Al Dente 2011

Italiaanse traditie: Al Dente 2011

 

italia2 2door Mariëlle Beukers

 

Eigenlijk heeft de culinaire cultuur van Italië nauwelijks nog introductie nodig in Nederland. Pasta, kaas, worst, olijfolie en wijn zijn ruim voorhanden in ons land, ook buiten de delicatessenwinkels. Toch trok de fijnproeversbeurs Italia al Dente weer heel wat publiek dit weekend. En dat publiek liet zich het lekkers uit Italië goed smaken. De zesde editie van Italia al Dente vond op 19 en 20 maart plaats in Loods 6 op het KNSM-eiland in Amsterdam. De bezoeker kon in de intieme ruimte terecht bij bijna 50 stands, allemaal met hun eigen specialiteit. Naast vaste en vloeibare culinaire genietingen waren er boeken, reizen, glazen en aardewerken schalen te koop. Bezoekers werden verwelkomd met een glaasje prosecco, Aperol of het watertje Pellegrino.

Daarna was een elftal wijnhandels aanwezig, met een keur aan Italiaanse wijnen, uit alle regio’s. Van de zuivere Zuidtiroler witte wijnen tot krachtige rode uit Apulië en van een soepele Bardolino tot een verrassende blend van witte Siciliaanse druiven. Een speciale hal was gewijd aan producten van de Abruzzen.

 

Goede bekenden

Bekende namen troffen we onder de aanwezige wijnhandelaren. Douwe Walinga was aanwezig met een 20-tal wijnen uit heel Italië. Verrassend was vooral de Quater Bianco IGT Sicilia 2009 van Firriato, een blend van cataratto, zibbibo, grillo en caricante: een volle, krachtige wijn waarin de zon van het zuidelijke eiland volop naar voren komt.

 

Ook bij L’Animo del Vino van Hein Faber, die ondersteund werd door Anfors’ Elise Moeskoop, was veel moois te proeven. Bijvoorbeeld de opvallende assemblage van chardonnay (60%) en friulano (40%) van Mario Schiopetto, Venezia Giulia IGT 2006. Frisse zuren, vol, rijk, een wijn om lang van te genieten, zomaar, op een meditatief moment. Opvallend aan de tafel en proeflijst van L’Animo del Vino: de wijnen stonden geordend naar het deel van de maaltijd waar ze bij passen: voorgerecht, hoofdgerecht etc…

 

Bij Marianne Jansen van MaddalenaWines troffen we een mooie serie wijnen uit Alto Adige. Ze blijven altijd weer verrassen door hun zuiverheid en drinkbaarheid, deze wijnen uit de Alpen. Edwin Werkhoven van Werkhoven Wijnen was er; zijn Rosé Brut van Ca’ del Bosco vormde een mooi moment om het gehemelte weer even op de frissen, om daarna aan een paar stevige rode wijnen te beginnen. De 2007 Roero Riserva DOCG Printi, van Monchiero Carbone, een wijn van 100% nebbiolo, was een fraaie verrassing.

 

Mooie rosé

Bij Eck en Maurick viel een bijzondere rosé op: de Rocca di Montegrossi 2010, van 100% sangiovese. De wijn werd al door velen geprezen, lezen we achteraf. Terecht: de pittige, frisse zuren, de impressies van rode grapefruit en het lichte prikkeltje tekenen voor een verrassend mooie wijn. Andere mooie wijnen proefden we nog bij Monega Wine, Food & Mood en bij Profondo Reizen. Aan proeven bij De Wijnengel, Il Commendatore, Vino Linea Directa,  Wines World Trading en Wijnhandel Koninginneweg zijn we helaas niet toegekomen.

 

Trebbiano

Samenvattend kan geconcludeerd worden dat de aanwezige wijnhandelaren het publiek een mooie doorsnede presenteerden van wat Italië aan fraais op vineus gebied te bieden heeft. Gelukkig waren ook niet alleen de makkelijker wijnen meegenomen, hoewel het aantal soorten trebbiano wel opvallend was. Dat deze druif behalve makkelijke slobberwijnen ook veel betere exemplaren kan opleveren, werd gelukkig met de aanwezige exemplaren aangetoond.

 

Tekst en foto: Mariëlla Beukers, wijnjournalist van o.a. Wijnkronieken.nl en gastschrijver van winebusiness.nl

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl