maximiano zijn klasse producten. De wijnen hebben in de termen van de WSET ‘balance, length, intensity and complexity’. Ook evident: een hoge ‘aging potential’. Errazuriz voegt daaraan een zeer bewust toegepaste irrigatie aan toe, enig canopy management – maar niet overdreven – en een eerdere oogstdatum met het oog op het alcoholgehalte van rond de 13 %. Een doordachte icoonwijn. Met een prijs van rond de vijftig Euro – afhankelijk van het jaar – kan de Founders Reserve ook nog op andere wijze concurreren met de toppers uit Bordeaux en Toscane, als de koper het geduld kan opbrengen te wachten tot de wijn op dronk is.
Fantastico!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl