Coteaux du Layon | Moulin Touchais

Edelzoete wijnen zijn super! Vandaar dat dit artikel gaat over een producent die maar liefst tien jaar wacht, voordat hij zijn edelzoete wijnen op de markt brengt: Moulin Touchais. De wijnen van Moulin Touchais worden geproduceerd in een van de beroemdste wijngaarden van de Anjou-streek in het hart van de Loire-vallei: Coteaux du Layon. Maar je hebt Coteaux du Layon en Moulin Touchais, de laatste is de top van de Coteaux du Layon.  Moulin Touchais ligt aan de oevers van de Layon-rivier die zich een weg baant door prachtige, zacht glooiende heuvels. De meeste van de percelen liggen bij de dorpen Tigné en Maligné.

In de zestiende eeuw waren Nederlandse handelaren de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de wijngaarden langs de oevers van de rivier de Layon. Door het hoge alcoholgehalte van de wijnen bleven deze wijnen bleven beter bewaard tijdens het reizen. Ze waren ook meer in lijn met de smaak van de Nederlandse klantenkring. Het is pas aan het einde van de achttiende eeuw dat er wordt verwezen naar Botrytis Cinerea – edelrot – die wijnen zulke subtiel zoete smaken kan meegeven.

De familie Touchais is sinds 1787 eigenaar, maar is op dit moment niet meer actief in het management. Nederlanders spelen in de huidige tijd een grote rol bij Moulin Touchais. Felix Wilbrenninck werkt al 15 jaar bij het huis. Hij doet zo’n beetje alles behalve het wijnmaken. Zijn vader werkte daarvoor veertig jaar bij Moulin in Coteaux du Layon. De totale oppervlakte bedraagt ​​150 hectare waarvan slechts 35 ha in de appellation Coteaux du Layon. Lage opbrengsten en voorzichtig persen is het devies bij Moulin Touchais en dat is sinds 1759 niet veranderd.

Hoe maken ze deze bijzondere Moulin Touchais?

Alleen de gezondste druiven worden met de hand geplukt. En de druiven worden niet in een keer geplukt, ze gaan iedere dag door de wijngaarden om de beste eruit te plukken. Oogsten kan dus even duren. 20% van de druiven wordt als eerste geplukt. Deze druiven hebben nog een goede zuurgraad. De overige 80% wordt daarna in meerdere rondes geoogst. Deze plukgang levert doorgaans een zeer hoog suikergehalte en geconcentreerde smaken op. Botrytis kan dus aanwezig zijn, maar dit is niet altijd zo. Er wordt vervolgens geen gist toegevoegd, de fermentatie vindt uitsluitend plaats met natuurlijke gist aanwezig op de druiven op het moment van de oogst. Fermentatie duurt hierdoor erg lang, tot aan het begin van het nieuwe jaar. In april wordt de wijn gebotteld.

De gebottelde wijnen rusten vervolgens op zijn minst tien jaar in de kelders van Moulin Touchais en kunnen bezinksel hebben. Dit is onschuldig. Een hoge zuurgraad en een hoog suikergehalte bepalen uiteindelijk de fluwelen rijkdom van Moulin Touchais. Zuren maken een edelzoete wijn elegant en soepel. Enkel de beste jaargangen Moulin Touchais verlaten de kelders na tien jaar. Moulin Touchais garandeert een unieke wijn die nog jaren verder kan ouderen.

Voorbeeldje: In 1950 ging Joseph Touchais wijnen uit 1850 tot 1899 opnieuw bottelen en kurken. Deze wijnen zijn niet meer te koop, maar worden bij gelegenheid nog ontkurkt op het domaine. Zelfs deze oude wijnen hebben nog volop smaak en frisheid.

Alle aangeboden jaargangen bereiken hun hoogtepunt pas na een periode van minimaal 20 jaar. Veel vintages zijn nog steeds op weg naar de top. Jaargangen als 1953, 1959, 1964 en 1969 werden klassiekers. Verschillende jaargangen van de afgelopen decennia: zoals 1971, 1985, 1989, 1990, 1997 zullen naar verwachting meer dan een eeuw meegaan. Op het domein zijn overigens nog vele oude jaargangen Moulin Touchais te koop.

De wijn is op zijn best bij (wal)noten, blauwe kaas als Stilton, Roquefort òf oude kaas zoals Gouda. Ook met foie gras is het een perfecte match. Hartige gerechten zijn meestal de beste match. Bij zoete gerechten moet het suikergehalte gelijkwaardig zijn voor het beste resultaat en dat is lastig te bereiken. Maar het kan wel.

Proefnotie van Moulin Touchais 2005:

2005 was een botrytisjaar en dit jaar is voorbestemd om een ​​van de grote klassieke jaren te worden. 2005 is op 18-jarige leeftijd al zeker heel erg indrukwekkend en biedt witte perzik, kweepeer, honing, mineraliteit, acaciabloesems en wat vettigheid. De wijn is vol en puur met frisse zuren op een zeer lange en complexe afdronk. Dit jaar zal nog zeker tot 2060 heerlijk drinkbaar zijn.

Proefnotitie van Moulin Touchais 2011:

2011 is voor Moulin Touchais nog een jonge jaargang. De neus springt uit het glas en op het palatum proef je mandarijn, abrikoos, zoete kweepeer, pecannoten, honing en citrus. De wijn is puur, vol, complex en zeer levendig. Pittige zuren en een goede balans met een complexe en zeer lange afdronk. Deze wijn kan nog makkelijk jaren liggen en zal alleen maar beter worden.

ChvZ

Bent u geïnteresseerd in oudere jaargangen? Die zijn beschikbaar. Informeer bij uw slijter of stuur een mailtje naar het emailadres hieronder.

Moulin Touchais wordt geïmporteerd door De Monnik Dranken en is verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. Info over een adres in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl