Alto Adige | Kellerei Meran – Cantina Merano

De wijnen van Alto hebben een authentiek karakter. De witte zijn fris en knisperig, echte bergwijnen. De rode zijn over het algemeen wat lichter en zeer fruitig. Het is een unieke streek met bijzondere wijnen.  Eerst een inleiding over Alto Adige, daarna zoomen we in op Cantina Merano oftewel Kellerei Meran.

Alto Adige

Alto Adige oftewel Süd-Tirol hoorde tot de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk. Daarna belandde ze in een soort taalkundig niemandsland. Het gebied was Italiaans, maar men sprak en dacht Oostenrijks. Na de 2e Wereldoorlog werd de streek zijn eigen identiteit gegund. Dat betekent dat de streek tweetalig mag zijn. Het overgrote deel is Duits georiënteerd, hoewel Bolzano inmiddels weer wat meer Italiaans is. Meran of Merano is grotendeels Duitstalig.

Bolzano is het kloppend hart van Alto Adige, in het uiterste Noorden van Italië, tegen de Oostenrijkse grens. Met ongeveer 330 zonnedagen per jaar is het genieten geblazen in Alto Adige voor zowel mensen als druiven. De streek is zo populair bij toeristen dat er een tekort is aan hotelkamers en de kamers die er zijn, zijn niet voordelig. De wonderschone bergketen de Dolomieten is daarnaast een UNESCO werelderfgoed.

Wijnbouw

Het klimaat van de regio is continentaal met invloed van de alpen. Het is wel de warmste streek van Italië door het ontbreken van de nabijheid van de zee. Door de dag en nachtverschillen in temperatuur ondergaan de druiven en langzame rijping met behoud van frisheid en aroma’s. De witte wijnen komen grofweg van de hooggelegen wijngaarden en de rode uit de dalen.

In Alto Adige strijden fruitteelt en wijnbouw om de grond. Er staan nu 12.000 hectares met appelbomen en circa 5.500 met druiven. Opvallend genoeg zijn het – in tegenstelling tot elders in Italië – juist coöperaties geweest die Alto Adige als kwaliteitsregio op de kaart hebben gezet. Sinds de jaren 1980 zijn ze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gegaan. Het is een versnipperd wijnlandschap met 15 coöperaties die 70% van de productie voor hun rekening nemen. Er zijn duizenden druiventelers en circa 150 Kellereien (of Cantina’s). Dan heb je het dus over bezittingen van een paar hectares of minder. Qua snoeimethodes is er nog veel hoge pergola, ook handig in combinatie met tuinbouw, maar Guyot is duidelijk vertegenwoordigd en steeds populairder.

D.O.

Er zijn drie herkomstbenamingen, alle 3 DOP: Lago di Caldaro voor Schiava, Valdadige DOP voor geheel Alto Adige en Trentino en Alto Adige DOP met zeven subregionen: Colli di Bolzano, Meranese, Santa Maddalena, Terlano, Valle Isarco, Valle Venosta en Lago di Caldaro.

Druiven

Witte wijn is met zeventig procent de grootste partij. Gewürztraminer (ca. 600 ha) wordt steeds meer aangeplant. Daarnaast staan er o.a. weissburgunder (pinot bianco), chardonnay, silvaner, kerner, vernatsch, schiava, blauburgunder, lagrein en pinot blanc. Ook is er veel pinot grigio aangeplant, 700 ha. Chardonnay en pinot bianco liggen rond de 540. Schiava is met een kleine 789 ha het meest aangeplant. Lagrein heeft 468 ha en pinot noir 443 ha. In totaal staan er ruim 23 druivenrassen. De weissburgunder of pinot bianco voelt zich erg thuis op de arme bodems en zonnige hellingen in de Merano regio en Val Venosta vallei. Al meer dan 150 jaar groeit de druif zeer succesvol in Zuid-Tirol en in de afgelopen jaren is het de meest voorkomende witte druif in de regio. Er wordt geëxperimenteerd met hybriden, o.a. solaris en regent. Meran verbouwt drie inheemse rassen waaronder de merano schiava.

Alto Adige scoort zeer hoog op Tre Bicchieri en troeft daarmee bijvoorbeeld Toscane af, dat zegt wel iets van deze kleine wijnstreek.

Kellerei Meran

Het begon in 1901 toen een samenwerkingsverband van enkele wijnboeren die de coöperatie Burggräfler opstarten. Na de fusie met Cantina Merano in 2010 telt de coöperatie nu ongeveer 360 leden. De Kellerei is daardoor in 2010 enorm uitgebreid en vernieuwd. Kellerei Meran werkt zo schoon mogelijk in de wijngaard – 250 hectares rondom Meran – en in de kelder. Meran heeft ook wijngaarden in de aangrenzende vallei genaamd Vinschgauof– Val Venosta, één van de droogste valleien. Dankzij de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, ook in Vinschgau – Val Venosta – zijn de wijnen van Kellerei Meran knisperfris en fruitig.

Wijnmaker en oenoloog Stefan Kapfingerr zorgt ervoor dat alle wijnen kwalitatief uitstekend en top zijn.

Het assortiment wijnen bestaat uit vier verschillende ranges: De klassieke entry-level Festival (Tyrol) , de hoogwaardige traditionele Graf, de toprange Rare van wijnen uit speciale individuele wijngaarden en de Vinschgau.

Wijnen uit Alto Adige smaken gekoeld het beste, dat geldt zowel voor wit als rood!

Meran Festival Weissburgunder: Zachte, mollige wijn met aroma’s van groene appels, citrus- en tropische vruchten. Complex en goed gebalanceerd in de mond met fijne zuren en een vleugje vanille.

Meran Graf Sauvignon Blanc: Deze druif werd pas aan het einde van de 19e eeuw in Zuid-Tirol geïntroduceerd en bestrijkt tegenwoordig grote delen van de oostelijke en westelijke hellingen langs de Val d’Adige-vallei. Een gedeelte van de wijn rust op houten foeders. Unieke, delicate en fruitige (wit fruit) wijn met een buitengewone mineraliteit en lengte.

Meran Graf Schickenburg: De merano schiava, een inheemse druivenras, is authentiek en tegelijkertijd elegant. Een fruitige rode wijn met zijdeachte tannines. Zeer doordrinkbaar.

Meran Graf Lagrein: Als inheems, rood druivenras behoort Lagrein tot de toonaangevende druivenrassen in Alto Adige. Het zijn fluweelzachte wijnen met volheid en elegantie met aroma’s van kersen, cacao en bloemigheid. Super fruitig.

Meran Zeno Blauburgunder: Pinot Nero en Cantina Merano horen bij elkaar. Gedeeltelijke persing en rijping in eikenhouten vaten geeft de wijn een goed geïntegreerde zuurgraad, zachte tannines en een langdurige afdronk. Fris en fruitig, elegant, bessen, aardbeien en kersen.

ChvZ

 

 

Fourcroy Meran

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl