Alary

Domaine Alary: hout, hoezo hout?

 

Door Charlotte van Zummeren

 

november 014Rode wijn en houtgebruik gaan volgens sommigen hand in hand. Een Amerikaanse journalist, naar eigen zeggen professor, vermoeide bij een persreis de andere aanwezigen door bij iedere winery te vragen naar het gebruik van nieuw hout. De meeste wineries zijn trots op de nieuwe barriques, het laat namelijk zien dat je wilt investeren. Hout kost wel wat, natuurlijk. De Amerikaanse man verzuchtte echter ‘zelfs bij Chateau Petrus zijn ze overgegaan op gebruikt hout’. Sindsdien noemen zijn collega’s hem ‘professor new oak’.

Een Australische aanhanger van houtgebruik is Wolf Blass, aan hem wordt de uitspraak ‘no wood, no good’ toegewezen.  Deze voormalige Duitse immigrant zweert overduidelijk bij het gebruik van hout. Xavier Kat, docent Bordeaux aan de Wijnacademie, verwoordt opvoeding op barriques – ongeveer – als volgt: ‘hout is als make-up, het legt de juiste accenten maar het kan niet van niets iets maken’. Wat doet hout dan? Het voegt structuur toe aan de wijn en een palet van smaken zoals tabak, koffie, chocola, vanille en eucalyptus om er maar eens een  paar te noemen. Dat is nogal wat, dus hoe zouden wijnen smaken die zonder barriques  worden opgevoed?

 

5 wijnen zonder hout

Winebusiness.nl proefde deze week de wijnen van Domaine Alary uit Cairanne. Cellar master Pierre Henri Etienne en Job de Swart van importeur Les Genereux proefden mee.  Cairanne, uit het Drôme departement in de zuidelijke Rhône, is één van de twintig plaatsen die de plaatsnaam op het Villages label mogen zetten. Vader en zoon Daniël en Denis Alary zijn de eigenaren van dit 26 hectares tellende domein. Sinds 2006 ging bij hen het hout in de ban. Eerdere jaren ondergingen nog wel enige barrique opvoeding, sinds vier jaar is dit over. Het Domaine is in de laatste fase van conversie naar biologische wijnbouw en de wijnen gaan ongefilterd op fles. Op de wijngaarden in Cairanne staan veel druivenrassen: grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, de lokale counoisie – geliefd vanwege z’n zuren en peperigheid – en cabernet sauvignon. Deze laatste druif mag natuurlijk niet binnen de appellation gebruikt worden en Denis Alary verwerkt hem dan ook in een Vin de Pays. Deze La Grange Daniel 2009 heeft duidelijk de cassistonen van de cabernet in het palatum. Frappant dat deze druif zonder houtopvoeding zo’n belegen toon kan geven. ‘De wijn krijgt een maceratie van 20 tot 25 dagen en rust dan verder op Inox’. Misschien dat het komt door het warme weer, Cairanne ligt tenslotte zuidelijk. ‘Het is op dit moment in de twintig graden, maar in de zomer was het vrij koel’. Hierna volgen de La Gerbaude, Cairanne en La Brunote. De eerste twee uit 2009, de laatste uit 2008. De wijnen worden gemaakt van stokken in oplopende ouderdom en hebben allen grenache in de blend. La Brunote heeft 70% grenache en de wijn heeft een aangename jammigheid in zich, met een pepertje erbij. Cairanne 2009 bestaat voor 60% uit syrah en neigt nog het meeste naar de hier meer bekende Rhônewijnen. Toef op de taart is de wijn die onder het Villages label met plaatsnaam wordt uitgebracht: La Font d’ Estevenas 2008. Deze wijn komt van grenache stokken van soms meer dan 100 jaar oud. Soepel, kruidig en fris met een tintje mint. Niet voor te stellen dat hier geen hout is gebruikt. Zijn voorganger uit 2001 heeft wel opvoeding op barriques gehad, maar niet voor de volle 100%. De wijn heeft nog zulke levendige zuren, dat dit jaar nog wel vijf jaar kan door ouderen. Veel fruit en structuur. De jongere La Font d’Estevenas uit 2008 is een stevige jongen. Een echte eetwijn, een kanon zo u wil. De zes wijnen kwamen koel uit de auto en dat deed de wijnen goed. Iets warmer en bij de maaltijd staan ze ook hun mannetje.

 

Alle wijnen hebben een alcoholpercentage van om en nabij de 14% en hebben dus géén houtopvoeding gehad. De Amerikaanse college zou bij een bezoek aan dit domein in verbijstering zijn achtergebleven. Of hebben dit soort juweeltjes gewoon geen make-up nodig?

 

Voor verkoopadressen: www.lesgenereux.nl 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl