Aandacht voor Beaujolais? Een NL Concours voor Beaujolais?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Aandacht voor Beaujolais? Ooit zeer populair in Nederland met de primeurs, maar dit is nu een product wat niet meer op veel aandacht kan rekenen. Daarvoor is het wereldwijde aanbod te groot en de overall kwaliteit te laag. Ook heeft de streek te maken met een super slecht oogstjaar 2016. Voorts is de regio niet ‘rijk’. Wel aan goede wijn maar niet aan goede inkomsten. Er wordt geëxporteerd, maar het gaat allemaal niet vanzelf. In Nederland wordt er bijv. wel Beaujolais geconsumeerd, maar hoeveel is niet direct duidelijk. Het GFK rapport over 2013 schaart de Beaujolais onder ‘de rest van Frankrijk’, specifieke cijfers zijn daar niet te krijgen. Ook op de site van het voormalige Productschap voor Wijn wordt Beaujolais niet nader gespecificeerd – maar dat geldt daar voor alle streken- het geeft wel aan dat de importcijfers niet de hoogte invliegen.  In ieder geval is de positie van Nederland niet zodanig, dat het Comité Interprofessionel van de Beaujolais op marketing gebied nog investeert in Nederland. Misschien komt daar nu verandering in. Eerst even wat cijfers.

De streek heeft 16.000 ha. De AOC Beaujolais-Villages is voorbehouden aan 39 gemeenten in het noordelijk deel van de Beaujolais. Daarbinnen mogen 10 gemeenten hun naam aan hun wijn geven. Dit zijn de 10 crus van de beaujolais. Deze zijn van noord naar zuid: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en de Côte de Brouilly.

Nu Nederland

Er is wel iets veranderd in Nederland wat de Beaujolais betreft. Dit jaar werd er namelijk voor de 2e keer wijnen van de Beaujolais gejureerd in een heus concours met professionele tasters. De proevers beoordeelden honderd wijnen van diverse importeurs. Deze twee concoursen zijn een initiatief van de L’Odre des Compagnons des Beaujolais Pays-Bas. Janna Meppelink, Jan van Lissum en Inter Beaujolais – het eerder genoemde Comité Interprofessionel –  hebben hier een vinger in de pap. Janne Meppelink, die zelf ook schrijft, weet pers aandacht te genereren en dat is precies wat de Beaulolais nodig heeft in NL. Bij de Gastronomie Fine Food Professional 2016 reikte Philippe Jaillot, ambassadeur van Frankrijk, 5 prijzen voor vijf verschillende prijscategoriën uit. Hij prees het initiatief en de professionele aanpak van het Beaujolais Concours en toonde zich aangenaam verrast over de kwaliteit van de ingezonden wijnen. Wij hopen dat hij ze allemaal heeft geproefd, want in de stand van de Beaujolais stonden bijzonder veel flessen ter tafel die de finale bereikt hadden. De witte Baujolais – nog geen 5% van het totale areaal – floreert. Mooie rode rijpe wijnen komen ook steeds meer in het vizier. Het zijn geen slobbertjes meer, zoveel is duidelijk.

Dit zijn de prijswinnaars:

  • Categorie Blanc: J.P. Brun, chardonnay classic 2015 , importeur: Les Généreux.
  • Categorie tot €12,50: Domaine du Vissoux, Beaujolais v.v. van J&M Chermette 2015, importeur Vinoblesse.
  • Categorie €12,50-€17,50 (ex aequo) Domaine des Braves, Regnié, 2015, importeur: La Maison Blanche Justin Dutraive, “Les Bullands”, 2015, importeur: Vojacek Wijnen.
  • Categorie €17,50-€20.00 Mathieu en Camille Lapierre, Morgon, 2015, importeur: Vleck Wijnen.
  • Categorie €20,00 en hoger Domaine de la Grand Cour, Fleurie vieilles vignes Le Clos 2014, importeur: Karakter Wijnimport.

Het hele jaar door vinden op talloze plekken in de wereld wijnconcoursen plaats, het is een soort reizend circus van proevers die jureren. Sommigen vinden het overbodig, toch dragen dit soort competities bij aan de naamsbekendheid van de wijnkwaliteit van een streek. Het Nederlandse Concours de Beaujolais vult de leemte in Nederland voor de Beaujolais uitstekend op. Het is nu aan het Comité Interprofessionel om daar een vervolg aan te geven.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl