Italiaanse Wijn Vakdag: een ontmoeting met het wijnhuis Allegrini
Buiten was het Italiaans terrasweer, binnen – in de Kookfabriek te Amsterdam – presenteerden 34 importeurs hun wijnen aan een kleine driehonderd bezoekers. Heleen Schreuder (foto), bekend van de jaarlijkse Al Dentes, organiseerde dit evenement. ‘Ondanks het mooie weer waren er toch voldoende bezoekers en konden mensen rustig proeven en met de importeurs praten’. En: ‘De drie workshops op de eerste verdieping over Veneto, Sicilië en Campanië werden goed bezocht, het was een mooie dag!’. Janna Rijpma bezocht namens winebusiness.nl de masterclass van Allegrini, dit verslag begint met een inleiding over het wijngebied Veneto.
Door Janna Rijpma – Meppelink
Italië. In dit land stroomt de wijn bijna uit de kraan. Er zijn maar liefst 20 verschillende regio’s en 103 provincies en overal zijn druiven te vinden. Door de late eenwording vanItalië, 1861, het uitroepen van het Koninkrijk Italië, heeft het land veel authenticiteit bewaart. Alle provincies kennen tot op de dag van vandaag hun eigen culinaire tradities, inheemse druivensoorten en typische wijnen.
Een van de regio’s is Veneto, met haar 3000 hectare aan wijngaarden, verantwoordelijk voor de grootste wijnproductie van Italië. De Romeinen hebben hier hun voetsporen en wijnstokken achter gelaten. Lange tijd gold Veneto als de wijnschuur van Italie. Veel wijn, maar van discutabele kwaliteit. Nog steeds is 65% van eenvoudige komaf, coöperaties en industriële wijnbedrijven, maar gelukkig kent het gebied ook wijnbedrijven die bezittingen hebben in de 8 DOCG- en 24 DOC-gebieden, afgebakende kwaliteitsgebieden). Het is de ‘geboortegrond’ van de vele prachtige Valpolicella classico’s, Ripasso’s en Amarone’s.
De regio Veneto ligt in het noordoosten van Italie en ligt ingekapseld tussen het Gardameer (west) en de Golf van Venetie (oost). In het noorden beschermen de uitlopers van de Alpen de wijngaarden. De hoofdstad van de regio Veneto is Verona, de stad van de opera en de grote dichter Dante Alighieri die hier, in het begin van de 14e eeuw, jaren heeft gewoond. Maar Verona is ook de stad van Romeo en Julia, waar het beroemde liefdesverhaal van Wiliam Shakespeare zich afspeelt.
Het gebied ten noorden van de stad Verona is vooral bekend om de beroemde Valpolicella wijnen. Ze dankt haar naam aan een Grieks/Latijnse omschrijving. Val =vallei, polis betekent veel en cella = wijnkelder. Dus de vallei van de vele wijnkelders
Type wijnen
Een Valpolicella, is een jonge rode wijn, gemaakt van de druiven corvina veronese, (elegant en sophisticated) rondinella (young and informal) en de molinara (easy). De corvina druif is verantwoordelijk voor het karakter en de persoonlijkheid in de wijn. De molinara druif verstrekt zuren en de aanwezigheid van de rondinella betekent nagenoeg niet heel veel, behalve productie. Aan het einde van de jaren 1980 begonnen veel wijnbedrijven Valpolicella’s te maken van 100% corvina-druiven. Door de nog steeds grote productie (200hl/h !) zijn de meeste wijnen eenvoudig van aard. Voor de meer intensere uitvoeringen kom je vaak terecht bij de wijnen die een DOC erkenning hebben gekregen.
Een Amarone della Valpolicella wordt gemaakt van streng geselecteerde druiven, die vervolgens een aantal maanden worden gedroogd (hangend of neergelegd op matten) Zo verdwijnt ongeveer 40-50 % van het gewicht. De concentratie van het druivensap is hierdoor intenser en bezit meer suiker. De druiven worden begin januari zachtjes geperst. Door de grote hoeveelheid suiker kan het alcohol tijdens de fermentatie oplopen tot 15-16%.
Voor een Valpolicella Ripasso (een “mengvorm” van beiden en ook wel het zusje van de Amarone genoemd) wordt aan de ingedroogde zoete amarone schillen een nog jonge rode Valpolicella wijn toegevoegd, waardoor de wijn een extra (ripasso = nogmaals passeren) gisting ondergaat. Soms wordt er naast de corvina en rondinella gebruikt gemaakt van de druiven sangiovese of oseleta. De zoete versie van de Amarone heet de Recioto della Valpolicella. Ook gemaakt van ingedroogde druiven, maar dan wordt de fermentatie eerder gestopt (bij ongeveer 14% alcohol) waardoor er restsuikers overblijven.
Allegrini
Als je Valpolicella zegt, dan kom je al snel bij het wijnbedrijf Allegrini uit. Sinds de 17e eeuw maakt de Allegrini-familie wijn in de Valpolicella-streek. Hun oudste officieele wijndocumenten gaan terug naar 1854. De wijnkennis is overgedragen van generatie op generatie. Op dit moment staat de 7e generatie aan het roer, die hun werkwijze nog steeds baseren op de nalatenschap van Giovanni Allegrini, die als een van de eersten de potentie van het land inzag. Hij stierf in 1983. Zijn zonen Franco, Walter en dochter Marilisa namen het roer over. Walter stierf in 2003. Zijn dochter Silvia Allegrini(foto) heeft ondertussen ook haar plek in het bedrijf gevonden en houdt zich bezig met de marketing.
Het familiebedrijf Allegrini staat in het dorpje Fumane, zo’n 20 km ten noorden van Verona. Fumane ligt midden in het Valpolicella Classico Binnen deze grenzen vind je de oorsprong en referentie als het gaat om het maken van een mooie Valpolicella wijn. Sinds 1968 is het toegestaan om in een veel groter gebied Valpolicella wijnen te maken, maar de wijnen van Allegrini komen allen uit het afgebakende Classico gebied. Ze bezitten 130 hectare. Allegrini maakt een twintigtal verschillende wijnen en produceert 1 miljoen flessen per jaar. 75% is export, waarvan Zweden de grootste afenemer is. Naast de Valpolicella-wijnen vond het wijnhuis Allegrini in 2001 een nieuwe uitdaging in Bolgheri, Toscane. Hier bezitten ze 17 hectare en maken ze 250.000 flessen per jaar.
Silvia Allegrini (foto), kwam maandag 18 april naar Nederland om tijdens de Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek te Amsterdam enkele wijnen te laten proeven.
Poggio al Tesoro, Solosolo Vermentino 2009
Deze druif is vooral populair in Sardinie, maar ook Bolgheri heeft een juist klimaat voor de Vermentino. Helder van kleur, Intense neus, en rijk van smaak met mooie frisheid, Geen houtopvoeding. 13,5 %
Poggio al Tesoro, Sondraia 2007. Bolgheri
Cab sauvignon, cab franc en merlot. (bordeaux blend). Zacht bijna poederige samenstelling. Veel zwart fruit. Potlood en veel bramen en rijpe zwarte kersen, pepertje en stevige bite. Oude wijngaard en nieuwe wijngaard blend. Gebruik van Frans eiken vaten. Nieuw (40%) en oud (60%) (15- 18 mnd).
Dedicato a Walter IGT Toscane. 2006
Vernoemd naar Walter Allegrini die in 2003 stierf. 100% cab f. Intens, mooi ,streng, maar mondvullend, serieus glas, zeer mooie concentratie met een prachtige fraicheur. Druivenstokken zijn 15-20 jaar. Frans hout, 100% nieuw, 24 maanden.
Valpolicella Classico 2010
De zomerwijn. Heel zuivelig. En heel veel kersen. Beaujolais-cru gevoel. Veel rood fruit, licht bittertje. Met schroefdop, dus geen classico titel !Corvina 60% (mag max 80% zijn) rondinella (35%) en molinara (5%).
Podere Palazzo della Torre IGT Verenose 2007 Single vineyard
Traditioneel pergola systeem. Sangiovese 5%, corvina 70% en rondinella 25%. Rijp, rozijnen, vanille, heerlijk fluwelige structuur Prachtig glas, vrolijk en fris. Mooie zuren. Absolute top! Ripasso stijl; toevoeging 30% droge druiven ipv gefermenteerde schillen, waardoor met name alcohol onder controle blijft. Door deze andere productiewerkwijze mag de naam ripasso niet op het etiket.
Podere La Grola IGT Verona
Deze wijngaard ligt het dichts bij het Gardameer. Hemelsbreed 3 km. Dus veel verkoeling. Gekocht in 1979. Prachtige intense kleur. 70% corvina, rondinella 15%, syrah 10% en sangiovese 5%. Zacht rond stevig veel tannine, zwart fruit. Laurier en bruine suiker. Zeer veel structuur en texture.
Amarone della Valpolicella 2007
Allegrini gebruikt hiervoor hun beste druiven. Door het indrogen verliesen de druiven 40-50% van hun originele gewicht. Texture, tanine en rijp. Mooie structure. En prachtige diep rode kleur. Zoet en een beetje branderig. Romig van smaak. Zeer intens. 15.5% alcohol. Sinds 2008 mogen ze een Amarone met DOCG label maken. Dus vanaf 2012 staat het DOCG label op de fles.
La Poja IGT Corvina Veronese 2005.100% corvina
Gemaakt in een van de beste wijngaarden waar de zeer arme bodem en verkoeling van het Garda meer perfecte omstandigheden biedt voor de Corvina druif . Zeer intense wijn met een prachtige elegantie. Fris en mooie mineraliteit. Top wijn die de naam Allegrini (allegro betekent gelukkig) volledig eer aan doet!
De wijnen van Allegrini worden geïmporteerd door Residence Wijnen in Roelofarendsveen.
www.residence-wijnen.nl