millesime 2009

Millesime 2009

 

door Charlotte van Zummeren

november 012Het juichen over dit jaar is nog niet voorbij, vooral Bordeaux krijgt van de experts vele uitroeptekens. Sopexa Nederland heeft deze op deze koude maandag begin november 2010, het jaar 2009 van geheel Frankrijk centraal gesteld. Sopexa is een marketing agency gespecialiseerd in landbouwproducten. De Nederlandse organisatie heeft haar scope inmiddels ook op food en lifestyle gericht, naast de wijn uiteraard. In tegenstelling tot wat velen denken, moet Sopexa haar eigen geld verdienen en leeft ze niet uit de pot van de grote broer Sopexa Frankrijk.

 

Het is goed geregeld in het Mövenpick hotel in Amsterdam. er zijn 34 producenten gelijkmatig verdeeld over elf streken. De Bourgogne is met zeven wineries het beste vertegenwoordigd. De Champagne staat er met één producent: Vranken Pommery Monopole. Deze champagne- en wijngroep  vindt zijn oorsprong in zijn Belgische naamgever Jean-Paul Vranken. De groep is nu de tweede grootste ná LVMH en bezit een vijftal champagnemerken, waaronder Pommery, Demoiselle en Heidsieck Monopole.  VPM is ook eigenaar  van het Provence huis Listel uit de Camarque. Meneer Vranken heeft het goed gedaan met een champagnemerk van je eigen naam: wie wil dat nu niet?

 

De wijnen: een selectie

De Vranken Cuvée Diamant champagne is gebotteld in een zeer herkenbare gekartelde fles. De wijn is aangenaam ‘yeasty’. Bedoeld als aperitief champagne laat Vranken een steviger indruk achter dan de daarna geproefde Pommery Millesime . De wijnen van Listel doen in diverse ranges recht aan de Provence kwaliteit. De tot Fransman genaturaliseerde Monisieur Jean-Paul Vranken weet wel wat hij moet kopen. Vranken heeft een mooie portefeuille.

 

Verderop in de zaal van het Mövenpick hotel in Amsterdam staan naast elkaar Laboure-Roi en Louis Jadot uit de Bourgogne.  De eerste producent zoekt na Verbunt weer onderdak bij een importeur in de lage landen, de tweede winery zit prima bij Jaap Kwast. Jadot is present met Niclolas Déwé uit Beane en staat met diverse vatsamples achter de tafel. Nieuwe aanwinst van Jadot is Domaine Ferret uit de Pouilly Fuissé. Het label heeft een Gothisch-achtige design en de wijn blijft niet achter bij dit retro uiterlijk en is ouderwets zuiver fris. Niet een vol glas boter, wat weleens het geval kan zijn bij Pouilly Fuissé. De Moulin à Vent en Morgon uit de Beaujolais zijn nog het meeste op dronk. Wat je ook drinkt van Jadot, de kwaliteit is gewaarborgd, dit huis kan blind gekocht worden. Buurman op deze beurs, Laboure-Roi, is kleiner en minder bekend. Toch is het lastig om te beredeneren dat de ene producent in Nederland wel slaagt en de ander niet. Vele huizen zoeken op deze beurs nog een importeur, terwijl de overall kwaliteit goed is. Hoe kan dit?

november 010

Chateau Signac uit Bagnols sur Ceze bijvoorbeeld, is nog zoekende. Dit huis komt uit Chasclun en produceert stevige wijnen die neigen naar de kracht van Chateauneuf du Pape. Deze stijl van wijn zie je hier niet zoveel. De hoge verkoopcijfers in supermarkten van lichte en toegankelijke Côtes du Rhones maken het ook niet makkelijk om door te breken. Iedere zelfstandige importeur heeft daarnaast wel zijn eigen Rhône winery en zie daar maar eens tussen te komen. Dit probleem heeft Chateau de Lisennes uit de Bordeaux niet, met de Nederlandse Marleen Wondergem hebben ze voor de Nederlandse markt ook een gelijktalige troef in handen. De Lisennes heeft een wonderschone Clairet. Dit is een Bordeaux appellation voor lichte rode wijnen, gemaakt met schilcontact en soms houtopvoeding. Bij Chateau de Piote laat Virginie de Aubrion nog een knisperend frisse colombard-sauvignon blanc proeven en een zilt droge malbec rosé. De Piote heeft ook een clairet, maar is deze is beduidend zoeter dan die van Lisennes .

 

Dit was een droge dag met een mooi jaar, goede producenten en een handig proefboekje. Goed gedaan, Sopexa.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl