Alain Caron | & Nederlandse topkoks in KRO-NCRV’s BinnensteBuiten

Dit najaar prolongeert KRO-NCRV’s BinnensteBuiten de populaire serie Alain ziet sterren. Hierin gaat culinair specialist Alain Caron van BinnensteBuiten op pad met Nederlands grootste sterrenchefs om te horen wat hen drijft en inspireert. Op het menu staan onder andere bezoeken aan de chef-koks Emile van der Staak, bekend om zijn botanische gastronomie, Jef Schuur op Texel, Syrco Bakker van het Zeeuwse restaurant Pure C** en Hans van Wolde van de Limburgse restaurants Beluga** en Brut172**.

Chefkok Syrco Bakker (uitzending woensdag 8 december) was slechts 25 jaar toen sterrenchef Sergio Herman hem vroeg of hij de keuken van restaurant Pure C in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand wilde runnen. Nu, elf jaar later, staat Syrco nog steeds vol trots aan het roer van zijn restaurant met inmiddels twee Michelinsterren. Hij was gelukkig jong toen hij dit avontuur in dook. Een leeftijd waarbij je niet nadenkt en gewoon ervoor gaat. Ook een leeftijd waarbij je fouten maakt, ervan leert en weer doorgaat, want er komt meer bij kijken dan alleen op hoog niveau koken. Zo is er een heel team dat je aanstuurt en een visie en beleving die je aan je gasten meegeeft. En alhoewel Syrco een geboren Brabander is, voelt hij zich helemaal thuis in het Zeeuwse landschap. De duinen, de zee en het zilte water bieden hem veel inspiratie en mooie producten voor zijn gerechten. Maar inmiddels haalt hij ook plezier en inspiratie uit andere projecten, zoals zijn eigen Zeeuwse kruidenlikeur, de sambal die hij samen met zijn vader maakt en zijn familie die is uitgebreid met zijn dochter van inmiddels 2 jaar.

Met gemak kookte Hans van Wolde (uitzending woensdag 29 december) twee Michelinsterren bij elkaar in zijn restaurant in Maastricht. Maar zijn droom lag ergens anders. In 2018 sloot hij de deuren en startte hij Brut172 in de Zuid-Limburgse heuvels. Dichter bij de natuur, dichter bij hemzelf, puur en met brute kracht. Drie jaar lang werkte hij aan de opening van zijn droomzaak. Met hard werken en het nodige doorzettingsvermogen na wat tegenslagen, opende hij op 6 maart 2020 eindelijk zijn nieuwe restaurant. Het werd flink gevierd met beroemde chefs en veel pers. De recensies waren vol lof en niets wees er nog op dat precies tien dagen later de deuren dicht gingen vanwege de coronapandemie. Waar haalt Hans dat doorzettingsvermogen vandaan om de tegenslagen te verwerken en door te gaan? Want een jaar na dato prijken er weer twee Michelinsterren aan de gevel.

BinnensteBuiten, woensdag 8 december bij KRO-NCRV om 18.50 uur op NPO 2

Foto: @NPO


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl