Moët & Chandon Vintage 2006
Voor een klein gezelschap sommeliers en journalisten organiseerde LVMH Nederland een proeverij van de vin clairs van de Brut Imperial van Moët & Chandon. Een en ander vond plaats bij restaurant Da Vinci in Maasbracht, een etablissement waar LVMH vaker resideert. Onder de verre rook van Eindhoven is het goed toeven in Maasbracht. Een frisse, open gemeente. Da Vinci, gebouwd in de vorm van een schip, zit aan het water en – waar maak je dat nog mee – je kunt voor de deur gratis parkeren.
LVMH directeur Bob Bron zit mede aan de proeftafel en dis. Het gezelschap hoort via de luidspreker van een mobiele telefoon Elise Losfeld, een van de wijnmakers, spreken over de vinificatie. Eerst wat geschiedenis. Al in 1753 creëerde Claude Moët de champagne firma in Epernay. Zijn kleinzoon Jean-Remy Moët leidde de firma tot grote hoogten tussen 1805 en 1841, mede door zijn goede contacten met keizer Napoleon. In het Trianon van Epernay – de twee witte paviljoenen staan er nog steeds en zijn operationeel – ontving Moët de keizer en zijn troepen voor en na vertrek naar de slagvelden. Na Waterloo was Jean-Remy zelfs zo slim om de Russische kozakken van bubbels te voorzien, hij wist zeker dat ze terug zouden komen. Hij maakte het huis groot en groot is het gebleven. Moët heeft 150 hectares verspreid over Champagne en werkt samen met contract growers op meerjarencontracten. Het huis maakt nu 31 miljoen flessen per jaar en heeft 100 miljoen flessen – waaronder reserve wijnen – in de kelders liggen.
Ondertussen in Epernay
Aan de telefoon legt Losfeld uit dat de Brut Imperial grofweg bestaat uit 40% pinot noir, 40% pinot meunier en 20% chardonnay. Dezelfde verhouding als de aanplant binnen de Champagne appellatión. Uit het grote aanbod blijven jaarlijks 100 wijnen over die verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke basiswijn. Van de eigen wijngaarden van Moët ligt 50 % op Grand Cru wijngaarden en 25% op Premier Cru wijngaarden. Vin clairs proeven is in het algemeen lastig, omdat de zuren door het lage alcoholgehalte de overhand hebben. Daar is bij Moët geen sprake van omdat de wijnen altijd malo meekrijgen en al meteen zacht zijn. Bron voegt daaraan toe ‘de wijnen van Moët zijn echt gemaakt op toegankelijkheid. Geen ingewikkelde champagne en dat geldt ook voor de hogere lijnen.’ De specialisten weten uit de basiswijnen van de drie druivensoorten de juiste blend te kiezen. Het wordt eens te meer duidelijk dat het uiteindelijke resultaat van de Brut Premier afhangt van twee cruciale momenten: het moment van de oogst en de art of blending. Op mijn vraag antwoordt Bron nog ‘het klopt inderdaad dat met chef de cave Benoit Gouez de dosage is veranderd.’ Moët eindigt sindsdien steevast hoog in de champagnefavorietenlijsten van experts.
Het menu
Voorafgaand aan de dis kreeg het gezelschap eerst een glaasje Réserve Impérial, een lijn speciaal gemaakt voor de horeca. Door het hogere percentage reservewijnen is het glas sneller geschikt voor gastronomische doeleinden. Als bubbel vooraf niet te versmaden en het glas kon moeiteloos een toef ganzelever aan, wat meestal niet het geval is met bubbels. Bij het kunstig gemaakte entree – zie foto – verscheen de Grand vintage Rosé 2004 ter tafel. Een stevige rosé champagne met genoeg fruit om het vrolijk te houden. De Grand Vintage Blanc 2006 begeleidde de rosevalaardappel met langoustine en tapenade van kaviaar. Een mooi, fris, loepzuiver jaar. Champagne schrijver Edwards zegt over dit jaar: ‘l like their 2006 very much, fresh floral with acacia flowers, a lovely balance of finesse and rich fruitiness. Forward and nearly ready, it will give great pleasure soon and hold well for a few years. I’d guess dosage is a gentle 6/7 g/l.’ De Grand Vintage Collection Blanc 1993 – de chef de cave houdt ieder jaar uit de voorraad bij het de jaren er voor staan en geeft dan de opdracht tot bottelen – heeft gisttonen en brioche. Een echte vintage champagne. Bij het dessert kwam de Ice Imperial ter tafel. Een behoorlijk suikergehalte, want niet opvalt daar het on the rocks wordt geserveerd.
Naam en faam
Aan de dis kwam ter sprake dat Moët niet de naam heeft van een topchampagne onder kenners. Dit kan zo zijn, maar mede door chef de cave Benoit Gouez is de naam al ongelofelijk verbeterd. Het is een champagne die je eigenlijk altijd en overal kunt drinken en Moët weet dit in een ongelofelijke oplage te maken. De Vintages zijn zeer speciaal en exquise, maar daar hoor je dan weer bijna niemand over. Kortom Moët moet. De familie kwam tenslotte ook uit Nederland, back in 1446.
Charlotte van Zummeren