Barbizon

Een zondag in het Barbizon

 

img 2441De Olofskapel in Amsterdam is een bekende locatie voor professionele wijnproevers. The Wine and Food Association mag hier graag haar tenten opslaan. Deze dag vindt het proefgebeuren plaats in het kader van het 23e Proefschrift Wijnconcours: de verkiezing van de rosé van het jaar en de huiswijncompetitie. Het vizier van deze site is gericht op de rosé’s en de sherry masterclass. Het zomerse weer en het roodoranje gravel van Roland Garros hebben voor de juiste rosé stemming gezorgd.

 

Boeddha

Ruim honderd rosé wijnen zijn door de voorselectie gekomen  van de jury van hoofdzakelijk jonge sommeliers, een vijfde van de totale inzending. Het is vroeg in de middag nog rustig en dat is reden genoeg om op tijd te komen. De proeftocht begint bij Coenecoop Wine Traders met zes geplaatste wijnen. De Pure rosé van Domaine Bassac maakt indruk. De wijn wordt verkocht bij natuurvoedingswinkels en bestaat uit tempranillo, syrah, cabernet sauvignon en cinsault. Een stevige, niet te versmaden meid en een goed argument om eens een keer zo’n gezonde winkel te bezoeken (ondanks alle groente ellende van het moment). Naast Coenocoop staat Eline Moeskops van Anfors met één wijn. Maar wat voor één. De wijnmaker hangt het Boeddhisme aan, wat dit precies inhoudt voor de wijn, is niet geheel duidelijk. Het effect mag er toch wezen. De Massa Vecchia 2007 van malvasia en jaarlijks wisselende lokale rassen is diep zalmrose, en beklijft zo op de wangen dat je de wijn blind als een rode wijn zou karakteriseren. Het glas bleek prima te combineren met de kaas van de aanwezige stand van l’Amuse, en dat wil toch wat zeggen van een rosé. De prijs ligt net boven de drie tientjes en de verkrijgbaarheid is ook niet gigantisch. De boeddhistische eigenaar kan er moeilijk afstand van doen, dus een echte hit zal deze wijn niet worden. De liefhebber daarentegen, kan zich eraan tegoed doen.

img 2439

Fourcroy Nederland is present met het immer geliefde Domaine Ott, i.c. Les Domaniers en Chateau de Selle. Over deze mineralige producten raakt een mens nooit uitgepraat. Opvallend dat ook de Mulderbosch door de selectie is gekomen, deze wat zoetere, zwaardere rosé van cabernet sauvignon is anders van stijl. Een echte eetwijn. Birthe van Meegeren van Gall & Gall ‘Nee, l’Aumerigque heb ik niet ingezonden, daarvan is er te weinig in stock’, schenkt Caprice de Clementine in, een aangename Provençaalse wijn met een leuk handgeschreven label.

 

Les Genereux vertegenwoordigt hier liefst dertien wijnen. Uiteraard met de topper Rimauresq, maar ook Chateau d’Oupia uit de Minervois mag er wezen. Een populair adres voor rosé’s, zoveel is duidelijk. De Canaiolo rosato van Montenodoli pronkt op de tafel van Résidence wijnen. Wijnmaakster Elisabetta Fagiuoli is niet alleen een persoonlijkheid, ze weet ook wat vinifiëren is. Deze rosé van canaiuoli laat ze het liefst wat langer rusten, maar de vraag ernaar is te groot. Vandaar dat nu, min of meer tegen haar zin, de 2010 ter tafel staat. Deze wijn kijkt verder dan alleen het fruit, zoals dat overigens voor zoveel wijnen geldt van deze proeverij. Ook Chateau Simone, met een prijs van vier tientjes geen prijsvechter maar wel een fantastisch product, is een wijn om bij weg te mijmeren. ‘U komt zeker voor de Domaine Templier’, dat had Sauter wijnen meteen goed begrepen. De Templier uit Bandol is gemaakt van carignan, grenache, cinsaut en mourvèdre en is stevig, intens, sappig en verfijnd.

 

Sherry

Dan begint in de Mezzanine boven de proefzaal de masterclass over sherry. Michael Daals is hier de presentator. Deze frisse professional werkt niet meer als sommelier en is nu actief als consultant en expert. Op een vlotte wijze leidt hij het gezelschap door de sherry familie heen, inclusief de in Nederland wat minder bekendere Almacenista’s. Dit zijn sherry’s afkomstig van kleine boeren, die onder hun eigen naam op het achterlabel van een groter merk verkocht worden. Lustau heeft hiermee naam verworven. Op deze zondag worden er o.a. fino’s, manzanilla’s en amontillado’s geproefd en Daals geeft adequate uitleg over de al dan niet subtiele verschillen. Jeroen Trimbos van restaurant Jérôme uit Valkenburg – volgens insiders een geheide sterkandidaat – kookt erbij. Zijn raviolo van langoustine met citrus zou zomaar een signature dish kunnen worden. Weer een reden gevonden om naar Valkenburg te gaan.

 

Tot slot

De intensieve samenwerking met de horeca maakt het Proefschrift Wijnconcours actueel en spannend. Jonge sommeliers zitten in de jury en topkoks koken bij de masterclasses. Het geeft een aardige indicatie van de stand van de Nederlandse horeca. Wat in ieder geval duidelijk is geworden is dat rosé het stadium van zuurtjeswater inmiddels wel ontstegen is. Rosé is wijn, met typiciteit, karakter en eigenheid. Voor sherry zou het nog het beste zijn als die naam voorlopig niet meer gebruikt zou worden in Nederland, deze benaming wordt nog teveel geassocieerd met de goedkope kruiken uit het verleden. Terwijl de fijne fino’s, de zilte manzanilla’s en rijke amontillado’s zoveel meer verdienen.

 

Charlotte van Zummeren

 

Winnaars van de rosé van het jaar 2011 en de huiswijncompetitie zijn de te vinden op http://www.thewinesite.nl en  op https://www.winebusiness.nl


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl