Elzas | Domaine Viticole de la Ville de Colmar

Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn, dat is de Elzas in een notendop. De Elzas wisselde vele malen van nationaliteit. Nu wordt er al jaren volop Frans gesproken in de Elzas, maar dat is weleens anders geweest. Naast deze verbrokkelde geschiedenis is er de eeuwenoude wijnbouw, ooit meegekomen met de Romeinen en aan het eind van het eerste millennium tot volle bloei gekomen.

Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Strassbourg en Mulhouse een lint van 170 kilometer met wijngaarden. Dit is een ongelofelijke populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt.

Vanaf de Vogezen leidt deze wijnroute de bezoekers van de Alsace 170 kilometer door de wijngaarden in het heuvelachtige landschap. Het is een memorabele route langs wijngaarden en schilderachtige dorpjes met smalle straatjes met vakwerkhuizen. In het midden ligt de wijnhoofstad Colmar.

Domaine Viticole de la Ville de Colmar

Het domaine is opgericht in 1895 door de beroemde ampelograaf Chrétien Oberlin en ligt in het hart van de Elzas in Colmar. Het domein heeft 28 hectares waaronder de prestigieuze single vineyard de Hospices Civils Louis Pasteur de Colmar en de beste wijngaarden van de omliggende dorpen. De filosofie: uitzonderlijke wijnen maken in de grote traditie van wijnbouw die respect heeft voor de wijnstokken en het terroir. De wijnen worden regelmatig bekroond met talloze onderscheidingen in diverse Concours en in Franse en internationale wijngidsen.

Nicolas Haeffelin – een van de nazaten – is wijnmaker, hij is een jonge en zeer gedreven wijnmaker die opgegroeid is tussen de wijngaarden en in de kelders van Colmar. Nicolas maakt elegante, complexe en droge wijnen. Je zou zijn wijnen mogen omschrijven als klassieke Elzaswijnen.

Wijnen

Op het achteretiket van alle flessen staat een zoetheidsmeter die oploopt van dry, naar semi-drysemi-sweet en sweet. Zo weet je altijd het karakter van de wijn. In tegenstelling tot vele Elzasser wijnen zijn de Domaine  wijnen droog (sec) of semi-dry.

Het alcoholgehalte is van alle wijnen beschaafd 12,5 met een enkele uitschieter naar 13,5,

Viticole Pinot Blanc: Een heerlijk zachte en soepele wijn met wit fruit als rijpe peer en appel met een fijne tropische toets. Zacht, rond en sappig!

Viticole Riesling: De koninging van de witte druiven is goed geankerd in de Elzas en ook bij het Domaine Viticole. Perzik en citrus en een miniem zoetje, mineralig en fris. Heerlijk bij Aziatische gerechten, gerechten met zuurkool en bij witte asperges.

Viticole Muscat: Een hele aromatische en sappige muscat uit de Elzas, en droog! De wijn is zacht, fruitig en fris met goed geïntegreerde zuren. Deze wijn is een aanrader.

Viticole Pinot Gris: Iets hoger in alcohol (13,5), rijp fruit, elegant, tropisch met mooie zuren. Sappig en rond. Genieten!

Viticole Gewurztraminer: Aromatisch met een goede balans tussen tropisch fruit – magno, lychee – en frisheid met een aangenaam zoetje. Vol en zacht met een intense, lange afdronk. Goed bij pittig eten en kazen!

Viticole Pinot Noir: Een lichtvoetige, soepele wijn met veel rood fruit. Nauwelijks merkbare tannines. Een sappige doordrinker!

 

ChvZ

 

De prijs van deze wijnen ligt rond de 12 Euro. Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel.

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl